bych mohl aspoň poreferovat o tom Gaggia Espresso Dose, co mám doma....
co se kafe týká, tak vyrobit v tom dobrý kafe jde, vlastně v tom jde udělat sakra dobrý kafe, espresso v základu ne (kvůli teplotě), nejvíc beztak záleží na mlejnku a pak na směsi.
nicméně bude velkou dobu trvat, než se naučíte ustálit postup přípravy tak, abyste udrželi zhruba podobnou teplotu extrakce - teplota je řízená bimetalem a má hodně velkej drift. z toho plyne i velkej teplotní drift během extrakce (teplota s časem klesá a než se bimetal vzpamatuje, je většinou po extrakci a nebo ste někde u konce).
taky ten stroj nemá nic moc extra uživatelskej komfort - například do odkapávátka vespod se vejde tak akorát malý hovno, nehledě na to, že před zvětšením děr pomocí vrtačky měla většina na mřážku odlitý tekutiny potřebu téct všude možně okolo, jen ne do toho zmetku dole. takže si pomáham velkym širokym hrnekm na čaj, do kterýho odlejvám to, co u jinejch kávovarů mizí samo v korejtku.
šlehat mlíko se teprve učim, takže o tom nic nevim, neumim, nemůžu kritizovat .)
joa ta "dose" funkce mi přijde nahovno taky a nezdá se mi bejt konzistentní, tudíž nepoužívám a extrakci ukončuju podle barvy.
tudíž bych podobný levný stroje (míň jak 10-15 tisíc použitý asiže) mmmm... ale jo - doporučil bych někomu, kdo má akutní potřebu si s tou mašinkou "hrát", nevadí mu, že bude muset vynaložit hafec úsilí na to, aby dělal dobrý kafe, a nebude moc rozčarovanej z ne úplně nejluxusnějšího provedení (materiály, dílenská kvalita, stabilita....).