• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    KRTINKA
    KRTINKA --- ---
    DYSTOPIK: paráda. no snad v létě tedy kafe z pour pour ochutnám :)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    DYSTOPIK: ale ta kavárna ve slezský je krom kafe a sladkostí takový dost obyč (myslim interiér apod)
    kdyby si to tam trochu orientálně vymazlili, určitě by tam chodilo víc lidí
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    KRTINKA: je to tohle
    http://www.sweetpalace.cz/
    Mapy.cz
    http://www.mapy.cz/#x=14.441076&y=50.076149&z=16&d=firm_2161624_1&c=23-31-14-30-28-29-27&t=s
    maji tam klasiku, indiánky a podobně a pak tam maji i dovážený cukroví odnich..

    jinak ještě kdyby jste měli cestu do Tbilisi, ve starym centru je kavárna pour pour, kde dělaji nejlepší kafe v džezvě, co jsem kdy měl
    KRTINKA
    KRTINKA --- ---
    DYSTOPIK: wau, pěkně!
    a ta kavárna, mají tam i nejaky orientalni veci, nebo jen cesky blezákusky?slezská kolik? díky za tip!
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    FONTAN: já to dělám stejně, ale teda bez kardamonu (to mi moc nešmakuje) a vždycky když to sundám z plotny, rychle to promíchám. Tim mi všechen ten logr, usazenej po stěnách džezvy, když pěna svištěla nahoru a zpět, klesne na dno a usadí se.
    ale možná že je výsledek skoro stejnej, jen to tak prostě dělám :)

    s tímhle druhem přípravy jsme setkávali taky v řecku a pak dál v gruzii a arménii. Třeba v jerevanu hodně frčí takovej kavárenskej řetězec jazzve
    :: Jazzve - Enjoy Your Jazzve
    http://www.jazzve.com/
    kterej člověk pozná, podle asi tak dvoumetrový džezvy , kterou maji vždycky u vchodu a je napěněná nějakou montážní pěnou, nebo čim :) prostě taková velká atrapa.

    kardamon bude asi ještě východnější vylepšení. tady ve slezský na vinohradech má chlapík se sýrie cukrárnu a dělá tam kafe v džezvě a na přání právě s kardamonem.
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    jo tak ja mam "treti" variantu z dzezvy:

    * nalit studenout vodu do dvou tretin
    * zasypat pozehnane na prach namletou kavou (tak dve vrchovate lzicky)
    * hodit kardamon (zrnicka tak z 3 tobolek) [kdyz mam extra naladu, tak ty zrnicka trochu "rozemnu" mezi dvema lzickama]
    * tak dve cajove lzicky cukru
    ====
    kava cukr i kardamon zustavaji zatim nahore
    ====
    * privest k varu a nechat vzkypet uplne nahoru (ja to pak dvakrat na moment odstavim, necham spadnout a zase necham vzkypet, ale popravde je to spise ritual, nez ze by to ovlivnilo chut...)
    ====
    neni treba ani michat - var to vsechno promicha
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    Jen tak dál, možná by stálo za to hodit to pak na nástěnku, kdo to tady vlastně vede??
    KRTINKA
    KRTINKA --- ---
    MAR_TINA: hmmmm, no vida...asi tam budou odlišnosti co do regionů a každej má svůj způsob...

    no, v srbsku je to zase srpska kafa... a tak :)

    ale parádní, ne? to je kávička co otevírá víčka :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KRTINKA: třikrát svařit mi ukazovala Řek v Řecku, tak 10 let zpět a byl tak 50-70 let starý. dělali to tam běžně a říkali tomu řecká káva. Pak mi ještě říkali, že v Turecku to dělají stejně, ale jmenuje se to turecká káva a to by oni nikdy nepili :)

    Vodu do džezvy, počkat na var. Zvednout z ohně. Nasypat kávu - vrchovatá lžička/ osoba / koflík. Dát na oheň, počkat až znovu vře (pár sekund) - to bublá všude, nadzvednout, až klesne, dát na oheň...3 x. A pili dost oslazené.

    Používali plechové džezvy a plynové vařiče, na pláži, na lodi, všude.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    KRTINKA: to si dokážu představit, takovýho si občas dělám turka.
    Jinak díky moc, oni se ty recepty jsak jsem si stačil všimnout liší národ od národa, takže u bosen a hercegovin si můžu odškrtnout fajfku.
    KRTINKA
    KRTINKA --- ---
    WAMP_ELF: :)
    no a to "trikrat svarit" se prave v bosne vubec ani nedělá, nevim odkud to je (odnekud asi jo:))

    recepty - potrebujes jemne mletou kávu (co vim tak se tady prodava jen v obchůdcích s oriental. potravinama). šup s ní do džezvy, na 1ho počítám tak 2 vrchovatý lžičky, a opražit na ohni až zavoní. Pak zaliju vodou a nechám provřít, jednou stačí.
    No a pak rozlejvám do "fildžánů", to jsou ty náprstky bez oušek. Pořádně osladit a to by bylo aby hosti neměli "oči kao fildžane" - oči jak ty fildžány :D

    nebo jiná varianta: spolu s kafem opražim i cukr...

    nebo: kafe, cukr opražim, na závěr přidám sladkou smetanu a posypu skořicí...

    tady na to nejsme zvykly ale v Bosne se fakt pije dooost silna... třeba až "půlka hrnku lógr, půlka voda". fakt :)

    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    KRTINKA: hele tohle mě vždycky zajímalo, máš nějaký recepty? Z každýho vytáhnu akorát: třikrát svařit..
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    copypasta
    Coffee Time
    http://vimeo.com/23428725
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    WAMP_ELF: okay, v tom případě je asi všechno v nejlepším pořádku :-)
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    TEEAK: Já zatím o investici do profi kávovaru nepřemýšlím jen mě to zajímá.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    WAMP_ELF: a odpovídat mi na to nemusíš, jen když to tady tak čtu tak mě napadá, jestli tohle všechno máš už bezproblémově vyřešeno ...
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    WAMP_ELF: já tedy nechci znovu rozviřovat diskuzi o profesionálních kávovarech na domů, ale vážně by mě zajímalo, kolik tak denně uděláš doma káv. protože pokud je to číslo pod deset (a to si nedovedu představit denně vypít), tak mi to všechno prijde jako opravdu přehnanej luxus. kávovar ti kromě počáteční investice bere celkem slušně proudu, kávu rozhodně nejsi schopen spotřebovat tak rychle, aby ti doma za pár dní nezvětrala a pokud tu neřešíme peníze a vyhazujeme (zvětralou kávu, protáčíme vodu, děláme neustále proplach, když mašina delší dobu stojí, kromě mašiny si navíc musíš koupit zmíněný filtr běžné "kohoutkové" vody, občas nějaký ten servis, čistící prostředky protože sem tam by se určitě měla i ta domácí mašina vyčistit ... ) proč se potom řeší počáteční investice? mě jen napadlo :-)
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    WAMP_ELF: Kdyz je ve standartne vytopeny mistnosti a prikrytej spravne hrnickama tak je pomer topi/netopi kolem 60/40, takze neco kolem 1,6kW. A kdyz tocis caje, tak jede na plny kule...
    To neni stroj na domu ale na to aby vydelaval tezky penize, kde se elektrika vubec neresi..(:
    Ale je fakt, ze diky velkymu prikonu je ten stroj nesmrtelnej, teda ta dvoupaka..Porad drzi stejny tlak, nikdy to nekleslo pod jeden bar a to voda na caj kontinuelne tekla..Dabelskej stroj!!(:
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    WAMP_ELF: když se nad tím zamyslím tak mít doma standartně zapnutý stroj o 3,6kW je luxus pro soukromou osobu poněkud už hraničící..

    Jen tak pro zajímavost kolik tak mají ty mašiny odběr v pasivnim režimu když si jen dohřejvá?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam