• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    BLACK_ONYX: S čím máš problém? Chtěl bys snad diskuzi o espressu, kde by bylo celej rok ticho a před vánocema by přišlo pět redundantních dotazů na pressovač jako dárek do pěti táců? Noták... :)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    BLACK_ONYX: to jo a milionkrat před tim bialetti:) hlavně, ze se tu něco děje.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BERNA: jj, mám tři roky ten z obrázku.

    Maximální dávka se dělá úplně nejsnáze. Je potřeba dělat vždy z plné dávky ve spodní nádobě, jinak nevznikne dostastečný podtlak. Při výrobě menší porce je pak potřeba přebytečnou horkou vodu odebrat před tím, než tam nasypu kávu. (dělám to naběračkou). Je pochopitelně pohodlnější mít malý, krásný vacpot s topítkem. Ale jaksi ta cena...

    Filtr přefiltruje vše. Zkoušela jsem v tom i čaj a taky dobrý.

    ad zdroj - číhala jsem na německé ebay (tak plus mínus dva měsíce občasného kontrolování) dokud se tam neobjevil v aukci, kupovala jsem ho za cca 25 euro. Na amazonu jsou za cca 40.

    Kombinuju french press na rychlé kafe a vac pot na jemnější a zajímavější kávu.

    Jinak kdyby mi někdo chtěl udělat radost, tak bych chtěla tohle (nejlépe v mosazi, stálo by to vedle klasického ruského čajovaru po prababičce)
    BERNA
    BERNA --- ---
    ZUZKAOU: mas osobni zkusenosti? mam hario vacpot..sice jsem spokojen, ale chtel bych toho pripravit vice..
    i presto ze bych ho pouzival pro pripravu 2 a vice hrnku by me zajimalo zbytkove mnozstvi vody dole po precerpani do horni nadoby..ja jen aby to pak pri priprave jednoho hrnku nebyla treba pulka hrnku vody.

    zkousel jsi pripravu maximalni davky..tzv z jednoho litru?
    mas nejaky overeny zdroj z nemecka?
    jaky je filtr? zachyti vse?

    dik
    TYDLYDAA
    TYDLYDAA --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLACK_ONYX: dyť před chvílí jely mlýnky.
    A vůbec pořiďte si vacpoty! Bodum Santos z německa vyjde okolo tisícovky, dá se použít na sporáku a odebráním přebytečné vody se dá krásně vařit i jednoporcovka.

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DESTINYX: ZUZKAOU: Myslím, že to už se to tu řešilo ne? Vacuum pot a bialetti se diametrálně liší hned v několika bodech. Vypíchnul bych ten nejzásadnější... v Bialetti konvičce teče voda nahoru a u vacuum potu dolu .)

    Krom toho je rozdíl třeba v teplotě a množství vody vstupující do reakce, množství kávy a hrubost jejího mletí, a v neposlední řadě v době extrakce. Ve finále i připravená káva chutná odlišně.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    a vůbec, zalozte si moka bia...klub. je to dost monotematicke tady:)
    DESTINYX
    DESTINYX --- ---
    ZUZKAOU: V zásadě úplně stejný princip tlaku jako ve Vac Potu, akorát se káva nevrací zpět do spodní nádoby.
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    NTR23: Přesně tak (:

    ZUZKAOU: Kdyby pára kondenzovala až v kávě, dost možná na tuty by jí spálila..

    U jednoho takovýho menšího švýcarskýho kávovaru se nám stávalo, že přetápěl kotlík a když vlítla vroucí voda s párou do presovací jednotky, udělalo to něco velmi nepěkného..Pít sem se to bál a ani to nevonělo moc kávou..To jen pro příklad.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    ideální je voda o pokojový teplotě či chladná.
    někdo preferuje rychlé přivedení k varu, já osobně dávám perkolátor (bialettiho konvička) na plynový sporák na nejmenší hořák a ten pouštím jen o trochu více, než je minimum. trvá pak většinou 3-4 minuty, než se vše dostatečně ohřeje a v nádobě vytvoří dostatečný tlak k tomu, aby započala extrakce - během ní je možný trochu přidat kotel, ale to nedělám, bo mě nebaví se s tím camrat. většinou všechno nateče do nádoby během půl minuty a je vhodný sejmout konvičku z plynu již při prvním "chrochtání", pak se totiž může stát i to, že se skrze puk proženě příliš horká voda (ostatně to, co teče ke konci, má tendenci bejt přepálený).

    mimochodem pobřežní hlídkové v italské anconě to taky extrahujou na plynu při dost mírnym plameni (nachomejtnuli jsme se u toho o prázdninách s Madlenkou a byla nám mimo chlazené vody nabídnuta i káva).
    NTR23
    NTR23 --- ---
    ZUZKAOU: voda. ta trubička co vede do sítka je na spodu nádoby (ve vodě). Ten tlak vznikne nad vodou a tlačí hladinu v nádobě dolů a ta trubičkou stoupá nahoru.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OPTIKUS: ale přes to kafe v bialetce jede pára, ne voda, ne?
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    OPTIKUS: Ja kdyz, tak pouzivam kombo plyn a rozehrata voda, nebot moje uvaha je takova, ze kdyz se voda na plynu jeste dobu ohriva, tak postupne zahriva kavu, ktera je uz pred extrakci tepla a ma tedy vetsi tendenci se spalit...
    OPTIKUS
    OPTIKUS --- ---
    Zuzkaou: neni, jde o obycejnou fyziku..Dokud neni dostatecny tlak voda se nahoru nezene..Predehratej a rozpalenej tal na plynu je to same jako el.plotynka.. Jestli nahodou nehraje roli ta vlazna a predehrata voda?
    MIMA_A
    MIMA_A --- ---
    MOMENT: druhy pokus = ohrata voda z 20º na 100º za nekolik skund? se mi nejak nezda, po zkusenostech s el. plotynkama...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele a není v té bialetce náhodou ventil, který tu páru pustí až při určitém tlaku? A že teda podle síly tepla, které je do toho pouštěné to nastane dřív a nebo později, ale při konstatním tlaku?
    KURE
    KURE --- ---
    MOMENT: aniž bych zpochybňoval pokus, je to zvláštní když nejmenší ploténky na běžnym plynovym sporáku jsou přes 1kW.
    možná by pomohlo dát na ten plyn kovovou destičku, a tu rozpálit předem
    MOMENT
    MOMENT --- ---
    Udelali jsme par pokusu s hlinikovou klasickou konvickou dvousalkovou, espresso smesi od bonanza coffee roasters. mleli jsme postupne z hrubsiho zrna na jemnejsi, pechovali kosik tak akorat, aby po extrakci vypadl fesny puk, vodu predehrali v rychlovarne konvici a hodili to vsechno na plynovej sporak.
    no a vysledek nic moc.

    ma domnenka:
    voda se dotkne kavy teprve v momente, kdy ma voda teplotu okolo 100°C, coz je pro kavu moc, i proto kavy do kosiku napechovat dost, protoze vytvarime odpor, ktery prutok vody zpomali a voda se stihne ochladit.
    ten plynovej sporak vytvari na tenhle proces malo tepla, takze voda ma mensi tlak (voda se zacne varit pozvolna a ne dostatecne prudce), takze kdyz namelu kafe jemneji, voda nedokaze ani poradne protect; musim namlejt hrubeji a to uz neni ono: vysledny napoj vodovy, crema ridka.

    Druha cast pokusu s malou externi el. plotynkou 450W
    tahle plotynka nema termostat: zapnes a jede. 450W zene do plochy o prumeru 8,5 cm. nemam laserovej teplomer, takze nevim, na kolik °C se rozehreje, ale ja cekam, az proste zrudne.
    mlynek jsem postupne posunul o x zubu na hrubost espressa a mozna i trochu vic, mnozstvi spise vetsi. do spodni casti konvicky vodu pokojove teploty a sup s tim vsim na rozpalenou plotynku. behem nekolika sekund dochazi k extrakci v kosiku a uz pomalu leze napoj nahoru. v tehle fazi je dobre celou konvicku lehce nadzvednout, aby kava tekla konzistentne.

    vysledek: napoj plne chuti, krema pevna, pomalu se oddelujice z prvotni kavove "emulze". pecka.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam