• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DYSTOPIK: varianta je to rozhodně :) jak říkám, dovedu si představit, že to někomu stačí. mojí mámě třeba jo .)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    JAKOUBEK: aha, dík za vysvětlení.
    Co se týká kapslí, tak to jsem spíš konstatoval, že mi to přijde jako ta nejmíň šťastná varianta. Někdo to přede mnou popisoval jako fajn možnou variantu za dobrý prachy..
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DYSTOPIK: mohlo by se zdát, nicméně není tomu tak. u moka konvičky voda prochází středovou "patronou" s namletým kafem (má to podle mě blíž espressu než dripu), kdežto u vacpotu extrahuješ kávu po dobu cca jedné minuty a ta je pak zpětně nasávána přes papírový filtr do spodní baňky. extrakce je tedy delší než u moka konvičky (jako u dripu), leč oddělování kávy od lógru rychlejší (podobné moka konvičce).

    nicméně původní otázka zněla, zdali si nechat dát kapslovar, či nikoliv. odpověď pak nabízela alternativy darů spojených s přípravou kávy.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    JAKOUBEK: jak tak na to koukám, tak vacpot je stejnej princip jako mokka, konvičky mam 2 různě velký. S kávou z chemexu jsem se ještě nesetkal, ale to je jako princip překapávání ne? to mě nikdy nijak nenaplňovalo. Pak mám asi 5 nebo 6 různě velkejch džezev a myslim, že s nima umim zacházet. A aeropress jsem si řikal, že si koupim, až za to nebudou chtít takový prachy - za kus splastu.. :) ale díky za tip

    KURE: teď zrovna jsem si udělal turka. Věřim tomu, že s několika snadnejma trikama jsem dospěl k takový přípravě turka, kterou dokážu extrahovat všechno to dobrý, nebo alespoň mě to zcela vyhovuje.
    Kafe skoro až vazký konzistence, který když by sis dal do skla, tak má tam výraznou barvu, že by sis s nim mohl chránit zrak při sváření:)

    teď jsem ochutnal a je stejně skvělý jako vždy..

    ale každej má kafe rád trochu jiný. kdejaký takový ty sračky, ochucený bazmeky - lidi to pijou a s oblibou, ikdyž to nepochopim. Já mam třeba rád takový kafe, co řikal snad Hemingway, že kafe má bejt jako ženská, sladký, ale silný. Dělám si dost silný kafe a dost sladim. Někdo nesladí, někdo si dává hodně mlíka a tak.. prostě každej to má rád trochu jinak, každopádně zalejt kafe vodou umí každej, ale já to umim tak, že výsledkem je výborná káva, o logru vůbec nevim, protože odpočívá u dna, prostě turka bych nehanil
    KURE
    KURE --- ---
    DYSTOPIK: presne tak, ta mašina neni nijak drahá, ale budeš pít kave za 8-16 korun. a za ty prachy můžeš mít úplně jinou kávu :)
    dobrej turek.... to je provokace? :D
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DYSTOPIK: pokud chce do tebe máma investovat ty prachy, nebraň se :) ale ať ti pořídí třeba chemex se sadou filtrů, vacpot nebo koneckonců třeba aeropres. Jsou to samy o sobě hezké předměty a dá se s nimi v domácím prostředí pěkně "experimentovat" (káva, teplota, čas extrakce apod.). kapsle fakt nebrat.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    QUANTI: ja kapsle taky nepiju... a to ani od své drahé matky. espresso udělané za 7 sekund se samo o sobě podezřelé. nicméně jí to stačí a o to víc pak chrochtá nad pořádně udělaným latéčkem z výběrové kávy a plnotučného mléka, když přijede na návštěvu.

    pravdou je, že každý má ten optimální limit někde jinde a je to zřejmě čistě jeho rozhodnutí a je to naprosto v pořádku. ať si turkaři zalívají svoje turky, kapslaři cvakají kapsle... koneckonců to, že jsem se rozhodl objednávat si kafe z Anglie, Švédska, Dánska apod. a dělat si ho na profi stroji, je vlastně taky jen moje rozhodnutí, které s sebou nese dost obětí, zejména časových a finančních - ale stojí mi to za to :)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Mám tu pro vás jeden přírodní úkaz. Nesmrtelnou kávu. Ale asi se něco cestou pokazilo. Už dnes smrdí jako peklo. Jak to vůbec obchoďák může přinést. A takovouhle kávu pak pijeme ve firmách. Nákupčí objedná, obchoďák donese a hosty bolí žaludky.

    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    SPYYDY: Imo, tlak + teplota v tom werku je řízená procesorem= nikdo to nebude řešit, pokud z toho aspoň něco teče. Imo si asertivně vynuť si výměnu přístroje.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    MILAZAJICEK: jsou tam jen dvě varianty - 8 a 12g. Ale to je stejně jedno, i přes tu 12g dávku jde voda strašně rychle..

    No nic, nebudu asi truchlit nad tim, že nikdo nepotvrdil mou teorii a budu si místo espressa dělat aeropress, jako jsem to dělal doposud.)
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    SPYYDY: Netuším jak by se dal sníží ten tlak. Já mam takovej micro pakovej LaPavonni a ten na patnáct baru vyrábí slušný espresso . Nemůžeš řídit množství kafe?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    jak už uvedl míla - může to bejt blbym rozvrstvenim kafe v gasketu
    taky to může bejt nedostačujícím množstvím kafe na jednu dávku
    a pak nedostatečnym tampem

    von ten vysokej tlak naopak zvyšuje riziko "channelingu" (nevim, jak česky, asi kanálování) což ve výsledku většinou vede k hnusnýmu, řídkýmu a rychle vyprcnutýmu kafi bez cremy.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    MILAZAJICEK: zkoušel jsem všechny možný stupně namletí, věř.) Rozdíl byl znatelnej, ale nedělo se nic, co by dělalo z toho výluhu presso. Jsem přesvědčenej, že jestli by něco pomohlo, je to snížení doby extrakce snížením pracovního tlaku, ale možná, že ani to by nic moc neudělalo.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    SPYYDY: tak pak to mas namlety moc jemne ta voda si najde jen cestičku kterou teče a místo espressa mas nechutnej výluh.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    MILAZAJICEK: mlýnek mele fakt najemno, v šálku jsou i prachový částice. Soudě podle odpadu mi přijde, že je dávka i docela dobře stlačená..
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    SPYYDY: To tlakem nenapravis, problem je ten mlynek.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    Nemáte někdo zkušenost s úpravou pracovního tlaku u nějakýho automatickýho pressovače?
    Máme doma Siemens TK52001, kterej extrahuje pod 15 barama a "kafe" vyteče po cca 10 vteřinách ( teď nevim, ale 35ml asi ještě výrazně dřív). Kafe tvoří spíš vodová a připálená tekutina bez výraznější crémy.
    Říkal jsem si, že snížení na cca 9 bar by s tim mohlo třeba něco zajímavýho udělat, ale i když jsem říkal, že s koncem záruky počítám, v autorizovanejch servisech se na to moc netvářili.
    Ten siemens má vlastní mlejnek s nastavitelnou hrubostí, ani nejjemnější hrubost ale dobu extrakce výrazně neprodlužuje..
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    The Coffee Blood Pressure Connection - Caffeine and High Blood Pressure - Tea and Blood Pressure
    http://highbloodpressure.about.com/od/prevention/a/caffeine.htm
    VALOR
    VALOR --- ---
    ZUZKAOU: to bohužel nemůžu žena to viděla ve zprávách a hlásila mi to jako super zprávu že můžu pít kafe. Nějak se mi tomu nechce věřit
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VALOR: mohl bys prosím dodat zdroj - tedy alespoň abstrakt té studie, ne článek na serveru typu novinky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam