• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    TERRA
    TERRA --- ---
    No chtela bych nejakou, kdyz bych mela specifikovat ten pozadavek, ktera je urcite cerstve prazena a namleta na pripravu esspresa:-)Starbucks se mi zda predrazeny, coz nechci sponzorovat, nemylim- li se.



    PETGRIDUS: Dik.
    TERRA
    TERRA --- ---
    Ahoj,

    doporucite mi prosim-prosim nekdo dobrou kavu na esspreso, spis tedy obchudek, nejlepe Praha 6/5, pripadne centrum?

    Mam prani aby byla fair trade ( a tu Dmkovou kavu znam a chci zkusit jinou), slysela jsem o zn.Mamma koffie?, ale nevim, kde ji sehnat, tu bych celkem rada vyzkousela...za rady a tipy na zdroj, veliky dik predem.

    Cau...
    CABANNOS
    CABANNOS --- ---
    DESTINYX: Světový šampionát "vyhrála" mnohem jednodušší metoda viz ...

    Recipes « World Aeropress Championship
    http://worldaeropresschampionship.wordpress.com/recipes/
    PRASOLET
    PRASOLET --- ---
    TEDDYBEDDY: Ja uz se prave s 8012 setkal a idealni je tam ten integrovany mlynek. Nenapada me zadny jiny podobne slozeny pristroj.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    PRASOLET: Dobrá volba imo- nebál bych se toho. 8010 to dává luxusně.
    PRASOLET
    PRASOLET --- ---
    TADYTOMAS: taky zrovna po necem koukam. Zatim se mi nejvic zamlouva catler es8012
    TADYTOMAS
    TADYTOMAS --- ---
    zdravím, jsem noob, a tak se předem omlouvám za dost možná hloupý dotaz.
    rozhoduji se pro svůj první kávovar s tím, že chci pokud možno co nejlepší možné výstupy, neboť, troufám si říct, dobré kafe docenit dokážu, avšak na druhou stranu se mi nechce příliš bastlit, vychytávat a trávit minuty přípravou, proto zvažuji i automat. rozpočet mám poměrně slušný, řekněme 12 tisíc strop.

    momentálně je ve hře, zejména na základě doporučení v tomto fóru, Gaggia Classic a proti ní stojí automaty od Bosch na doporučení od známého (neměl jsem a nebudu mít možnost ochutnat) http://kavovary-cajovary-espressa.heureka.cz/bosch-tca-5201/ a http://kavovary-cajovary-espressa.heureka.cz/bosch-tes50321/

    máte s automaty od Bosch nějakou zkušenost? myslíte, že je (či mohla by být) z nich káva kvalitou alespoň blížící se tomu, co vychází z té páky gaggia? pokud ne, myslíte, že lze sehnat v této cenové relaci nějaký jiný automat se slušným výstupem? předem dík za tipy.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    ZUZKAOU: Ne, ale není to potřeba o)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TEDDYBEDDY: a nedá se nějak regulovat síla té tryskající páry?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    ZUZKAOU: Prima expertní vhled. Já pracuju 3. den s tímhle http://www.catlershop.cz/espressa-catler/espresso-catler-es-8010.htm a párotryska udělá z 2dcl mlíka v pikosekundě něco na způsob hrnečku vař. Zkusím to teddy příště pro větší efekt se studeným ;)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    ZUZKAOU: svatá pravda

    DOGGY: pardon, že nechávám paní ženu pozdravovat :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TEDDYBEDDY: ano, pára má 100 stupňů, ale mlíko ne. To se jaksi ohřívá postupně. A lepší pěna se dělá z co nejstudenějšího mlíka, protože se ohřívá delší dobu a tak se stihne vytvořit více vazeb, které drží tu pěnu. Právě kontaktem tuku/bílkovin/tepla a vzduchu

    Když mlíko převaříš, tak tím ty bílkoviny denaturuješ v tekutině, promění se vazby s tukem a už se ti nic nenašleháš
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Pára z trysek dospělých espres jde imo 100C. Čili svépomocí bych přehřál v rendlíku mlíko do varu až se vzpění.
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    ZUZKAOU: teplota je samozrejmost,teplomer sice nemam,ale troufam si rict,ze to plus minus dokazu odhadnout,uz sem par litru mlika naslehal ;)
    kazdopadne za prilohu diky,proctu to
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOGGY: ehm - potřebuješ k tomu ještě teploměr, nemělo by ti to přelézt teplotu 60 stupňů, pak se to celé celkem degraduje.

    V příloze kapitola z modernistické kuchyně právě o mléku do kafe. (chemie included)

    modernisti_mleko.pdf (4682323 B)
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    TEREZZZKA: pro poradek jsem TEN doggy (latte delam zene;)
    a jinak najdu vhodnou nadobu a vyzkousim,dik za tip :)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    DOGGY: já vždycky uvažovala, že by to s tím šlehačem třeba fungovalo kdybys zároveň to mléko zahřívala - protože šlehač Ti jen vhání vzduch, kdežto z páry se pěna tvoří srážením bílkovin vlivem tepla...ale nikdy sem to neověřovala a vlastně jsem z fyziky i chemie dost propadala, takže možná je to úplně špatná domněnka :)
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    nemate nekdo tip na to, jak udelat domaci mlecnou penu aspon na to latte? je mi jasny, ze jak s pomoci trysky to nikdy nebude. zatim se mi nekolikrat povedla s elektrickym slehacem, ale porad je plna bublin(ek) i po sklepani a ne a ne se smichat s mlikem.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    MAR_TINA: já měl segafredo jen jednou (nepamatuju si jaký) a taky bylo děsně přepražený - jak popisuješ. Byla to půlkilovka a děsně dlouho jsem se toho nemohl zbavit, protože to člověk prostě nepil tak s chutí

    dneska jsem si koupil
    Bio zrnková káva Kembali, 250 g | Fair Trade Centrum - káva, čaj, čokoláda, bio potraviny
    http://www.fairtradecentrum.cz/bio-zrnkova-kava-kembali-250-g/d-1166/
    ale přišel jsem domu a zjistil, že tady mam po skleničkách ještě nějaký zbytky, tak šla zatim do mrazáku. Měl jsem oblíbenou kávu ze sumatry od mámy (mamacoffe), ale nějak jí přestali mít. tak doufám, že tahle bude taky dobrá
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam