• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    BOSSORKA: hele sorry ale s bialettkou budeš trávit asi tak 1/10 času oproti pressovači.
    bialetti = namlít kafe, nasypat do gasketu, nalejt vodu, postavit na plotnu, za 3-4 minutky sundat a slejt, po vychladnutí (lze i studenou vodou) rozebrat a umejt.
    vs.
    mašina na espresso = zapnout, počkat alespoň 15 minut, než se to nahřeje, nalejt do zásobníku čerstvou vodu, propláchnout páku, umlejt kafe (a teď ještě trefit hrubost mletí, a tu nastavovat na testovacích 2-3 šálcích při každý koupi novýho pytle kafe a průběžně dolaďovat s tím, jak kafe stárne), naklepat a rozmístit v gasketu, lehce stlačit, setřit z krajů, utemovat, propláchnout hlavu, nasadit páku, pohlídat si 30 sec. extrakce, pak z tý páky včas vyklepnout puk, jinak se přilepí k hlavně, propláchnout hlavu a vyčistit a tu celou mrchu nejméně jednou za čtvrt roku odvápnit, což ti při pečlivym provedení trvá v celku nejmíň půl den (naplnit hlavu roztokem citronovky a nechat ležet)...
    CABANNOS
    CABANNOS --- ---
    BOSSORKA: Já jsem v rámci osvěty koupil rodičům tento set ...

    Kávový set Zelenáč doubleshot - česká pražírna výběrové kávy
    http://www.doubleshot.cz/kavovy-set-zelenac.html

    Používám tuto metodu v práci a jsem spokojený. Je to velmi jednoduché, snad jen to mletí kávy by mohlo někoho odradit.
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    SPYYDY: hmm tak furt lepší mít kávu z presovač než turka, nebo ne? naši určitě nebudou chtít trávit čas s moka konvičkou, proto sjme si myslel,a že by to mohl být dobrý dárek.... navíc 1700 mi přijde oukej cena vs. kvalita
    KURE
    KURE --- ---
    BLACK_ONYX: těžká otázka. Prostě chutná jinak. Je to takový bytelný monotoní kafe :D
    Ale při pití nemám žádné negativní vjemy, žádné pachutě, žádný nepříjemný ocas. Tedy nic po čem bych řekl fuj to je hnusný kafe.

    pokud se vyskytuješ po plzni, klidně ti odsypu.


    BOSSORKA: profiltruj si zdejší auditko pro detaily, ale rychla odpověď bude žádný.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    Za tuhle cenu bych se na pressovač vykašlal a jako jednu z nejpohodlnějších cest k dobrý kávě bych volil toto:
    Kávový set Tramp doubleshot - česká pražírna výběrové kávy
    http://www.doubleshot.cz/kavovy-set-tramp.html

    Případně výsledku podobnějšího espressu docílíš moka konvičkou :
    Bialetti kávovary
    http://www.bialetti.cz/
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    Hoja, jaký byste doporučili domací presovač cenově do 2000? Mám vybraný tento:
    Electrolux EEA110 - espresso? nějaké jiné tipy, reference?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    KURE: takže když vezmeš.nějakou arabiku a tuto robustu, tak ta robustami bude lepší?
    jestli máš, rad ochutnam, ale kupovat si to nebudu.
    KURE
    KURE --- ---
    ja netvrdim ze robusta je spicka mezi kafema, asi vsichni víme jak si to stojí.
    jen mi pride predcasny tvrdit ze musi bejt hnusna.
    je to solidni kafe bez nejakych hlobokych chutovych variaci. ale lepci nez 80% toho co dostanete v hospode.

    BLACK_ONYX: kilovky netřeba, ale bacha na placebo efekt :) fer by bylo slepy ochutnání :D
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    KURE: nechci rejt, ale to, že robusta dělá víc cremy než arabica ví kde kdo. osobně bych se jí ve směsích striktně nebránila, ale přeci jen bude až daleko daleko za pěkně vyváženou (a vyňuňanou) arabicou

    na druhou stranu, proti gustu ... když ti chutná, hurá do ní :-)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    KURE: je. to bych chtěl ochutnat špičku mezi robustami. jestli to vypiju, tak máš u mě kilovku;)
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    KURE: chutnal jsem čistou robustu na cuppingu od Doubleshotu a opravdu nic moc
    KURE
    KURE --- ---
    BLACK_ONYX: jojo robusta je urcite hnus....
    INDIA washed KAPI ROYAL AAA 18+ top gourmet Cafe Eternity
    http://www.cafeeternity.cz/india-washed-kapi-royal-aaa-18-top-gourmet/77
    MLEJNIS
    MLEJNIS --- ---
    Keci prdy.... to sou ale sracky. tady mate neco noveho ode me.;)

    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    VECTOR: protože je hnusná a vypít to jde jen s litrem salka.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Tak koukam, ze podle Piccoloneexistuje ne cista robusta nejvetsi zlo. By me zajimalo proc, teda...
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Já dopijim zbytky z cuppingu = turek:) proti turkovi jsem z principu, ze se dělá ze sracek.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    JAKOUBEK: já mluvil opravdu o turku, tzn, že namletou kávu zaleješ horkou vodou. V džezvě si dělám kafe taky moc rád, myslim, že je zaběhlý označení arabská káva

    ale vážně při tom klasickym zalití dávám pozor na mnohem víc věcí, než když připravuju kávu např. v džezvě..
    A výsledek je kolikrát i mnohem chutnější, ale to záleží třeba na konkrétní volbě kávy


    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TEDDYBEDDY: zdá se, že tu dochází k jemnému nedorozumění díky různému chápání pojmu "turek". klascká "turecká káva", tedy káva připravovaná... ech. co bych se snažil, když už o tom bylo napsáno tolik.

    Turek | Piccolo neexistuje!
    http://piccoloneexistuje.cz/turek

    vs.

    Džezva | Piccolo neexistuje!
    http://piccoloneexistuje.cz/dzezva

    a tímto poděkujme pánům z kávového klubu za rozřešení tohoto letitého sporu.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    TEDDYBEDDY: by ses divil, kolik věcí si hlídám, když si dělám turka

    když pominu to základní, jakože si koupim dobrý kafe a namelu si ho na příslušnou hrubost, tak dalšíma faktorama je třeba teplota vody, způsob zalití, doba "louhování", za který musí kafe ležet bez toho, aby na to někdo šmatal, nebo do toho strkal lžičku, tvar hrnku atd.

    ale myslim, že bys mi stejně uvěřil jedině, kdybys ho ochutnal, takže to asi nemá cenu tě přesvědčovat
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    zase přišel znalec...
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    DYSTOPIK: Nejde přeci o to, jak můžeš pokazit přípravu, ale v případě " turka" už jde o rezignaci na jakoukoli sofistikovanou civilizovanou metodu od začátku. Asi jako, kdbys vařil polívku z celejch zvířat i s kůžema a peřím nebo zas jen z masoxu a magi. Prostě jde extrémy s odpovídajícím výsledkem- prostě jen uvaříš pokaždé menší /větší sračky.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DYSTOPIK: varianta je to rozhodně :) jak říkám, dovedu si představit, že to někomu stačí. mojí mámě třeba jo .)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam