• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEEAK: to je pro mě důležitá informace. kovový ze starbucks mi začal téci po 2,5 roce používání. plastový nechci, ten mám bodum na doma. ale já potřebuju kovový dlouho držící teplo do auta, aby to kafe bylo teplé a přiměřeně dobré ještě za 3 hodiny.
    kdyby za tři stovky tekl, je to moc drahý, kdyby vydržel dva roky, bylo by to ok. ten strar buckse teda netekl ani hlavou dolů.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEEAK: ten brom byl při odkazovanejch testech nalezen pravě v plastech, ehm...
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MAR_TINA: nechci teda hanit Tchibo, ale když jsem pracovala v CH tak jsme podobný patent na uzavírání měli na hrncích taky a slušně teklo... za termák ze starbucka se po vlastní zkušenosti přimlouvám (i za tu cenu), navíc jsou plastové, tak ani ten brom nehrozí ;-)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    v BPH maj fakt dobrý kafe z Ekvádoru - teď v lednu jim dorazilo pár pytlů. nemůžu doporučit (nemám myslim zas tak "high" skill a dobrej stroj) ale chutná mi velice.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUKAS87: to mě dřív usmrtí kofein, otrávené životní prostředí a ještírci.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MAR_TINA: Doporučuju začít ve fashion arene ve sterbohlich, tam bys ho mohla dostat za pěknou cenu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AXTHEB: tady v divočině ne :)
    (Až pojedu do Prahy v nějakém se stavím, dík za nápad ;).
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MAR_TINA: Tchibo obchody sou dneska na každym rohu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    v Tchibu mají termohrnek na kafe http://www.tchibo.cz/Cestovni-hrnek-na-kavu-p400011366.html za 279 kč. totéž viděno dnes u star bucks za 550 kč :/. ale mají ošklivě drahé poštovné (109 kč) a musíte být přes den doma.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    tak káva z džezvy se mi asi podařila, chce to umlít nejemno.

    a je teda černá jak smrt, ideální by byla po ránu (ale kdo se s tím má pěnit).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WRONSKI: další pokus zítra, ta trojporce, co jsme navařila, by zabila koně.
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    MAR_TINA: Dávám toho "přiměřeně", dvě lžičky na šálek.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Turecká a arabská káva ~ iGURMAN.com - Gabrielov Food blog.
    http://www.igurman.com/2009/02/turecka-arabska-kava.html

    kchůl - ten arabský dallah vypadá jako tady dobrej pekelnej stroj. A drcení kávy v hmoždíři....
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    WRONSKI: aha. máš nějaký vyzkoušený poměr?

    ZUZKAOU: příště utáhnu mlýn maximálně. asi jsem i měla v šuplíku zbytek hrubého
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    MAR_TINA: Možná málo kafe a moc vody.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: do džezvy je to potřeba umlít téměř na prach. A džezvu máš moc krásnou. Obecně nevěřím na kouzlené vlastnosti usazenin na konvičkách, pokud to není xining keramika určená na jeden druh čaje.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    moje džezva má příjemný tvar - vysoké hrdlo. Takže si myslím, že přetéct na kamna se kávě jen tak nepovede. (Máma má takovou, která uteče skoro vždycky.) Jen má naprosto nešikovné držadlo.

    a použila jsem ji po mnoha letech, mohla stát na kredenci 10 let, i 30. Není to i tím, že není "zajetá".

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    povzbuzena článkem od cuketky jsem si udělala kávu v džezvě. a výsledek nic moc.
    nijak extra to nevoní - prostě se vůně ze šálku nešíří. totéž zrno z frenchpressu voní.
    podařilo se mi půlku lógru nalít do šálku, nakonec jsem to musela slít přes sítku do jiného.
    Asi hrubě namleto? A udělalo to nehezkou pěnu - viz foto.
    Výsledná směs pořád dala pít, to ano. Je velmi silná a příjemně hořká, skoro žádná kyselost jako mívá espresso.

    Cuketka píše: "...a postavte na oheň. Na povrchu se vytvoří při zahřívání kávová krusta. V momentě, kdy začne voda vřít a káva pěnit, odstavte z ohně, máte na to pár vteřin! Jemně sklepněte a opakujte ještě dvakrát. Nevařte varem."

    Ale mě káva pěnila až poté, co se voda začala vařit.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: to není zas tak blbej postup. zejména v době, kdy frenchpress konvičky za dvě tři stovky (a přepočíst na tehdejší cenu) asi neexistovaly. nebo jsme je moc neznali.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: no my jsme tam chodívali čas od času pro kafe ještě na gymplu (tj. půlka devadestátých), i když si teda zaboha nevzpomenu, jak jsem si to vařila. Asi jsem cedila turka přes sítko...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam