Jak kvalitně je káva pražená se nepozná jen podle barvy zrna zvenčí, ale také a hlavně podle struktury a barvy zrna uvnitř, když ho rozlomíte. Krom toho na to existuje přístroj, který vyhodnotí míru upražení (sorry, z téhle části výkladu si moc nepamatuju, nic mi ty údaje neříkaly :) ) Jejich zrnka byla uvnitř spálená a poničená. Kluci ji používali na slepý cupping při tréninku na certifikaci Q grader a bezpečně vždycky poznali, že o tuhle kávu jde (což by nemělo být :) ). Plus měli nějaké výhrady k provozu té pražírny, protože v té budově jeden z nich nějaký čas pracoval. A kdyby ani to nestačilo, tak jsem ji ochutnala a rozhodně bych ji řadila někde ke spodku žebříčku káv, který jsem kdy ochutnala.
No a taky mě nenaplňuje důvěrou cena, když kávu v konečné ceně dostanete za cenu zelené suroviny, zavání to něčím podezřelým :)
Fakt je ten, že bychom si všichni přáli, aby byla dostupná levná a kvalitní káva, ale prostě to tak není a v nejbližších letech nebude, za poslední rok stoupla cena kávy až o 200%, je neudržitelné, aby stálo kilo 250 Kč, aniž by jí to neubíralo na kvalitě.
Ale jestli vám chutná, tak jen do toho, vždycky říkám, že nejlepší je taková káva, která vám osobně chutná.