• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ANYSA: ono se nejenom kafe do těch kapslí dělá aromatizovaný. velká většina produkce Tchiba je aromatizovaná, některý směsi na presso taky, presso směs od Kult café z Lintze je taky lehce dochucená... pro b2b prodej aromatizujou kafe i v BPH (a pak to ta druhá firma zabalí, napíše na to svoje logo a prodává to jako "svoje" kafe, heh).
    neni to nic škodlivýho, jenom je to prostě něco, čím se buď zakrejvá nekvalitní kafe, a nebo se přidávaj chutě, který normálnímu kafi nejsou úplně vlastní.

    WRONSKI: pt1000 senzor na snímání teploty (googluj, najdeš toho mraky) kterej je namontovanej namísto původního bimetalu, pak plošňák ve kterym je zdroj, asi 10 operáků co realizujou PID regulaci, hromada diskrétních smd součástek a na výstupu leze cca 1Hz PWM signál na spínání solid-state relay, kterym se spíná ohřev topnýho tělesa.

    MAR_TINA: sorry, ale při ceně 240 kč/kg za colombii bucaramanga excelso nebo mezzo na espresso z BPH nemám potřebu se v těch supermarketech u regálu s "kafem" ani zastavovat. leda bych chtěl kupovat standard směs...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANYSA: kamarád tuhle hračku měl a legeny nelegendy, to kafe mi z toho vždycky chutnalo ;)
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    LUKAS87: já už jsem si tohle dilema v sobě vyřešila a chtěla bych to nespresso, jen bych ještě chtěla vědět, na jakém základě kritici píšou o tom že je to "chemka", jestli to není jen urban legend...
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    NASA: rozhodně nic ze supermarketu. Zkus přímo nějakou pražírnu ;-)
    NASA
    NASA --- ---
    tak nam do prace poridili taky takovej nejakej pristroj, nejakej low-end domaci, ale vyuziva nas to par, takze lepsi nez dratem do oka.
    a ja mam ten nejhorsi dotaz - jaky doporucujete kafe (zrnkovy)?
    zatim jsme testovali segafredo (100% arabica), to bylo nejlepsi, ale taky nedrazsi, pak jacobs (smes), a ted ted ted.... si nevzpomenu, nejaky levnejsi jo, google poradil, ze monte santos (nejspis).
    predpokladam, ze mate tak nejak protestovano, za co se nevyplati vyhazovat prachy a za co je dobry si priplatit, ne? (chapu, ze osobni chute a tak, ale aspon nejaky doporuceni?)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ANYSA: já ti nevim... jsem toho názoru, že:
    jestli chceš espresso, tak kapsle nejsou cestou ke skutečnýmu espressu.
    jestli chceš dobrý kafe, tak tě vyjde frenčpress/perkolátor (bilettiho konvička)/vacpot nejen pořizovací cenou, ale i provozníma nákladama na mnohem míň, a vsadim botu, že to taky bude chutnat líp. navíc máš možnost v tom uvařit jakýkoli kafe - ne jenom "to", co dodává výrobce danejch kapslí.
    jestli chceš ovoněnou tmavou tekutinu cvrknutou kofeinem a hodláš do toho lejt mlíko (nejsou v některejch kapslích tyhle sušený mlíka integrovaný? nebo to přidává ve "výrobě" stroj?) nebo cokoli podobnýho, a nutně ti přijde idea drahejch kapslí dobrá, pak prosím & enjoy .)

    mimochodem v pondělí jsem měl svůj kávovar i s mlejnkem na čvut-fel, předváděl jsem na cviku ze senzorů svůj PID regulátor teploty s pt1000 čidlem. v životě sem neuvařil tolik kafí v tak krátkym čase :D ještě to bude chtít poladit pár much, najít vhodnější uchycení senzoru, a mohl bych tu legraci vyrobit i ve víc kusech. zdá se to bejt spolehlivý a velmi šikovný... kdyby měl někdo teda zájem do svýho kávovaru nacpat _zcela_analogovej_pid_ (žádný jedničky, nuly a mikroprocesory). akorát se k tomu vzhledem k bakalářce dostanu nejdřív tak o prázdninách...
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Ahoj, nemůžu nikde najít jak se dělají kávové kapsle. Uvažuju o nějakém kávovaru Nespresso, minimálně ve třech testech na kávovary co jsem našla se umístily na jednom z prvních míst nejen "strojově" ale hlavně chuťově. Akorát občas se na nějaké diskuzi od odpůrců dočtu, že kapsle jsou sra.ka a chemka, ale nikde se ke složení nemůžu dogooglit (hledám bohužel jen česky). Máte někdo nějaké podložené info nebo odkaz na test/článek ? Díky.
    WILLOW
    WILLOW --- ---
    LUKAS87: diky, moc zajimavej obchod
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    WILLOW: http://www.concept-art.de/OXID_ESHOP_CE_4/Tamper-Handles-Griffe/Tamper-Technik/

    nicméně nejsem s ním úplně spokojenej a pořád trochu laškuju s možností ho prodat. mám k tomu spodek 58C...
    WILLOW
    WILLOW --- ---
    LUKAS87: kde se da sehnat ten cerveny Tamper? vypada moc dobre
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEREZZZKA: držím palce! bohužel nemůžu z časových důvodů dorazit :/
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Od soboty do pondělí bude probíhat v pražském hotelu Mosaic house soutěž Barista roku, Coffee in Good Spirit a Latte art. Přijďte se pokochat, ochutnat, pozdravit mě ;)

    www.specialitycoffee.cz
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    JOSKA_CZ: ten iberital challenge sem si kupoval já. má to pár much, ale pořád je to úplně jinde, než ten plastovej verk od krups...
    kupodivu neprodukuje moc prachu - to je docela podstatný. u toho krupsu bych očekával, že si s tim na presso neškrtneš...
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    JOSKA_CZ: presne tenhle krups mam. a jedu:
    moka konvice (trochu pres stredni hrubost, co to umi a uplne v pohode),
    kafe napolitana [takova "specialni" prekapavana] (vyssi hrubost - v pohode)
    a
    dzezvu (uplne nejjemnejsi, co to umi [porad to tedy neni uplne ten "prach", ale je to dostatecny] - a tady se to teda (kdyz toho melu o trochu vice) dost prehriva a tusim, ze presne na tom mi jednou odejde motor + na to nejjemnejsi to ma tendeni samo posouvat hrubost smerem nahoru (ze ty znka pretlacej ten "zavit" na nastaveni hrubosti)).

    jinak to "uz" 3. rok slape docela dobre s kazdodenim pouzivanim a narazovym mletim vetsiho mnozstvi (semelu na tom tak 2 kila za mesic)

    (
    * asi tak tyden po konci zaruky se mi ulomilo spousteci tlacitko, takze musim zajet prstem trochu hloubeji do tela mlynku a nasmatrat tam spinac primo na tistaku
    * je tam spoustu "detektoru" dovreni, a obcas se to pri mleti zastavi, protoze to vibrace "pootevrou"
    )

    az mi tenhle odejde, tak budu hledat neco trochu robustnejsiho, ale nespokojenej nejsem
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    espresso zatím nevařím, ale časem plánuji. Baratzu mají na Doubleshotu. Vypadají pěkně, ale stojí 2x tolik. Někdo tu v lednu dával odkaz na mlýnek Iberital Challenge (http://www.iberital.cz/domaci_kava_mlynky_zrno.html), který už je ale v jiné cenové kategorii. Stojí za to si připlatit za "vyšší třídu"? Jaký bude rozdíl mezi tím Krupsem/Baratzou a tímhle.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    počítej, že se ti na tu plastovou nádobu bude chytat prach a že to nebude moc konzistentní. ale pokud nevaříš espresso, tak by to mohlo vyhovět.
    mrkni po mlýnkách baratza maestro - tyhle krupsy jsou defacto rebrand téhož.
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    zdravím.. po půl roku mletí ručním Hario mlýnkem jsem se konečně rozhoupal ke koupi elektrického mlýnku. Chtěl bych něco ideálně kolem 2 tisíc, nejzazší limit 3. Samozřejmě s mlecími kameny (vyměnitelné) a volitelnou hrubostí mletí.

    Z těch volně komerčně dostupných mne zaujal KRUPS GVX 242. Dáte mi, prosím, nějaké typy na něco lepšího a méně typu "koupil jsem ho v prvním Datartu"?
    _MAKI_
    _MAKI_ --- ---
    moc děkuji za rady!!!! zkusíme něco vybrat
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    _MAKI_: pokud děláš presso, tak maj v balírnách praha holešovice dvě směsi (normální směs na presso kolem 180 kč a pak "mezzo" - ta je vynikající - za 200 kč). jinak osobně mohu doporučit colombia bucaramanga excelso a též brasilia facenda lagoa (ceny kolem 200 kč/kg taktéž), první jmenovaná má více kořeněnou a ovocnou chuť. nejlepší je se tam ovšem zastavit osobně, poptat se, koupit si k tomu i nějakou krabici tofínků nebo jinejch sladkostí... navíc je to tam v okolí moc hezký :)
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    pac máma na tom hodne vari.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    nebo robusta tanzania od mamacoffee. absolutni absence kyselosti, hromada kofeinu.
    Tanzania Bukoba FLO Fairtrade robusta
    MAMACOFFEE :: eShop s kávou a doplňky
    http://www.mamacoffee.cz/shop/
    chci se zeptat v holesovicich, jestli nemaj.
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    _MAKI_: pripadne, v seznamu neobsazena, Kolumbie Bucamaranga
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam