• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    ADAM
    ADAM --- ---
    poprvé jsem si všiml, že tady tento klub existuje.

    nějaký tip na eshop, kde kupujete kafe? 
    představuju si tak 1kg balení, cena tak do 400, levné poštovné a samozřejmě dobrá a čerstvá (nemletá) káva.

    nejde mi o top kvalitu, spíš o poměr kvalita/cena.
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    VECTOR: vypustá vzduch ven a když sáček utěsníš, tak žádný dovnitř? :) Taky umožňuje balit kávu hned po upražení - jednocestným ventilem vytlačí (a teď abych nekecala, chemie je moje hodně slabá stránka, ale smysl vám určitě dojde :) ) oxid uhličitý veškerý vzduch ven a káva se tak sama "zavakuuje" Kdyby byl sáček bez ventilu, nafoukne se tak, že mlže i explodovat :)
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Proc nemuze byt kafe baleny vakuove? Resp. k cemu je ten zpetny ventil? Vzdycky jsem nad tim premyslel a nikdy jeho smysl nepochopil.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    CHESUS: tak tohle taky nepobírám.
    prvně naprosto netuším, co myslíš "luxusní značkou italské kávy" protože to, že někdo na obal napíše "finest italian blend" neznamená, že je to skutečně dobrá káva (faktem zůstává, že takhle je to asi ve všech odvětvích s jakýmkoliv výrobkem - obal prodává)

    a pak bych opravdu chtěla vědět, co je dle tebe "verze s odpustkama", kterou jako baristi v kavárnách prodáváme?

    nechci nijak kritizovat tvůj názor (máš ho zjevně podloženej mnoha fakty) ale tohle by mě opravdu zajímalo
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    LUKAS87: ano. sacek se zpetnym ventilem. pardon.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    LUKAS87: IMHO myslel ten klasický sáček se zpětným ventilem.
    MARIPOSA
    MARIPOSA --- ---
    Jen pro info, tento čtvrtek (29.3.) bude v Brně beseda s Graciano Cruzem :)

    Graciano Cruz v Brně | Dobré jídlo a pití | Gastronaut
    http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/graciano-cruz-v-brne-3005.html
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    JAKOUBEK: kafe ve _vaukovym_ balení?
    achjo...
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Mrkněte na toto zamyšlení nad FT
    Vykecavanie sa pri kave december 2011 - gpkava.sk - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=33kHo1MUG8w&list=PL6D7E6B48DFE6E89C&index=14&feature=plpp_video#
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CHESUS: jenže kontrola kvality z potravinářského hlediska znamená, že v pytli kávových zrn, jsou kávová zrna a ne fazole, jsou neplesnivá a neshnilá, v jejich původních papírech je datum sklizně odpovídající normě, případně dodržují nějakou na hlavu postavenou normu o velikosti a tvaru (viz banány).

    Já bych do FT kávy tolik nekopala, kdybych neochutnala snad 20-50 druhů FT čokolády, jedna horší než druhá, versus desítky druhů kvalitní čokolády.

    A značka nescafé může semlít i ty fazole, protože to, jak chutnají jejich finální produkty, to zastíní jakoukoli (ne)kvalitu. Tím chci říci, že dělaj hnusný kafe.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TEREZZZKA: sem s historkou!
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    CHESUS: ... a pokud už přijde nějaký zastánce FT a zavede na to řeč, v klidu mu to vysvětlím, jako vám tady a nechám ho, ať se přesvědčí o kvalitě naší kávy sám. Pro nejzarputilejší bych měla nedávno nabytou historku o zkušenosti pražiče mammacoffee s výběrovou kávou :)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    CHESUS: trochu teď nechápu Tvoje myšlenkové pochody, co že si přesně myslíš, že se děje u nás v kavárně?
    Fair trade JE bullshit, mockrát jsem to slyšela od nejpovolanějších, kteří s tím přicházejí do styku denně, tzn. farmáři z Jižní Ameriky, autentičtější výpověď nedostaneš, ale tak jsi přesvědčen po svojí pravdě, tak je vidět, že s Tebou nic nehne, už se mi to taky dál nechce rozmazávat, jen se fakt neorientuju v Tvém posledním příspěvku. Máme v kavárně jen naši kávu, která pochází buď přímo od farmáře, anebo přes naše přátele - ostatní pražírny, protože například v Etiopii není možné nakoupit přímo malé množství výběrové kávy, no ale to je na dlouhý povídání, doporučuju pro zájemce při další příležitosti navštívit nějaké setkání s farmářem.
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    AXTHEB: nemas pravdu. tohle [ TEREZZZKA @ KAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost? ] liceni mi trochu moc pripomina smazeny kocky v cinskejch restauracich a sperma u arabu v kebabu. ta kontrola kvality tam je, nezene. a imho to bude na podobny urovni jako u toho nescafe - tzn.zas tak moc se neresi. ale jinak:

    vidim to ...ze budto resis vicemene jenom cenu a des do naky prevazne robustni smesi (aka C.canephora 1). tam bych i veril na naky netopyri zavitky v produktu. nebo si trochu priplatis a das si to nescafe/starbucks (2), pripadne pro priznivce globalnich odpustku ft. a nebo jeste vejs a (3) tzv. luxusni znacky italske kavy bo co to je ta falesna prvni liga, nebo si zajdes k TEREZZZCE do kavarny a zjistis ze ta opravdu dobra kava (a maj i verzi s odpustkama.) je ete trochu nekde jinde .... u ktery bych teda cekal, ze si ty jedince, co si mysli, ze ft je vrchol kavy pekne vychutna nakou specialitou a ne ze na ne(/to) bude tady nadavat ....
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    ZUZKAOU: Tak maj to v tech vakuovych saccich 350g. V nich by se kave ni stat nemelo. Ale mrknul bych vzdy na datum prazeni.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Na Fair Trade je bohužel nabalená obrovská spousta "pomáhajících" organizací, všelijaké neziskovky plné nadšených dobrodinců, co dělají za dobré slovo a malý plat. Známe je i u nás. V součtu, i když se nesnaží bohatnout a okrádat, jsou náklady na celý moloch příliš vysoké a navyšují cenu produktu až na úroveň jakou mají ty samé produkty na konci sítě překupníků.

    Protože byť jediný evropský úředník dosazený do oblasti třeba Střední Ameriky musí dostávat plat odpovídající jeho zemi, nějaké stravné, hotel a letenku. A jsme na stonásobcích platu farmáře.

    Koncový obchodník s kávou přijede na svoje náklady, vybere si dobrou sklizeň, koupí ji a možná realizuje zisk. Navíc se zas ukazuje, že ekonomika a zisk podporují ekologii - extrémně chemicky pěstované plodiny nejsou chuťově na špičce. Mají větší, jistější sklizeň, ale většinou se potácí okolo průměru chuti. A je fér nechat farmáře vybrat, jakou cestou se vydá.

    A netvrďte mi, že nescafé nebo Marks&Spencer na fair trade nevydělává.

    Pamatuju se na přednášky o tropickém zemědělství ( pořádný odkaz bohužel nenajdu, přednášející Bert De Somviele) na téma škodlivost pomoci vyspělých států. Už sice víme, že dovézt do rozvojových zemí jídlo nebo peníze škodí, ale dovoz informací je taky na nic. Banda (většinou) mladých vědců, doktorandů a dobrovolníků vtrhne do oblasti a pomůže místním zvýšit úrodu a odbyt pomocí Evropských a Amerických postupů. A jak odejdou, místní koukají jako tele na vrata - protože nemají kontinuitu mezi tím, co uměli a nově zavedenými postupy farmaření, evidenci, prodeji, a během pár let jsou tam, kde byli. A nebo nich dobrovolníci zůstanou na věky a celé jim to řídí. V nejhorším případě zaškolí vybrané místní do úřednické činnosti a vytvoří tam další zkorumponaný moloch.

    To už je hodně OT - Bert řešil spíš pěstování než obchod. Doporučoval snaživému Evropanovi dosáhnout spíš nižší vzdělání (maximálně magistra), odjet do Afriky a 3 roky s nimi žít a hospodařit po jejich. A pak teprve začít vymýšlet.
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    omlouvam se za OT, ale slysim/vidim fair trade a otvira se mi kudla v kapse. je to normalni smecko na lidi, podobne jako tzv. "ceska kvalita", iso certifikaty apod. jedine, co oznaceni fair trade garantuje, je to, ze vyrobce splnil nejake podminky. s kvalitou to souvisi stejne jako certifikat iso 9000 ;)
    shrnuti (vcetne zdroju) je hezke tady: http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-fair-trade-nehraje-fer-ddi-/p_ekonomika.asp?c=A120220_111623_p_ekonomika_wag
    a otazka za tri body zni: jak je mozne, ze se nekde (vetsinou na akcich pro velke firmy) prodavaji fai trade vyrobky s treba 15% slevou, kdyz jejich cena ma byt prosta ruznych marzi obchodniku apod?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ha - chybí jim tam Hofr
    Hofr k
    http://www.hofr.cz/

    Maj teda jen směsi, ale když člověk je na Blatinách, tak je hřích se tam nezastavit na kafe.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TEEAK: tu je to


    TEEAK
    TEEAK --- ---
    SHITTIE: beru, ale i tak je to proti logice :-)

    ZUZKAOU: přímo se dá zrovna doubleshot koupit většinou v kavárnách, kde z něj vaří :-)

    jinak asi hledej pražírny s "direct trade" kávou. (la boheme - bohužel brno) jinou z hlavy neznám :-(
    někde jsem nedávno viděla seznam pražíren v čr a jakou kávu mají (asi nový barlife?) zkusím zapátrat :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam