• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Mrkni no... nejde o kvalitu kávy... tak jestli je vám jedno co pijete, ale hlavně abychom si připadali dobře, že "něco" děláme pro třetí svět... no nic, Ve zkratce k tomu, aby mohla být surovina (káva, čokoláda, banány) prodávána jako fair trade, musí být dodavatel členem určitého družstva, nesmí zaměstnávat žádné dělníky krom své rodiny a tak dále. Co je ale průšvih, že farmáři nejsou nijak tlačeni k pěstování kvalitní suroviny, cena za vykoupený objem je paušální, ať máš super skvělou sklizeň kávy nebo posbíráš jak Ti to přijde pod ruku (tzn u kávy, která dozrává několikrát do roka, najdeš v koši červené dozrálé, i žluté polodozrálé a zelené zcela nedozrálé třešně) Oproti tomu direct trade garantuje vyšší cenu než je výkupní u fair trade a zároveň platí za kvalitu, tedy pouze výběrová káva bez defektů. Za farmáři si zástupci pražíren jezdí sami, známe se osobně s farmáři, kteří pro nás kávu pěstují a víme přesně, komu platíme, tzn to pak ví i naši klienti.
    Pardon za dlouhý příspěvek, ale jak přijde na fair trade, tak se strašně rozohním :)
    YAMA
    YAMA --- ---
    TEREZZZKA, TEREZZZKA: Nemusí to být nutně koncept Fair Trade, a nejde právě ani tak o kvalitu kávy, jako spíš o to, kdo a jak s ní obchoduje, za jakých podmínek atd. O Direct trade jsem ani nevěděla, podívám se hned na to, díky ;)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    YAMA: doubleshot provozuji direct trade, mnohem spravedlivější způsob obchodování s kávou a má program pro kanceláře s kávou a technivormem za dobrou cenu.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    YAMA: že sem tak smělá, proč trváš na pochybným konceptu fair trade, která TI nikterak nezaručí kvalitní kávu?
    YAMA
    YAMA --- ---
    MAJA: Bohužel, prý nejsou příznivcem FLO.
    MAJA
    MAJA --- ---
    YAMA: zkusil bych poptat Longberry
    YAMA
    YAMA --- ---
    Snad ne moc OT: Sháním firmu, která by byla schopná k nám do společnosti dodávat fairtrade kávu (cca 5 kg měsíčně) a zároveň k ní zajistit pronájem stroje. Nevíte o nějaké?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MARINNE: mají otevřeno od pondělí, tak se trochu rozkoukavaji.
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    BLACK_ONYX: ooo ani neviem, ďíky za tip
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MARINNE: Lublanska, za Paulem
    MARINNE
    MARINNE --- ---
    BLACK_ONYX: kde konkrétne na pavláku?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Kavárna Prazirna na Pavlaku. Nový a příjemný objev. Narazíte na tu Zdeňka Smrcku. Prazi si vlastní kávu, co jsem ochutnal espresso, tak dobré. Koupili jsme domů na test Ethiopii Sidamo Kebado.
    MAJA
    MAJA --- ---
    Mám nerez variantu a řeším to tak, že si do ní připravím vodu o cca 80 st. C a tu pak už jenom doohřeju na sporáku do probublání.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MAJA: teplo potřebný pro ohřátí materiálu o 1 °C je přímo úměrný hmotnosti materiálu m vynásobený materiálovou konstantou zvanou měrná tepelná kapacita c. hliník má proti železu zhruba dvojásobnou měrnou tepelnou kapacitu, tedy potřebuje dvakrát více energie na stejné ohřátí, jako železo. jenže - ony ty hliníkové konvičky jsou (alespoň co jsem měl tu čest) mnohem lehčí a především (jak již bylo zmíněno) rychleji vedou teplo.


    za podstatnější fakt však považji ten, že se na hliníkových _musí_ vytvořit a udržovat olejnatá vrstva (jinak to kafe chutná fakt blbě) která bohužel, jak už to tak tuky dělají, časem (a jelikož je to olej z kávového zrna, tak během pár měsíců) žlukne a i bez žluknutí ovlivňuje - unifikuje - chuť výsledného nápoje. avšak proti gustu...
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    SHITTIE: ja mam uz asi pul roku ten Temp (Tramp s vetsim zasobnickem :)), a do moka konvicky (hlinik, original Bialetti) kava super, namleto cobydup! :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TABBY: nerez se blbě myje - musí se leštit utěrkou, aby tam nebyly flíčky. A zcela subjektivně mám pocit, že se v tom nejpomaleji - z materiálů, co mám doma v hrncích, vaří voda. A to pekelně pomalu. Jinak užívám litinu, laciný plech, hliník a jakousi černou geniální slitinu a toužím po mědi.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SHITTIE
    SHITTIE --- ---
    MAJA:
    CLOVICEK: super, diky! asi do toho pujdu, davat nekolik tisic za slusnej elektrickej se mi nechce, tak napred vyzkousim tuhle cestu :)
    MATEYKA
    MATEYKA --- ---
    MAJA: spekuluje se o uvolňování niklu z nerezového nádobí
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CLOVICEK: Jojo, lidí s podobnými názory na nerez je spousta. Zajímavý je, jak malej má tahle skupina průnik s lidma co maj chemický vzdělání;)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam