• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Turecká a arabská káva ~ iGURMAN.com - Gabrielov Food blog.
    http://www.igurman.com/2009/02/turecka-arabska-kava.html

    kchůl - ten arabský dallah vypadá jako tady dobrej pekelnej stroj. A drcení kávy v hmoždíři....
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WRONSKI: aha. máš nějaký vyzkoušený poměr?

    ZUZKAOU: příště utáhnu mlýn maximálně. asi jsem i měla v šuplíku zbytek hrubého
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    MAR_TINA: Možná málo kafe a moc vody.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: do džezvy je to potřeba umlít téměř na prach. A džezvu máš moc krásnou. Obecně nevěřím na kouzlené vlastnosti usazenin na konvičkách, pokud to není xining keramika určená na jeden druh čaje.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    moje džezva má příjemný tvar - vysoké hrdlo. Takže si myslím, že přetéct na kamna se kávě jen tak nepovede. (Máma má takovou, která uteče skoro vždycky.) Jen má naprosto nešikovné držadlo.

    a použila jsem ji po mnoha letech, mohla stát na kredenci 10 let, i 30. Není to i tím, že není "zajetá".

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    povzbuzena článkem od cuketky jsem si udělala kávu v džezvě. a výsledek nic moc.
    nijak extra to nevoní - prostě se vůně ze šálku nešíří. totéž zrno z frenchpressu voní.
    podařilo se mi půlku lógru nalít do šálku, nakonec jsem to musela slít přes sítku do jiného.
    Asi hrubě namleto? A udělalo to nehezkou pěnu - viz foto.
    Výsledná směs pořád dala pít, to ano. Je velmi silná a příjemně hořká, skoro žádná kyselost jako mívá espresso.

    Cuketka píše: "...a postavte na oheň. Na povrchu se vytvoří při zahřívání kávová krusta. V momentě, kdy začne voda vřít a káva pěnit, odstavte z ohně, máte na to pár vteřin! Jemně sklepněte a opakujte ještě dvakrát. Nevařte varem."

    Ale mě káva pěnila až poté, co se voda začala vařit.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: to není zas tak blbej postup. zejména v době, kdy frenchpress konvičky za dvě tři stovky (a přepočíst na tehdejší cenu) asi neexistovaly. nebo jsme je moc neznali.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: no my jsme tam chodívali čas od času pro kafe ještě na gymplu (tj. půlka devadestátých), i když si teda zaboha nevzpomenu, jak jsem si to vařila. Asi jsem cedila turka přes sítko...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: zrno má ebel dobrý, espresso pře nějakou dobou (pár let?) ušlo, prostředí a prodavačky milé. při podrobném popisu, jak to chceš, by mohli zvládnout jedno malé kafe. (snad měli i mocca konvičku).
    pokud to nepojmeš jako kavárnu, ale jako obchod, kde uvaří, mohlo by to jít.
    TERRA
    TERRA --- ---
    ZUZKAOU: Velke diky:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    I když teda jak tak koukám na titulní obrázek Ebelu, tak vám nevím...

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TERRA: potřebuješ koupit čerstvě praženou kávu a namlít si ji sama. Fakt pár stovek za základní mlýnek s mlecími kameny je docela dobrá investice, pokud chceš dobrý kafe. Jinak pokud jsi z Prahy, tak tvé možnosti jsou relativně široké.

    I cerstvakava má výdejní místo - píšou v Hybernské http://www.cerstvakava.cz/kontakt/

    Ale určitě taky http://www.doubleshot.cz/ http://www.coffeesource.eu/ http://www.labohemecafe.cz/ http://www.balirny.com/ http://www.mamacoffee.cz/ a patrně nejstarší podnik s čerstvě praženou platnážní kávou http://ebelcoffee.cz (a jistě budou další)

    Pokud ti čirou náhodou unikl článek o domácí přípravě kávy tak tady
    Domácí příprava kávy | Cuketka
    http://www.cuketka.cz/?p=4308
    TERRA
    TERRA --- ---
    Jeste k te mocca konvicce jen na okamzik- co se tyce te peny, o ktere jsme mluvily- tak uz jsem ji mela, zacala se delat (s fairtradovanou kavou na esspreso-byla jemneji mleta, nez nejaka tchibo- esspreso), jenze, jen ze zacatku, kdyz zacinala kava vytekat nahoru...nevite proc se tam neudrzela ?Imho by to mohlo mit souvislot s tou dobou vareni (o ktere jsme spekulovali), ze treba dokud tam ta pena je, je to v poradku a pokud zmizi, tak uz je to moc dlouha doba vareni, je to mozny takhle co myslite?

    Pripadne bych uvitala tip, kde je mozne zakoupit zarucene cerstve mletou kavu, vim jen o firme "cerstvakava" coz je e-shop, radeji bych neco kamenneho...
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    pokusim se to naplanovat s vetsim predstihem. Diky vsem za prekvapivy zajem :) mista jeste jsou.
    KUNHUTA
    KUNHUTA --- ---
    TEREZZZKA: dala bys prosím vědět o tom březnovém nějak dopředu? ráda bych přijela :)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    TEREZZZKA: Doprcic. :D Na konci brezna mam este jedno skolenie.
    Priletime pred tretiou a myslim ze toho budem mat plne kecky. :/ To radsej pockam aby som si to mohla uzit. :)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MYJKA: je to od 2, nestihas? :) dalsi bude asi v breznu
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MYJKA: je to od 2, nestihas? :) dalsi bude asi v breznu
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    TEREZZZKA: To je na potvoru. :) Ten den sa vraiam z francie. Tak zase priste :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam