• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MAR_TINA: Doporučuju začít ve fashion arene ve sterbohlich, tam bys ho mohla dostat za pěknou cenu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AXTHEB: tady v divočině ne :)
    (Až pojedu do Prahy v nějakém se stavím, dík za nápad ;).
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MAR_TINA: Tchibo obchody sou dneska na každym rohu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    v Tchibu mají termohrnek na kafe http://www.tchibo.cz/Cestovni-hrnek-na-kavu-p400011366.html za 279 kč. totéž viděno dnes u star bucks za 550 kč :/. ale mají ošklivě drahé poštovné (109 kč) a musíte být přes den doma.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    tak káva z džezvy se mi asi podařila, chce to umlít nejemno.

    a je teda černá jak smrt, ideální by byla po ránu (ale kdo se s tím má pěnit).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WRONSKI: další pokus zítra, ta trojporce, co jsme navařila, by zabila koně.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    MAR_TINA: Dávám toho "přiměřeně", dvě lžičky na šálek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Turecká a arabská káva ~ iGURMAN.com - Gabrielov Food blog.
    http://www.igurman.com/2009/02/turecka-arabska-kava.html

    kchůl - ten arabský dallah vypadá jako tady dobrej pekelnej stroj. A drcení kávy v hmoždíři....
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WRONSKI: aha. máš nějaký vyzkoušený poměr?

    ZUZKAOU: příště utáhnu mlýn maximálně. asi jsem i měla v šuplíku zbytek hrubého
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    MAR_TINA: Možná málo kafe a moc vody.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: do džezvy je to potřeba umlít téměř na prach. A džezvu máš moc krásnou. Obecně nevěřím na kouzlené vlastnosti usazenin na konvičkách, pokud to není xining keramika určená na jeden druh čaje.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    moje džezva má příjemný tvar - vysoké hrdlo. Takže si myslím, že přetéct na kamna se kávě jen tak nepovede. (Máma má takovou, která uteče skoro vždycky.) Jen má naprosto nešikovné držadlo.

    a použila jsem ji po mnoha letech, mohla stát na kredenci 10 let, i 30. Není to i tím, že není "zajetá".

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    povzbuzena článkem od cuketky jsem si udělala kávu v džezvě. a výsledek nic moc.
    nijak extra to nevoní - prostě se vůně ze šálku nešíří. totéž zrno z frenchpressu voní.
    podařilo se mi půlku lógru nalít do šálku, nakonec jsem to musela slít přes sítku do jiného.
    Asi hrubě namleto? A udělalo to nehezkou pěnu - viz foto.
    Výsledná směs pořád dala pít, to ano. Je velmi silná a příjemně hořká, skoro žádná kyselost jako mívá espresso.

    Cuketka píše: "...a postavte na oheň. Na povrchu se vytvoří při zahřívání kávová krusta. V momentě, kdy začne voda vřít a káva pěnit, odstavte z ohně, máte na to pár vteřin! Jemně sklepněte a opakujte ještě dvakrát. Nevařte varem."

    Ale mě káva pěnila až poté, co se voda začala vařit.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: to není zas tak blbej postup. zejména v době, kdy frenchpress konvičky za dvě tři stovky (a přepočíst na tehdejší cenu) asi neexistovaly. nebo jsme je moc neznali.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: no my jsme tam chodívali čas od času pro kafe ještě na gymplu (tj. půlka devadestátých), i když si teda zaboha nevzpomenu, jak jsem si to vařila. Asi jsem cedila turka přes sítko...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: zrno má ebel dobrý, espresso pře nějakou dobou (pár let?) ušlo, prostředí a prodavačky milé. při podrobném popisu, jak to chceš, by mohli zvládnout jedno malé kafe. (snad měli i mocca konvičku).
    pokud to nepojmeš jako kavárnu, ale jako obchod, kde uvaří, mohlo by to jít.
    TERRA
    TERRA --- ---
    ZUZKAOU: Velke diky:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    I když teda jak tak koukám na titulní obrázek Ebelu, tak vám nevím...

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam