• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    ZUZKAOU: doubleshot má degustační balíček, kde je myslím 3x 70 g, ale tou přesnou gramáží si nejsem jistá. La bohem by měla dělat balíčky po 250g. Nic menšího nemá smysl posílat kvůli ceně poštovného, oboustranně se to nevyplatí.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Jak kvalitně je káva pražená se nepozná jen podle barvy zrna zvenčí, ale také a hlavně podle struktury a barvy zrna uvnitř, když ho rozlomíte. Krom toho na to existuje přístroj, který vyhodnotí míru upražení (sorry, z téhle části výkladu si moc nepamatuju, nic mi ty údaje neříkaly :) ) Jejich zrnka byla uvnitř spálená a poničená. Kluci ji používali na slepý cupping při tréninku na certifikaci Q grader a bezpečně vždycky poznali, že o tuhle kávu jde (což by nemělo být :) ). Plus měli nějaké výhrady k provozu té pražírny, protože v té budově jeden z nich nějaký čas pracoval. A kdyby ani to nestačilo, tak jsem ji ochutnala a rozhodně bych ji řadila někde ke spodku žebříčku káv, který jsem kdy ochutnala.

    No a taky mě nenaplňuje důvěrou cena, když kávu v konečné ceně dostanete za cenu zelené suroviny, zavání to něčím podezřelým :)

    Fakt je ten, že bychom si všichni přáli, aby byla dostupná levná a kvalitní káva, ale prostě to tak není a v nejbližších letech nebude, za poslední rok stoupla cena kávy až o 200%, je neudržitelné, aby stálo kilo 250 Kč, aniž by jí to neubíralo na kvalitě.

    Ale jestli vám chutná, tak jen do toho, vždycky říkám, že nejlepší je taková káva, která vám osobně chutná.
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    NASA: no cena se lisi hlavne v zavislosti na tom, zda chces danovy doklad nebo nechces
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zasílá někdo z českých pražičů menší pytíky kafe? Vyhovovalo by mi 100-200 g ... Sice jsem v jeseníku našla kavárnu, kde udělají espresso (ovšem teda šlehání mléka jim ještě nejde), ale na domácí kávu tu je zatím leda krámek s Oxalisem.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    NASA: myslim, že na webu je cena včetně dopravy, ale nejsem si jistej. chodim tam osobně, web popravdě moc neřešim... zkus zavolat Martinu Šorejsovi, +420 608 900 399, ten to bude vědět správně a řekne ti i aktuální cenu (s ohledem na změny cen na burze byli donucený nedávno trochu zdražit) a jak je to s dopravou.
    NASA
    NASA --- ---
    LUKAS87: no na tom webu jsem ji v ceniku nasel o stovku drazsi a neni cely svet jen praha...
    Columbia Excelso 335 Kč
    s tou dopravou pisou, ze 2kg a doprava zdrama, tak bych to resil tak...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    NASA: www.balirny.com, Loc: 50°6'34.898"N, 14°27'24.414"E, tramvají na zastávku Maniny, projdeš kolem NVÚ, před sebou uvidíš komplex bytů Prague Marina tak před nima zahneš doprava do přístaviště, projdeš kolem nějaký budovy plavební správy přes parkoviště dvířkama do přístavu a pak se dáš po silnici nalevo (a nebo se tam dá prolézt po silnici co vede za tim odpornym Lighthouse byznis centrem). poznáš to po čuchu, ale maj tam i nějakou ceduli... jinak samozřejmě dodávaj i na objednávku po kurýrovi, ale já sem chudej a beru to jako hezkou a příjemnou procházku .)
    NASA
    NASA --- ---
    LUKAS87: a kde maji tu colombii? ze bych objednal a otestoval?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ANYSA: ono se nejenom kafe do těch kapslí dělá aromatizovaný. velká většina produkce Tchiba je aromatizovaná, některý směsi na presso taky, presso směs od Kult café z Lintze je taky lehce dochucená... pro b2b prodej aromatizujou kafe i v BPH (a pak to ta druhá firma zabalí, napíše na to svoje logo a prodává to jako "svoje" kafe, heh).
    neni to nic škodlivýho, jenom je to prostě něco, čím se buď zakrejvá nekvalitní kafe, a nebo se přidávaj chutě, který normálnímu kafi nejsou úplně vlastní.

    WRONSKI: pt1000 senzor na snímání teploty (googluj, najdeš toho mraky) kterej je namontovanej namísto původního bimetalu, pak plošňák ve kterym je zdroj, asi 10 operáků co realizujou PID regulaci, hromada diskrétních smd součástek a na výstupu leze cca 1Hz PWM signál na spínání solid-state relay, kterym se spíná ohřev topnýho tělesa.

    MAR_TINA: sorry, ale při ceně 240 kč/kg za colombii bucaramanga excelso nebo mezzo na espresso z BPH nemám potřebu se v těch supermarketech u regálu s "kafem" ani zastavovat. leda bych chtěl kupovat standard směs...
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    TEREZZZKA: nebyly by nějaké podrobnosti? kupuji tam kilo za měsíc, tak by mě zajímalo, co je tam za problém...
    NASA
    NASA --- ---
    MAR_TINA: no prave - pokud je spotreba vetsi a pokud clovek sdili kavovar i s dalsimi, ne az tak labuzniky, tak je ta cena celkem znat...
    proto chci nejaky tipy na slusnou kavu z marketu.
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    TEREZZZKA: HA! neslo by to konkretneji?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    brojíte tady dost proti zrnkové kávě za supermarketu. ale u nás doma (4 lidi) projede kávovarem přes 2kg zrní měsíčně. a to už je cena prostě hodně znát. ano, v neděli můžu otevřít super pytlík před dvěma týdny pražený (zatím mě přesvědčila pražírna Coffee Source), ale jinak kupuju nejvýhodnější balení v makru.

    Sice jsem brala Lavazzu nebo Segafredo, pokud bylo v akci, ale postupně jsem začla kupovat i značku Rioba, směs arabicy 80% a robusty, čistá arabica je na mě příliš kyselá. Je to fakt tak strašně špatný? (Ráno si natočím hrníček a naleju do toho mlíko - a alergie mě dočasně zbavilka čichu :()

    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Měli už jste někdo Bali, co prodává Starbucks? Mladá toho včera přitáhla čtvrt kila, a docela překvapilo.

    LUKAS87: Jo, mě by zajímalo, jak to funguje. Máš to někde sepsaný?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANYSA: kamarád tuhle hračku měl a legeny nelegendy, to kafe mi z toho vždycky chutnalo ;)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    FONTAN: No dnes jsem se o holešovicích bavila s klukama z "mojí" pražírny a teda přešla mě veškerá chuť od nich něco zkoušet :) Ale jak chcete :)
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    NASA: zkuste neco z: http://www.balirny.com
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    LUKAS87: já už jsem si tohle dilema v sobě vyřešila a chtěla bych to nespresso, jen bych ještě chtěla vědět, na jakém základě kritici píšou o tom že je to "chemka", jestli to není jen urban legend...
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    NASA: rozhodně nic ze supermarketu. Zkus přímo nějakou pražírnu ;-)
    NASA
    NASA --- ---
    tak nam do prace poridili taky takovej nejakej pristroj, nejakej low-end domaci, ale vyuziva nas to par, takze lepsi nez dratem do oka.
    a ja mam ten nejhorsi dotaz - jaky doporucujete kafe (zrnkovy)?
    zatim jsme testovali segafredo (100% arabica), to bylo nejlepsi, ale taky nedrazsi, pak jacobs (smes), a ted ted ted.... si nevzpomenu, nejaky levnejsi jo, google poradil, ze monte santos (nejspis).
    predpokladam, ze mate tak nejak protestovano, za co se nevyplati vyhazovat prachy a za co je dobry si priplatit, ne? (chapu, ze osobni chute a tak, ale aspon nejaky doporuceni?)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam