• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    TRANQUILITY: Mne pripada celkem v poho napriklad tento: http://www.mall.cz/espressa/delonghi-ec-330-s01

    Ale zkusenost nemam. Mistni snobove sice tvrdi, ze jakmile nemas pristroj za 20 tisic a mlynek za 5 tisic, tak se to neda pit, ale jde o to, aby se pristroj hned nerozpadl a dal se pouzivat. A pokud ti tam tece pod spravnym tlakem spravny mnozstvi vody, neda se na tom nic zkazit.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TRANQUILITY: je to tak, jak pisi kolegove nize (a uz to tu bylo napsano nekolikrat). bud maji rodice espresso radi - a kavovar za trojku jim ho rozhodne neda (nezapominej na mlynek, protoze z predemlete kavy zadny zazrak nevznikne)... a nebo maji predstavu o dobre kave trochu nekde jinde nez ty/my - a pak se nespresso nebo dolce gusto nezda zase tak neprijatelnou alternativou (moji mame jsem koupil dolce gusto a je spokojena). mleti, davkovani, pechovani, kava rozsypana po pracovni desce... ne kazdou mamku na tyhle kejkle uzije. moje tchyne moji starou gaggii - po zjisteni, ze se nejedna o kapslovy kavovar - s diky odmitla. takze zvazuj peclive .)
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    TRANQUILITY: Když už, tak bych snad spíš už koupil něco na kapsle. I když to nesnášim, možná bude lepší, když z toho rodičům vyteče kafe jako z automatu na chodbě nemocnice (lidi a matky obzvlášť maj občas rádi takový ty rádoby latté atd.) než břečka s chutí připálenýho a vodovýho turka. V těch kapslích navíc bejvaj kromě kafe všelijaký napěňovače, takže pokud rodiče vlastně na kafe moc nejsou, může se i zdát, že to vypadá hezky.
    Sám jsem dostal automatickýho siemense na zrnkovou kávu cca za 9 tisíc a jsem z něj spíš trochu nešťastnej. Pod tu Gaggiu bych taky nešel.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TRANQUILITY: za tuhle cenu z toho budou akorát nešťastný.
    sháněj něco, co bude mít průmyslovej rozměr gasketu - třeba ty nejlevnější pressovače Gaggia. neni to žádnej zázrak, ale espresso se z toho dostat už dá. z mašiny za 3k bude kdokoli, kdo má skutečný espresso rád, akorát tak nešťastnej.
    v tomhle segmentu se ale nevyznám, takže ti kromě Gaggia Espresso nic doporučit nemohu.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    TRANQUILITY: Jo, nekupuj jim ho.
    TRANQUILITY
    TRANQUILITY --- ---
    Ahoj, plánuji koupit rodičům k Vánocům presovač - klasický na kávu, nikoliv kapsle, cena ideálně kolem 3tis. - nějaké typy? Zkušenosti?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    u nás jich moc není, resp. jedna. případně mrknou do zahraničí, my teď koupili espresso quest.
    WERONYCZKAA
    WERONYCZKAA --- ---
    NTR23: ta mě zaujala nejvíc, ale nejak jsem to nepročítala. dik
    JJGG
    JJGG --- ---
    NTR23
    NTR23 --- ---
    WERONYCZKAA: mám tuto
    Martinus.cz > Knihy: Kniha o kávě (Petra Veselá)
    http://www.martinus.cz/?uItem=93636
    WERONYCZKAA
    WERONYCZKAA --- ---
    zdravím, doporučíte nekdo nejakou dobrou Knihu o kávě?
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MYJKA: jojo, máme na trzích espresso směs stejnou jako v Šálku a navíc v porcelánu, takže může být jen lepší ;)
    SIVER
    SIVER --- ---
    JAKOUBEK: super diky
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    SIVER: praha? v pasáži u kotvy je prodejna saeco, tam pody stopro maji. v hybernské je zase výdejní místo (prodejna) kavakava.cz.
    SIVER
    SIVER --- ---
    já se na mlýnek neptal :-) já sem jen konstatoval,že by se mělo diskutovat :-)

    Jinak když se tady tak krásně rozjela debata, neznáte nekděo nějaké obchody kde se dají nakupovat E.S.E. kapsle aniž by se musely objednávat přez internet?
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    KLERENC: u kapslí obecně se prostě musíš spokojit s tím, co ti daný výrobce připraví a ne každému to vyhovuje. pro mě je to většinou hrozně přepražená, na hrubo umletá směs neurčitého původu, přes kterou voda profrčí ze které člověku v puse zůstane jen hořká pachuť.

    Naopak, když mi to není jedno, koupím si zrnkovou kávu, o které vím, odkud je a hlavně kdo, kdy a jak ji pražil, doma si vychytám odpovídající hrubost mletí, poladím dávkování... a těším se z dobré kávy. Lidé, kteří dojdou ke mně do ateliéru, jsou třeba dost často překvapení, že káva, kterou pijou, není hořká a že tam cítí třeba maliny nebo rybíz. To se ESE podům myslím stát nemůže.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    KLERENC: pokud se ti ale podaří za takovou cenu opravdu dobrý mlýnek najít, sem s ním. spousta lidí ho určitě ocení (to není sarkasmus) samotnou mě to točení kličkou baví jenom, když na to mám večer čas a když ráno pospíchám, tak se u toho mračím :-)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    SIVER: já jen že zrovna mlýnky se tu řeší co 14 dní ... bude na nic, protože v 90 % případů nepomele kávu rovnoměrně, což je u espressa dost zásadní problém. v téhle cenové kategorii elektrický mlýnek většinou nemá mlecí kameny (ale nože, které kávu zbytečně zahřívají při mletí) a pokud půjdeš do mechanického, tak trvá "tisíc let" než se ti podaří ho správně nastavit (a u každého dalšího šálku můžeš začít znova)

    já doma používám doubleshotí, co ti navrhuje NTR23: espresso na nich umeleš, ale není to ideální (nejsem zastáncem espressa doma, čili já ho jedu na filtry a spokojenost ...)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SIVER: studenti, kteří chyběli si základní učivo doplní samostatně.

    Ale jinak prostě mlýnky s mlecími kameny, které melou s konzistentní kvalitou a mají snadno ovladatelnou hrubost mletí a dobře se čistí prostě nejsou levné.

    (tedy já jsem majitelkou staré elekrické ety, která mi na french press a vacpot vyhovuje a patrně ji původní majitel vlastně moc nepoužíval, protože se sice blbě čistí, ale jinak regulace i konzistence mletí jsou v pořádku, ale spousta lidí tu se starými socialitickými etami není spokojená. )
    SIVER
    SIVER --- ---
    TEEAK: bychom rovnou mohli zrušit celý nyx a nediskutovat o ničem ;-)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    KLERENC: co třeba zkusit filtr (hledání myslím) ?? ;-)
    KLERENC
    KLERENC --- ---
    LUKAS87: a můžu se zeptat proč?
    NTR23
    NTR23 --- ---
    SIVER: nevím, osobně to nepoužívám
    SIVER
    SIVER --- ---
    NTR23: ok,díky moc a nevíš jestli se dají zakoupit normálně někde v obchodech?
    NTR23
    NTR23 --- ---
    SIVER: Na to bude nějaký patent, takže všechny s označením ESE budou stejné rozměrově.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam