• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    CHESUS: tak tohle taky nepobírám.
    prvně naprosto netuším, co myslíš "luxusní značkou italské kávy" protože to, že někdo na obal napíše "finest italian blend" neznamená, že je to skutečně dobrá káva (faktem zůstává, že takhle je to asi ve všech odvětvích s jakýmkoliv výrobkem - obal prodává)

    a pak bych opravdu chtěla vědět, co je dle tebe "verze s odpustkama", kterou jako baristi v kavárnách prodáváme?

    nechci nijak kritizovat tvůj názor (máš ho zjevně podloženej mnoha fakty) ale tohle by mě opravdu zajímalo
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CHESUS: jenže kontrola kvality z potravinářského hlediska znamená, že v pytli kávových zrn, jsou kávová zrna a ne fazole, jsou neplesnivá a neshnilá, v jejich původních papírech je datum sklizně odpovídající normě, případně dodržují nějakou na hlavu postavenou normu o velikosti a tvaru (viz banány).

    Já bych do FT kávy tolik nekopala, kdybych neochutnala snad 20-50 druhů FT čokolády, jedna horší než druhá, versus desítky druhů kvalitní čokolády.

    A značka nescafé může semlít i ty fazole, protože to, jak chutnají jejich finální produkty, to zastíní jakoukoli (ne)kvalitu. Tím chci říci, že dělaj hnusný kafe.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    CHESUS: ... a pokud už přijde nějaký zastánce FT a zavede na to řeč, v klidu mu to vysvětlím, jako vám tady a nechám ho, ať se přesvědčí o kvalitě naší kávy sám. Pro nejzarputilejší bych měla nedávno nabytou historku o zkušenosti pražiče mammacoffee s výběrovou kávou :)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    CHESUS: trochu teď nechápu Tvoje myšlenkové pochody, co že si přesně myslíš, že se děje u nás v kavárně?
    Fair trade JE bullshit, mockrát jsem to slyšela od nejpovolanějších, kteří s tím přicházejí do styku denně, tzn. farmáři z Jižní Ameriky, autentičtější výpověď nedostaneš, ale tak jsi přesvědčen po svojí pravdě, tak je vidět, že s Tebou nic nehne, už se mi to taky dál nechce rozmazávat, jen se fakt neorientuju v Tvém posledním příspěvku. Máme v kavárně jen naši kávu, která pochází buď přímo od farmáře, anebo přes naše přátele - ostatní pražírny, protože například v Etiopii není možné nakoupit přímo malé množství výběrové kávy, no ale to je na dlouhý povídání, doporučuju pro zájemce při další příležitosti navštívit nějaké setkání s farmářem.
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    AXTHEB: nemas pravdu. tohle [ TEREZZZKA @ KAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost? ] liceni mi trochu moc pripomina smazeny kocky v cinskejch restauracich a sperma u arabu v kebabu. ta kontrola kvality tam je, nezene. a imho to bude na podobny urovni jako u toho nescafe - tzn.zas tak moc se neresi. ale jinak:

    vidim to ...ze budto resis vicemene jenom cenu a des do naky prevazne robustni smesi (aka C.canephora 1). tam bych i veril na naky netopyri zavitky v produktu. nebo si trochu priplatis a das si to nescafe/starbucks (2), pripadne pro priznivce globalnich odpustku ft. a nebo jeste vejs a (3) tzv. luxusni znacky italske kavy bo co to je ta falesna prvni liga, nebo si zajdes k TEREZZZCE do kavarny a zjistis ze ta opravdu dobra kava (a maj i verzi s odpustkama.) je ete trochu nekde jinde .... u ktery bych teda cekal, ze si ty jedince, co si mysli, ze ft je vrchol kavy pekne vychutna nakou specialitou a ne ze na ne(/to) bude tady nadavat ....
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    ZUZKAOU: Tak maj to v tech vakuovych saccich 350g. V nich by se kave ni stat nemelo. Ale mrknul bych vzdy na datum prazeni.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Na Fair Trade je bohužel nabalená obrovská spousta "pomáhajících" organizací, všelijaké neziskovky plné nadšených dobrodinců, co dělají za dobré slovo a malý plat. Známe je i u nás. V součtu, i když se nesnaží bohatnout a okrádat, jsou náklady na celý moloch příliš vysoké a navyšují cenu produktu až na úroveň jakou mají ty samé produkty na konci sítě překupníků.

    Protože byť jediný evropský úředník dosazený do oblasti třeba Střední Ameriky musí dostávat plat odpovídající jeho zemi, nějaké stravné, hotel a letenku. A jsme na stonásobcích platu farmáře.

    Koncový obchodník s kávou přijede na svoje náklady, vybere si dobrou sklizeň, koupí ji a možná realizuje zisk. Navíc se zas ukazuje, že ekonomika a zisk podporují ekologii - extrémně chemicky pěstované plodiny nejsou chuťově na špičce. Mají větší, jistější sklizeň, ale většinou se potácí okolo průměru chuti. A je fér nechat farmáře vybrat, jakou cestou se vydá.

    A netvrďte mi, že nescafé nebo Marks&Spencer na fair trade nevydělává.

    Pamatuju se na přednášky o tropickém zemědělství ( pořádný odkaz bohužel nenajdu, přednášející Bert De Somviele) na téma škodlivost pomoci vyspělých států. Už sice víme, že dovézt do rozvojových zemí jídlo nebo peníze škodí, ale dovoz informací je taky na nic. Banda (většinou) mladých vědců, doktorandů a dobrovolníků vtrhne do oblasti a pomůže místním zvýšit úrodu a odbyt pomocí Evropských a Amerických postupů. A jak odejdou, místní koukají jako tele na vrata - protože nemají kontinuitu mezi tím, co uměli a nově zavedenými postupy farmaření, evidenci, prodeji, a během pár let jsou tam, kde byli. A nebo nich dobrovolníci zůstanou na věky a celé jim to řídí. V nejhorším případě zaškolí vybrané místní do úřednické činnosti a vytvoří tam další zkorumponaný moloch.

    To už je hodně OT - Bert řešil spíš pěstování než obchod. Doporučoval snaživému Evropanovi dosáhnout spíš nižší vzdělání (maximálně magistra), odjet do Afriky a 3 roky s nimi žít a hospodařit po jejich. A pak teprve začít vymýšlet.
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    omlouvam se za OT, ale slysim/vidim fair trade a otvira se mi kudla v kapse. je to normalni smecko na lidi, podobne jako tzv. "ceska kvalita", iso certifikaty apod. jedine, co oznaceni fair trade garantuje, je to, ze vyrobce splnil nejake podminky. s kvalitou to souvisi stejne jako certifikat iso 9000 ;)
    shrnuti (vcetne zdroju) je hezke tady: http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-fair-trade-nehraje-fer-ddi-/p_ekonomika.asp?c=A120220_111623_p_ekonomika_wag
    a otazka za tri body zni: jak je mozne, ze se nekde (vetsinou na akcich pro velke firmy) prodavaji fai trade vyrobky s treba 15% slevou, kdyz jejich cena ma byt prosta ruznych marzi obchodniku apod?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha - chybí jim tam Hofr
    Hofr k
    http://www.hofr.cz/

    Maj teda jen směsi, ale když člověk je na Blatinách, tak je hřích se tam nezastavit na kafe.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TEEAK: tu je to


    TEEAK
    TEEAK --- ---
    SHITTIE: beru, ale i tak je to proti logice :-)

    ZUZKAOU: přímo se dá zrovna doubleshot koupit většinou v kavárnách, kde z něj vaří :-)

    jinak asi hledej pražírny s "direct trade" kávou. (la boheme - bohužel brno) jinou z hlavy neznám :-(
    někde jsem nedávno viděla seznam pražíren v čr a jakou kávu mají (asi nový barlife?) zkusím zapátrat :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    No tak teda co se týče toho přímého nákupu v praze nic moc.

    Ten oxasil na budějárně to kafe pražený doubleshotem skladuje jako klasický oxalis a nebo se k němu chovají slušně?

    A nějak zapadl můj dotaz, jestli někdo kromě Doubleshotu jede v přímých nákupech od farmářů.
    SHITTIE
    SHITTIE --- ---
    TEEAK: tak samozrejme. spis by to vyuzil treba nekdo, kdo uz ma, nebo nejak prisel ke kavovaru na pody a chce ho vyuzit aniz by musel investovat do nove masiny. nic vic, nic min.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    SHITTIE: naprosto mi uniká smysl tohohle přístroje ... to si jako doma namelu kávu, abych si jí mohla narvat do podu ... a potom jí mohla vrazit do kávovaru?
    - na co pak celej proces vytváření podu? bez toho je to nespočetněkrát lepší kafe
    - a pokud to někam vezu, tak určitě vezu v batohu i kávovar se vším všudy, abych to tam mohla uvařit?
    SHITTIE
    SHITTIE --- ---
    tak mel jsem na mysli tohle, ale ese kompatibilni pody to prej neumi, takze beru zpet...

    Amazon.com: Perfect Pod Maker: Kitchen & Dining
    http://www.amazon.com/ARM-Enterprises-PPM2010-Perfect-Maker/dp/B000OG61VM
    SHITTIE
    SHITTIE --- ---
    videl jsem nekde nejaky sady na vytvareni vlastnich podu. to by s mlynkem mohla byt schudna cesta.
    MUSTAFA
    MUSTAFA --- ---
    BLACK_ONYX: tak to jsem ztracenej :)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MUSTAFA: spojení dobrá káva a pody nejde dohromady.
    MUSTAFA
    MUSTAFA --- ---
    Dokáže mi tu, prosím, někdo doporučit dobrou kávu v ESE podech?
    Krom Vergnano, Pellini top..
    Kupoval jsem na kava601, tak jestli případně neznáte i levnější inet obchod.
    Sháním na ochutnání IZZO GOLD, ale nikde nemaj..
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    ZUZKAOU: Otviracka, byli jsme tam :-) dnes jsem si dělal jejich kebado a musím říct, že to byla velmi slušná káva.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CHESUS: lisi. Precti si jeste jednou TEREZZZKA a zamysli se.
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    ZUZKAOU:
    Čerstvá káva v Hybernské (http://www.cerstvakava.cz), ale nejsem schopná posoudit kvalitu, brala jsem od nich jen jednou (a nebylo to špatný, ale z Oxalisu mi Santos chutná víc).

    Tři stanice od nám. Míru je Coffee Source (http://www.coffeesource.eu), tam jsem nenakupovala nikdy, ale vychvalovala je tady myslím Terezka.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    ZUZKAOU: jeste na budejovicke v dbk maji v oxalisu doubleshot. dal jsou lvi.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kde se v praze, někde na metru C či A dá koupit rozumně pražený kafe bez předchozí objednávky přes e-shop. Dostala jsem včera v podvečer zadání koupit na dnešek slušný kafe a nakonec jsem zkončila v Mamacoffe (chtěla jsem otestovat Pražírnu, jenže jaksi měli v pátek uzavřenou společnost). A že bych byla nadšená ze sáčku, kam mi napsala trvanlivost do roku 2013, to teda nejsem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam