• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    WRONSKI: La Pavoni má myslím 51,5 mm misky...
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    LUKAS87: Vnitřní je 51,5 mm, tam nic nenarveš .)
    Já jsem to nějak upravil, ale dirky v misce se mi zdají dost velké. Zítra zkusím, co to udělá.

    Funkce "předspaření" mi tady taky pěkně pije krev... Nejhorší je, že do toho nemůžu šahat, protože bych si zrušil záruku, a zároveň se obávám, že životnost bude stejná, jako záruční doba.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    WRONSKI: Jakej je vnitřní rozměr těch misek? Eventuelně vnější. Sice to nebude 58/60 mm, nicméně i na menší páku bys mohl možná sehnat nějaký misky od jinýho výrobce kávovaru (čímž skutečně nemyslím Catler - na druhou stranu bych se moc nedivil, kdyby jednostěnný misky z tý vyšší verze nebyly kompatibilní s tím, co máš doma ty).
    WRONSKI
    WRONSKI --- ---
    Ještě trochu hejtu: Měl jsem podezření, že misku s dvojitým dnem lze těžko udržovat v čistotě. Tak jsem ji rozřezal a vskutku, pár kapek smradlavého kafe jsem uvnitř našel. Pro tuto dvojzhovadilost není omluvy.

    AXTHEB: Servis Catlera mi nabídl jediný typ. Jinak bych samozřejmě objednal jednoplášťouvou, a nepřidělával bych si práci.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    ukradeno z komixů.. dovolil bych si skoro až..LOL.
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    AOTEAROA: ja to delal elektrickym slehacem, ohral jsem mliko, v konvicce udelal kavu a pak mliko vyslehal. ve vysledku vzniklo jakesi pseudo latte macchiato, ale zena z toho mela radost. kdyz si me vyfiltrujes, zjistis,ze jsem se kdysi ptal na to same.
    myslim ze z toho tehdy vyslo, ze tryska je proste tryska a nic ji nenahradi..
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TWARR: Všechny mikroorganismy zabilo to poněkud starší kafe - ostatně pro to to vypadá, jak to vypadá. Ne, neni to reprezentativní foto :)
    TWARR
    TWARR --- ---
    LUKAS87: hygiena tyvole! ;)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    LUKAS87: ohřívám to na sporáku společně s bialetkou, teplotu odhaduju ručně, šlehám ručním šlehačem - takovou tou věcí co vypadá jak frenchpress s jemným plastovým sítkem. někdy je ta pěna docela dobrá, je to asi spíš o vychytání intenzity šťouchání :D problém spíš je že při množství mléka na jedno kafe to sítko nedosáhne dostatečně hluboko do nádoby - když dělám mlíko na dvě kafe, je pěna na tom prvním výborná (používám plnotučný).
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    AOTEAROA: Možná bych zkusil elektrickej ponornej mixér/metlu a nebo rovnou šlehač na "sníh" z bílku. Ale to jen tak střílím od boku, normálně napěňuju mlíko tryskou z kávovaru... Při šlehání to ohřejváš, žejo (nebo jde to vůbec bez toho, nevím...)?
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    máte tu nějaké zaručené tipy na domácí přípravu mléčné pěny bez trysky? mám jen ruční pěnič mléka, do elektrického zatím investovat nemohu a ani teda nevím jak moc velký je to rozdíl. nemám ráda stojatou "mýdlovou pěnu" co zůstane v hrnku, a nechci mít mlíko tekutý. kafe dělám v bialetce.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    olala :)


    asi mi definitivně hráblo :D
    BERNA
    BERNA --- ---
    WRONSKI: dik za odkaz. mame typove stejnej v praci (mlynek a kavovar 8010 vzlast), takze instruktaz pro spolupracovniky dobra. aspon vime proc z toho pretejka po sejmuti paky to bahno.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    SPYYDY: Mám doma Gagia Espresso Dose. HW je podobnej classicu, taky to nemá trojcestnej ventil a má to taky pár much (třeba ten termostat, no), nicméně je to výborně zdokumentovaný a jde do toho narvat hromada železa z profi Gaggia mašin. Třeba výměna za profi baskety je na těch mašnách dost poznat...
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TWARR: no ale na odkladani bot v predsini by ten horni rost nebyl vubec marny .) v podzimnim sychravem pocasi ci za snehovych metelic bys mel krasne vyhrate pohorky... a k tomu kafe na cestu.
    TWARR
    TWARR --- ---
    BLACK_ONYX: idealne do nejake garsonky ;))
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    LUKAS87: Btw, co ten Catler vs. Gaggia classic? To je možná přiměřenější srovnání,ne? Předpokládám správně, že co se náhradních dílů a možnýho vychytávání teplot, tlaku, měnění termostatů atd., je gaggia v tomhle trochu podobnější třeba tý Silvii?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    LUKAS87: Ale já ti úplně rozumím. Řeč je o tom, že na trhu je celkov 12kg nerez mašina z kvalitních komponentů za 7,5k, která ti udělá kvalitní kafe do 20s.
    No a na eperimentování s tlakem a způsobem louhování je imo dobrý třeba tohle, kdyžuž ;)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    LUKAS87: co teprve speedster, na doma ideál;)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    TEDDYBEDDY: Se Silvií ano (ale doma jí nemám). Asi bych začal "teplotou extrakce 96 °C", pokračoval vibrační pumpou "15 bar" a skončil u dvojitýho dna basketu. Jestli do toho nejde strčit normální 60 mm basket (tedy s vnitřním rozměrem pro 58 mm tamper) tak je to tak pro děti.
    Další věcí je, že jsem na to nikde zatim nenašel servisní dokumentaci/rozkreslenej hardwér (ale tak moc jsem se nesnažil). Takže jakýkoli úpravy/opravy člověk musí řešit přes servis a nebo totál samodoma. Silvie je skrz naskrz popsaná (a dokumentace k ní je dostupná včetně náhradních dílů) a rozebraná tisícema lidí po celym světě a prakticky všechny smysluplný úpravy už někdo absolvoval, což je samozřejmě pro každýho, kdo touží po modifikaci za účelem dosáhnutí malýho domácího stroje na božské espresso, zásadní výhoda. Nemluvě o tom, že se na Silvii daj sehnat už hotový modifikační kity (třeba na PID) - má to dost lidí, takže s to někomu jinýmu v garáži vyplatí vyrábět.
    Ale upřímně - kdybych si chtěl doma dělat dobrý espresso, uvažuju o La Marzocco GS/3 :)

    S čimkoli větším se beztak tyhle domácí mašinky nedaj srovnávat ani z legrace (až na tu GS/3), ale to mi došlo až teprve ve chvíli, kdy sem začal dělat v kavárně na Promacu Green ME Plus... Tak sorry, že to tak hejtim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam