• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    KOOTCHA: presne tak. Ja po par zkusenostech s levnyma presovacema objevil french press a clever dipper, mlynek a cerstve kafe a uz jsem uplne jinde :)
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    jinak kdybyste byl někdo z LBC a okolí, tak v malý vesnici Křižany obnovujou starý řemesla a mimo jiné tam mají pražírnu a maj tam supr kafe...mají i eshop http://www.apecafe.cz/kava/c-1/
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    mně osobně teda přijde mnohem lepší přihodit nějakou korunu na extralevnej presovač, nebo si koupit ten italskej kávovar (pokud je plotýnka) http://www.hyperzbozi.cz/zbozi/tradi%E8n%ED%20italsk%FD%20k%E1vovar/ a už jinde jsme, je to jiná vesnice.Ale ten italskej mi, nevim proč, nedělá pěknou pěnu.Nějak to s nim neumim. Zato jsem si teď koupil 1/2 kg tohoto http://www.barocco.hr/ a djezvě dělá pěnu jak lusk a je strašně dobrý. Dokonce lepší než http://www.mehmetefendi.com/ který bylo doteď mym favoritem a prodávaj ho arabáši ve spálený ulici (mimo jiné)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Ted jsem 3 dny vysadil kafe a je to teda hrozny. Pil jsem teda celkem slusny davky z espresovace. Ale uz nehodlam podoporovat moje piti kafe abych rano mohl fugovat a po vobede abych se neplazil. Predpokladam ze jeste tak tyden to bude na pikatchu a pak dobry. Asi dam pak kafi vale na dobro.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KOOTCHA: ja ti nevim, mne by to opatrny prelivani sralo uz po tydnu. a myslim, ze kafe z frenchpressu ma jinou chut nez turek, protoze u fp tu cast ktera plave stlacis dolu (cimz z ni aktivne extrahujes nejake latky).
    ted budu tyden na dovolene s pijakama turka, udelam nejake pokusy na lidech:)
    KURE
    KURE --- ---
    KOOTCHA: mozna do otevreni. pak asi hodinu :)

KOOTCHA: jasne mas pravdu. ale je to nesikovny.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOOTCHA: nevím, co znamená slovo klíště, ale můj french press stál asi dvě stovky. K rozdílu asi tolik. Udělej si silný černý čaj třeba assam s lístkama na dně hrnku a vypij ho.
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    na turka lidi melou kafe na prach, takze se extrahuje hodne rychle. nadrt cajove listky v hmozdiri, zalej vodou a nech odstat: to nevypijes. frenchpress je vymyslenej na pomerne hrube mlety fazole, proto neco okolo 4 minut a NE VIC.
    samozrejme clovek si zvykne na vsechno.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    DAVE_PAGE: ...predevsim v pohodli a cisteho odfiltrovani logru. Muj prvni krok uteku od ceskeho turka vedl pres cajove sitko.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    KOOTCHA: French press x ceskej turek : pokud znas princip FP, tak je to snad jasne. Vzdy jde o cas extrakce te kavy. Pokud ten FP nestlacis po nejaklych 4 minutach a neprelejes to vylouhovany kafe do hrnku, tak se ti v tom taky udela horkej hnusnej ceskej turek.
    Takze rozdil v ceskym turku, kterej si prelejes "opatrne" do hrnku a FP je predevsim v pohodli.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    přijde mi, že lidi už jsou zhovadilí.Kupvat si nějakej french press za 5ti klíště minimálně jen kvůli tomu, že odcedim sediment mi přijde vážně do nebe volající :).Jakej je rozdíl v tom, když si udělám turka (prostě nějaký ty český vymáchaný fusekle v půllitru) a přeliju ho opatrně do jinýho hrnku bez logru?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    zpětně ještě ad ta (jako obyvkle dost přitažená) reportáž z "pekla na talíři"...Jak moc je nereálný, že v ochranný atmosféře vydrží namletý kafe víc, jak cca 14 dní.

Já sem celkem překvapenej ze zdejších soudů alá lepší žádnej, než levnej automat na presso.Máte k tomu někdo nějaký faktický poznámky?Nějaký důvody proč tomu tak je?kromě čerstvě mletýho kafe teda...Leta jsem pil v práci z Delonghi kávovaru asi za 30t několik kafí denně, teď piju z nějakýho Zelmeru za 2ku a ten rozdíl rozhodně neodpovídá rozdílu v ceně.

a třetí dotaz.Jak je to s agresivitou logru v žaludku?Neusazuje se spíš ve střevech?Nějak jsem nepochopil french press, kterej mi nepřipadá rozdílnej od klasickýho turka a argumenty s logrem mi připadaj lichý.Sám si nepochutnám líp na ničem jinym, než tureckym kafi z Djezvy.S tim souvisí další dotaz:

proč je turecký kafe tak výrazně jiný?Kardamon je třeba hodně cejtit v alžírskym/izrealskym/syrskym kafi, ale třeba v turecku mi přišlo chuťově jiný.Spíš shodný s balkánem.Je to jen jinym poměrem kardamonu vůči kafi?Neni nikde na obalech psanej... Dík :)
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    dneska v lokalbloku na addělu hnusný kafe za 40,- (lavazza) servírka mi nebyla ochotná donýst kohoutkovku (ani decku) hm. to už se mi dlouho nestalo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DAVE_PAGE: Bylo udělané dobře, chuťově nadprůměr. Tzn. dobrý, ne špička. Nezeptala jsem se, jakou směs používají.

Překvapilo mě, že se dobrá káva najde v díře za Prahou. Na jídlo bych si tu restauraci nevybrala, jela sem okolo z pracovní cesty a to kafe přišlo vhod.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    MAR_TINA: A bylo dobre? Ja uz nekolikrat narazil na podobne upozornovani, pripadne v napojovem listku bylo varovani, ze delaji jen male espresso. A vysledkem byl za 5 sekund prostriknutej naprstek s hnusnym hnusem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Narazila jsem na opravdové espresso. V Jílovišti!!! Restaurace a cukrárna Pod lesem, Jíloviště 31.

A číšník se mě 3x ptal, jestli fakt chci to malinký, že oni ho dělají jak se má a to je jinak, než jinde :)
    FONTAN
    FONTAN --- ---
    ... ale rozhodne nejezdete na colours of ostrava... tamni kombinace "piva" ostravar a straslive zpraseneho "julius-mainla" mi nekolikrat vehnala slzy do oci; aneb nekonecny pribeh o tom, jak dopadne "expreso pikolo" s dobou extrakce asi 3 vteriny (bohuzel jsem nenasel dost sil poslat je do patricnych mezi, ci alespon na terezky kurz...)
    ADAM
    ADAM --- ---
    dostali jste někdy ve stánku na fesťáku vynikající kafe? jestli ne, tak jeďte na slot.art.pl

LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TABBY: pecka, nicméně já bych asi cukr přidával do směsi až jako poslední, respektive po tom, co ukončím louhování kávovejch zrn.
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    TEEAK:
    ZUZKAOU:

velkej nesmysl s tou cokoladou. obsahuje theobromin a theofylin, oboji alkaloidy velice pribuzne kofeinu jak strukturou tak ucinkama.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam