• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    INDALILITH: v costa coffee mají na pultu velikosti hrnečků a ukazují to na tom. třeba by to nějak u vás šlo a i hostům to pomůže. ;) a bohužel v rychlokavárně máš asi zákazníka-blba častěji.
    Ano, dobře napsané menu je základ.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    INDALILITH: chápu o čem mluvíš a proč jsi naštvaná, ale věř, že tohle tu nejeden z "místních PROs" zná. taky jsme začínali v podobných provozech jaké popisuješ. a bohužel jsou to občas zážitky tak otřesné, že se na to kupříkladu já snažím co nejrychleji zapomenout :-)

    nevěš hlavu. lidi nepředěláš, dětma nezatopíš, dospělý do kamen nenacpeš a co se týká znalostí o kávě v Čechách ... baristi všech zemí spojte se!!!
    INDALILITH
    INDALILITH --- ---
    Hmm hlavně když denně jedete na směně minimálně 400 kafí (dohromady) a většinou příjdou lidi s tím že chtějí "normální kafe" .. a se špatně psaným nápojákem kterej omlacujete vedení neustále o hlavu (a nikdo vejš s tím stále nic nedělá), je to složitý , pak vyjmenujete všechno co máte načež zákazník zahlásí že chce "normální" a že nerozumí , tohle se mi děje u mě v práci neustále , takže radši volím menší zlo a ptám se na velikost aby tomu ty lidi rozuměly , ono je rozdíl dělat v kavárně kde denně jde těch kafí maximálně 100 a v rychlokavárně kde těch kafí za den jde 1 200 , ale to si tu TEREZZZKA asi neuvědomuje ... a když někdo nepříjde na směnu tak v tý práci trávím denně i 16h (pak se platí cash na ruku) ... tak pak jste chtě nechtě na hlavu ..

    MAR_TINA: chci aby po každým pěnění ty trysky čistily a profukovaly , konečně to manažeři začaly řešit a ty lidi za to budou mít pokuty, koho nachytaj.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BLACK_ONYX: kávou a čajem :) 2 termosky. jenže po pravdě, frenchpress po 6 hodinách v termosce...
    A taky je mi na benzínce blbý se vyčůrat, rozmrznout a vytáhnout svoji termosku. ;)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Jezdím vybaven vlastní kávou :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WAMP_ELF: taky jezdím pořád a po celé republice a potřebuje 4 porce kofeinu denně. Můj tip pro řidiče, kávomilci neposlouchají, je benzínka shell, mají tam lepší automat - stojí 25 kč / nápoj, kelímky se dávají pod kohoutek ručně. Má to zrna v zásobníku a mele to před přípravou. Dávám si do velkého jejich shell káva s mlékem a do toho někdy přileju (do velkého kelímku se to vejde) shell espresso. Za 50 kč mám kofein s mlékem bez nervů, voní trochu jako chlebová kůrka, ale ne nepříjemně.
    Pak ještě bývalá síť benzínek Jet, dneska něco červenýho, mívali slušnější filtrovanou.
    Bohužel, čím dále od Prahy nebo aspoň Středních Čech je vybavení benzínky stejné značky slabší, někde u Mohelnice nebo které díry mě dost zarazilo, že na Jetce vydávají cukry a mlíčka u kasy, nejsou k dispozici u kafe pultu.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    BLACK_ONYX: však to byla nadsázka, ty šilhavej pistolníku.

    Osvěta je osvěta, i já se o ní snažím ale když člověk dorazí na 2-3 deně na neznámé místa a před dalšíma X km za volentem a další prací atd. do sebe chce nalejt kus něcěho horkýho, rychlího, povzbudivího a hlavně něčeho co nechutná jako odvar z ponožek učitele baletu tak se prostě obrní a zaklíná se větou: pikolo, prosím- a v lepším případě se obsluha nezeptá, to jako to úplně malý joooo? To holt je kámen úrazu- už je to zažitý a tak je to už jen na pár ženách a mužích za pákou aby se snažili věci uvést na pravou míru.. Podle mě úkol sysyfovský... ale někdo to holt dělat musí.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    a místní PROs nikoho nekamenuji, jen se snaží o osvětu:)
    peace BROs!
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Prostě se neříká pikolo, ani preso a ani gnoči :) Když mi tohle někdo řekne v kavárně, zdvořile "zopakuji" "takže jedno espresso" a přesně - pokud to snese - a snese to 90% lidí, řeknu,že piccolo se tomu říká bůhví proč (my víme, ale to je na dlouhý povídání), ale my připravujeme espresso. Většina neprotestuje.
    A ještě jedna anekdotka dnešního dopoledne. Tři lidé u stolu, manželský pár objedná 2x espresso, pán, přisedá později, sleduje jak servíruji. Manžel k němu:"Tak si dej Libore taky kávu, tady mají vynikající, my jsem si dali espresso." pán zkušeně hodí oko do šálku a nekompromisně prohlásí "Ristretto." vstupuji do hovoru a mile, ale rázně definuji ristretto a espresso. Libor vytáhne penženku a povídá "Jo...takže 30 mililitrů....tak na kolik se dostaneme, kdybych si připlatil?" Skončil u latte :)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Pikolo prostě není kávový nápoj a nemá žádnou specifikaci? Nebo jaká je standard takového pikola?
    Prostě jsou to blbě používané termíny. Mnoho lidí také tvrdí jak se u pistole mačká kohoutek a myslí tím spoušť. Koutek je úplně jiná část zbraně :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VECTOR: možná. ale lidé připravující v kavárně a pohostinství vůbec kávu zvanou espresso by sami neměli piccolo nabízet. a v případě, že mají čas a host vypadá, že osvětu snese, by to mohli vysvětlit. a rozhodně by neměli věřit, že to existuje. (měli by vědět, jak to je.)
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    jenze je to "nesvar" - cesi maji pocit, ze to je internacionalni slovo, kdyz to internacionalne zni, ale mimo hranice nasi mile zemicky na cechy koukaj jak na blazny, kdyz si reknou o "van pikolo" (uz jsem to parkrat musel vysvetlovat - jak barmanum v cizine, co tim ten kamarad myslel, tak kamaradum, co si pikolo objednali, ze to je "nefunkcni klicove slovo") [a "vice versa" - spoustu cechu si rekne v cizine o presso a pak jsou neprijemne prekvapeny, ze dostali pikolo a ne svuj zaslouzenej deci a pul brecky...]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: no jo, ale v Čech s v české hospodě neobjedné "small". A neobjedná si to ani v anglické hospodě, protože pokud by tam nebyl česká obsluha, která rozumí czenglish, tak by dostal nealkoholické pivo.
    KIDLI
    KIDLI --- ---
    ZUZKAOU: Děkuji za doplnění vzdělání tobě i tvé ctěné tetičce :-)). Ale na tom, že piccolo není název pro žádný nápoj vzniklý zpracováním kávy na libovolný způsob se asi shodnem, ne? ;-)
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    KIDLI: Presne tak, piccolo znamena maly. Kdyz si nekdo obedna v hospode jedno "velky"nebo jedno "maly", taky ho nebudes kamenovat za to, ze nerekl pivo, ne? Protoze vsichni rozumi, ze chce velky/maly pivo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KIDLI: piccolo je v italštině malý. A je to i název pro pikolu, která se ovšem oficiálně v italštině jmenuje ottavino. Piccolo se jako označení pro pikolu používají angličané - z italského flauto piccolo. (zdravím tetu wiki)
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Mimochodem, mate nekdo zkusenost s timto?

    Presso - A revolutionary way to make connisseur coffee at home.
    http://www.presso.co.uk/
    KIDLI
    KIDLI --- ---
    VECTOR: piccolo znamená jen flétnu, ne i flétnu. To že ho má 90% hospod a 80% kaváren v nabídce je druhá věc

    http://blog.scuk.cz/post/2927027235/pet-stupnu-kavarenskeho-pekla
    například
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: piccolo je český nešvar nazývat tak kávu v hrníčku na espresso, kde je ovšem většinou i tak více tekutiny, než by mělo. To, že se espressem nazývá deci čehosi ve velkém šálku, obvykle patří k těm kavárnám, které nabízí piccolo.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    kdo jsi kdy neudělal někomu piccolo první hoď kamenem!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam