• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    JAKOUBEK: já mluvil opravdu o turku, tzn, že namletou kávu zaleješ horkou vodou. V džezvě si dělám kafe taky moc rád, myslim, že je zaběhlý označení arabská káva

    ale vážně při tom klasickym zalití dávám pozor na mnohem víc věcí, než když připravuju kávu např. v džezvě..
    A výsledek je kolikrát i mnohem chutnější, ale to záleží třeba na konkrétní volbě kávy


    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TEDDYBEDDY: zdá se, že tu dochází k jemnému nedorozumění díky různému chápání pojmu "turek". klascká "turecká káva", tedy káva připravovaná... ech. co bych se snažil, když už o tom bylo napsáno tolik.

    Turek | Piccolo neexistuje!
    http://piccoloneexistuje.cz/turek

    vs.

    Džezva | Piccolo neexistuje!
    http://piccoloneexistuje.cz/dzezva

    a tímto poděkujme pánům z kávového klubu za rozřešení tohoto letitého sporu.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    TEDDYBEDDY: by ses divil, kolik věcí si hlídám, když si dělám turka

    když pominu to základní, jakože si koupim dobrý kafe a namelu si ho na příslušnou hrubost, tak dalšíma faktorama je třeba teplota vody, způsob zalití, doba "louhování", za který musí kafe ležet bez toho, aby na to někdo šmatal, nebo do toho strkal lžičku, tvar hrnku atd.

    ale myslim, že bys mi stejně uvěřil jedině, kdybys ho ochutnal, takže to asi nemá cenu tě přesvědčovat
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    zase přišel znalec...
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    DYSTOPIK: Nejde přeci o to, jak můžeš pokazit přípravu, ale v případě " turka" už jde o rezignaci na jakoukoli sofistikovanou civilizovanou metodu od začátku. Asi jako, kdbys vařil polívku z celejch zvířat i s kůžema a peřím nebo zas jen z masoxu a magi. Prostě jde extrémy s odpovídajícím výsledkem- prostě jen uvaříš pokaždé menší /větší sračky.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DYSTOPIK: varianta je to rozhodně :) jak říkám, dovedu si představit, že to někomu stačí. mojí mámě třeba jo .)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    TEDDYBEDDY: to je právě to co jsem se snažil naznačit. preso si taky můžeš udělat odporný a většina lidí pije turka, kterej kafe ani nepřipomíná. ale jde to i jinak, věř tomu.. :)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    "Turek" je objektivně píčovina- atentát na chuťový buňky- nouzovka přeměněná v národní zlozvyk. Natvrdo bych zakázal tady diskutovat turky, instanty, nespresa aj. zhovadilosti, páč je to vo hovně, potažmo chuťovej a nutriční lowend.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    JAKOUBEK: aha, dík za vysvětlení.
    Co se týká kapslí, tak to jsem spíš konstatoval, že mi to přijde jako ta nejmíň šťastná varianta. Někdo to přede mnou popisoval jako fajn možnou variantu za dobrý prachy..
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DYSTOPIK: mohlo by se zdát, nicméně není tomu tak. u moka konvičky voda prochází středovou "patronou" s namletým kafem (má to podle mě blíž espressu než dripu), kdežto u vacpotu extrahuješ kávu po dobu cca jedné minuty a ta je pak zpětně nasávána přes papírový filtr do spodní baňky. extrakce je tedy delší než u moka konvičky (jako u dripu), leč oddělování kávy od lógru rychlejší (podobné moka konvičce).

    nicméně původní otázka zněla, zdali si nechat dát kapslovar, či nikoliv. odpověď pak nabízela alternativy darů spojených s přípravou kávy.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    JAKOUBEK: jak tak na to koukám, tak vacpot je stejnej princip jako mokka, konvičky mam 2 různě velký. S kávou z chemexu jsem se ještě nesetkal, ale to je jako princip překapávání ne? to mě nikdy nijak nenaplňovalo. Pak mám asi 5 nebo 6 různě velkejch džezev a myslim, že s nima umim zacházet. A aeropress jsem si řikal, že si koupim, až za to nebudou chtít takový prachy - za kus splastu.. :) ale díky za tip

    KURE: teď zrovna jsem si udělal turka. Věřim tomu, že s několika snadnejma trikama jsem dospěl k takový přípravě turka, kterou dokážu extrahovat všechno to dobrý, nebo alespoň mě to zcela vyhovuje.
    Kafe skoro až vazký konzistence, který když by sis dal do skla, tak má tam výraznou barvu, že by sis s nim mohl chránit zrak při sváření:)

    teď jsem ochutnal a je stejně skvělý jako vždy..

    ale každej má kafe rád trochu jiný. kdejaký takový ty sračky, ochucený bazmeky - lidi to pijou a s oblibou, ikdyž to nepochopim. Já mam třeba rád takový kafe, co řikal snad Hemingway, že kafe má bejt jako ženská, sladký, ale silný. Dělám si dost silný kafe a dost sladim. Někdo nesladí, někdo si dává hodně mlíka a tak.. prostě každej to má rád trochu jinak, každopádně zalejt kafe vodou umí každej, ale já to umim tak, že výsledkem je výborná káva, o logru vůbec nevim, protože odpočívá u dna, prostě turka bych nehanil
    KURE
    KURE --- ---
    DYSTOPIK: presne tak, ta mašina neni nijak drahá, ale budeš pít kave za 8-16 korun. a za ty prachy můžeš mít úplně jinou kávu :)
    dobrej turek.... to je provokace? :D
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DYSTOPIK: pokud chce do tebe máma investovat ty prachy, nebraň se :) ale ať ti pořídí třeba chemex se sadou filtrů, vacpot nebo koneckonců třeba aeropres. Jsou to samy o sobě hezké předměty a dá se s nimi v domácím prostředí pěkně "experimentovat" (káva, teplota, čas extrakce apod.). kapsle fakt nebrat.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    QUANTI: ja kapsle taky nepiju... a to ani od své drahé matky. espresso udělané za 7 sekund se samo o sobě podezřelé. nicméně jí to stačí a o to víc pak chrochtá nad pořádně udělaným latéčkem z výběrové kávy a plnotučného mléka, když přijede na návštěvu.

    pravdou je, že každý má ten optimální limit někde jinde a je to zřejmě čistě jeho rozhodnutí a je to naprosto v pořádku. ať si turkaři zalívají svoje turky, kapslaři cvakají kapsle... koneckonců to, že jsem se rozhodl objednávat si kafe z Anglie, Švédska, Dánska apod. a dělat si ho na profi stroji, je vlastně taky jen moje rozhodnutí, které s sebou nese dost obětí, zejména časových a finančních - ale stojí mi to za to :)
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Mám tu pro vás jeden přírodní úkaz. Nesmrtelnou kávu. Ale asi se něco cestou pokazilo. Už dnes smrdí jako peklo. Jak to vůbec obchoďák může přinést. A takovouhle kávu pak pijeme ve firmách. Nákupčí objedná, obchoďák donese a hosty bolí žaludky.

    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    SPYYDY: Imo, tlak + teplota v tom werku je řízená procesorem= nikdo to nebude řešit, pokud z toho aspoň něco teče. Imo si asertivně vynuť si výměnu přístroje.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    MILAZAJICEK: jsou tam jen dvě varianty - 8 a 12g. Ale to je stejně jedno, i přes tu 12g dávku jde voda strašně rychle..

    No nic, nebudu asi truchlit nad tim, že nikdo nepotvrdil mou teorii a budu si místo espressa dělat aeropress, jako jsem to dělal doposud.)
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    SPYYDY: Netuším jak by se dal sníží ten tlak. Já mam takovej micro pakovej LaPavonni a ten na patnáct baru vyrábí slušný espresso . Nemůžeš řídit množství kafe?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    jak už uvedl míla - může to bejt blbym rozvrstvenim kafe v gasketu
    taky to může bejt nedostačujícím množstvím kafe na jednu dávku
    a pak nedostatečnym tampem

    von ten vysokej tlak naopak zvyšuje riziko "channelingu" (nevim, jak česky, asi kanálování) což ve výsledku většinou vede k hnusnýmu, řídkýmu a rychle vyprcnutýmu kafi bez cremy.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    MILAZAJICEK: zkoušel jsem všechny možný stupně namletí, věř.) Rozdíl byl znatelnej, ale nedělo se nic, co by dělalo z toho výluhu presso. Jsem přesvědčenej, že jestli by něco pomohlo, je to snížení doby extrakce snížením pracovního tlaku, ale možná, že ani to by nic moc neudělalo.
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    SPYYDY: tak pak to mas namlety moc jemne ta voda si najde jen cestičku kterou teče a místo espressa mas nechutnej výluh.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam