• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    AOTEAROA: ja to delal elektrickym slehacem, ohral jsem mliko, v konvicce udelal kavu a pak mliko vyslehal. ve vysledku vzniklo jakesi pseudo latte macchiato, ale zena z toho mela radost. kdyz si me vyfiltrujes, zjistis,ze jsem se kdysi ptal na to same.
    myslim ze z toho tehdy vyslo, ze tryska je proste tryska a nic ji nenahradi..
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TWARR: Všechny mikroorganismy zabilo to poněkud starší kafe - ostatně pro to to vypadá, jak to vypadá. Ne, neni to reprezentativní foto :)
    TWARR
    TWARR --- ---
    LUKAS87: hygiena tyvole! ;)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    LUKAS87: ohřívám to na sporáku společně s bialetkou, teplotu odhaduju ručně, šlehám ručním šlehačem - takovou tou věcí co vypadá jak frenchpress s jemným plastovým sítkem. někdy je ta pěna docela dobrá, je to asi spíš o vychytání intenzity šťouchání :D problém spíš je že při množství mléka na jedno kafe to sítko nedosáhne dostatečně hluboko do nádoby - když dělám mlíko na dvě kafe, je pěna na tom prvním výborná (používám plnotučný).
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    AOTEAROA: Možná bych zkusil elektrickej ponornej mixér/metlu a nebo rovnou šlehač na "sníh" z bílku. Ale to jen tak střílím od boku, normálně napěňuju mlíko tryskou z kávovaru... Při šlehání to ohřejváš, žejo (nebo jde to vůbec bez toho, nevím...)?
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    máte tu nějaké zaručené tipy na domácí přípravu mléčné pěny bez trysky? mám jen ruční pěnič mléka, do elektrického zatím investovat nemohu a ani teda nevím jak moc velký je to rozdíl. nemám ráda stojatou "mýdlovou pěnu" co zůstane v hrnku, a nechci mít mlíko tekutý. kafe dělám v bialetce.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    olala :)


    asi mi definitivně hráblo :D
    BERNA
    BERNA --- ---
    WRONSKI: dik za odkaz. mame typove stejnej v praci (mlynek a kavovar 8010 vzlast), takze instruktaz pro spolupracovniky dobra. aspon vime proc z toho pretejka po sejmuti paky to bahno.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    SPYYDY: Mám doma Gagia Espresso Dose. HW je podobnej classicu, taky to nemá trojcestnej ventil a má to taky pár much (třeba ten termostat, no), nicméně je to výborně zdokumentovaný a jde do toho narvat hromada železa z profi Gaggia mašin. Třeba výměna za profi baskety je na těch mašnách dost poznat...
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TWARR: no ale na odkladani bot v predsini by ten horni rost nebyl vubec marny .) v podzimnim sychravem pocasi ci za snehovych metelic bys mel krasne vyhrate pohorky... a k tomu kafe na cestu.
    TWARR
    TWARR --- ---
    BLACK_ONYX: idealne do nejake garsonky ;))
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    LUKAS87: Btw, co ten Catler vs. Gaggia classic? To je možná přiměřenější srovnání,ne? Předpokládám správně, že co se náhradních dílů a možnýho vychytávání teplot, tlaku, měnění termostatů atd., je gaggia v tomhle trochu podobnější třeba tý Silvii?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    LUKAS87: Ale já ti úplně rozumím. Řeč je o tom, že na trhu je celkov 12kg nerez mašina z kvalitních komponentů za 7,5k, která ti udělá kvalitní kafe do 20s.
    No a na eperimentování s tlakem a způsobem louhování je imo dobrý třeba tohle, kdyžuž ;)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    LUKAS87: co teprve speedster, na doma ideál;)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEDDYBEDDY: Se Silvií ano (ale doma jí nemám). Asi bych začal "teplotou extrakce 96 °C", pokračoval vibrační pumpou "15 bar" a skončil u dvojitýho dna basketu. Jestli do toho nejde strčit normální 60 mm basket (tedy s vnitřním rozměrem pro 58 mm tamper) tak je to tak pro děti.
    Další věcí je, že jsem na to nikde zatim nenašel servisní dokumentaci/rozkreslenej hardwér (ale tak moc jsem se nesnažil). Takže jakýkoli úpravy/opravy člověk musí řešit přes servis a nebo totál samodoma. Silvie je skrz naskrz popsaná (a dokumentace k ní je dostupná včetně náhradních dílů) a rozebraná tisícema lidí po celym světě a prakticky všechny smysluplný úpravy už někdo absolvoval, což je samozřejmě pro každýho, kdo touží po modifikaci za účelem dosáhnutí malýho domácího stroje na božské espresso, zásadní výhoda. Nemluvě o tom, že se na Silvii daj sehnat už hotový modifikační kity (třeba na PID) - má to dost lidí, takže s to někomu jinýmu v garáži vyplatí vyrábět.
    Ale upřímně - kdybych si chtěl doma dělat dobrý espresso, uvažuju o La Marzocco GS/3 :)

    S čimkoli větším se beztak tyhle domácí mašinky nedaj srovnávat ani z legrace (až na tu GS/3), ale to mi došlo až teprve ve chvíli, kdy sem začal dělat v kavárně na Promacu Green ME Plus... Tak sorry, že to tak hejtim.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    LUKAS87: Jak myslíš, říkám nerozdělával jsem ho. Právěže s tím rančíliem se v klidu porovnat dá. Máš s některým osobní zkušenost?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEDDYBEDDY: Takže čtyřcestnej ventil, fajn, alespoň k něčemu jsme se dostali...
    TEDDYBEDDY: Za dvojnásobek je, pokud se nepletu, Silvie. To skutečně není srovnatelná kvalita :)
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    WRONSKI: OT: Když to posloucháte ve sluchátkách, tak je to skoro jako "barber's shop sound illusion".
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    LUKAS87: Nechce se mi to rozebírat. Ten čufl vepředu přepíná vodu/ páru do páky/ trysky a při návratu do střední polohy odfoukne přebytečný tlak pod rošt.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    WRONSKI: Jasně tomu rozumím, ale srovnáváš tank s do oktávií. Prostě ti nesedí ty dvojitý filtry, páč seš zvyklej na jednoduchý. Teď, jak to píšeš jako by ten stroj byl na hovno, přičemž za nějakejch 8k není v týhle kvalitě nic srovnatelnýho ani za dvounásobek. Imo, buď se s tím nauč dělat nebo to prostě vyměň ;)
    PS. mně z páky bahno nestříká, ani po ukončení cyklu tam žádnej tlak nezůstává.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam