• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    MIKATCHOU: Mám z toho trochu pocit, že se ptáš jak udělat dobrý kafe aniž bys dobrý kafe vlastne dělat chtěla :) Pokud to řešíš na úrovni "oni tam nebudou až takový kafaři", tak se vyprdni na mletou kávu a kup nějaký dražší instant, čerstvé plnotučné mléko, popř. cukr. Předemletá káva někde z alberta je tak na úrovni nesky a ještě se budeš dělat s vymejváním lógru. Větší péče nechť je věnována radši výběru alkoholu.

    Pokud bys hostům, chtěla zprostředkovat tak trochu jinou kávu, než na jakou jsou povětšinou zvyklí, pak je trocha vynaloženého úsilí nezbytná. Co dělá dobrou kávu dobrou kávou (kromě samotné koupě dobré kávy), je její příprava bezprostředně po namletí - když není zbytí, půl kila výběrovky nameleš ráno, dobře uzavřeš, a dá se s tím den existovat. Frenchpress je příjemně rychlý... pokud bys nechtěla vymývat ten lógr, alternativou by mohl být drip, který je sice pomalejší, ale zase filtr hodíš do koše a víc neřešíš... což se na svatbě může docela hodit.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MIKATCHOU: LUKAS87: Skandinávci kávu překapávají a uchovávají ve velkých termoskách, pokud ji potřebují na velkou akci všechnu naráz. Vždy mi tam chutnala. Hostů je 80, dá se očekávat potřeba cca 20-25 litrů kávy (?), to už při koupi středně kvalitní, namleté to ráno nebo den předem (na mletí tolika kafe by se vytížil jeden člověk na celý den) a jednoho překapávače vyjde levněji než nechutná rozpustná.
    Snad lze někde půjčit taková ta termovárnice.


    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MIKATCHOU: Co největší frenchpress (a nebo dva) plus nějakej menší mlejnek (asi raději elektrickej a nebo přinejhorším koupit kafe co nejtěsněji před akcí a nechat si ho namlít) a rychlovarnou konvici. Kafe koupit čerstvý v nějaký už zde zmíněný pražírně (doubleshot, coffesource, ebelcoffee, primacafe, balirny praha holešovice, etc.; tu je mapa pražíren).

    Proč frenchpress? Kafe v něm lze po 3 minutách od zalití již nalévat do hrnečků, během čehož se stihne ohřát klidně další dávka horký vody v konvici a zároveň se stačí namlít další kafe na zalití, navíc je obsluha jednoduchá a po vyklepnutí logru z minulýho kafe to v takovymhle provozu prostě jenom stačí vypláchnout vodou, aneb IMHO ideální metoda na žádný velký sraní, pokud teda vynecháme "českýho turka".

    Pak ještě existujou varianty přípravy kávy vyloženě "do zásoby", která by se druhej den prostě jen ohřála a podávala - tu mě napadá rovnou metoda cold brew (viz wikipedie: cold brew - káva by se připravila v dostatečně velkym hrnci den předem, ráno přefiltrovala a před podáváním se už jen ohřála a rozlévala do hrnků) a nebo klasicky připravená překapávaná káva (slyšel jsem něco o tom, že taková káva se má nechat přesnoc ležet v chladnu a pít až druhej den, čímž zesládne - nemám ověřeno).

    Ale nikdy jsem pro takhle velkou akci kafe nepřipravoval a osobní (a velmi pozitivní) zkušenost mám z jmenovaných metod pouze s frenchpressem. Snad ti pomůže a poradí ještě někdo a snad tu nepíšu úplný blbosti :)
    MIKATCHOU
    MIKATCHOU --- ---
    potřebovala bych poradit - za 2 týdny děláme svatbu, bude tam cca 70-80 hostů, celý to je dost DIY, nevím jak zajistit pro tolik lidí kávu, nemáte s tím někdo zkušenost? Jak vyrobit, skladovat, kde na to půjčit příslušenství? Díky moc!
    3MARIE
    3MARIE --- ---
    LUKAS87: jestli mluvis o espressu, tak bych to tipoval na nizkou teplotu, prilis hrube mleti anebo prlis velkou rychlost extrakce.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    KURE: Tím to nebude/není (vyčištění nepomohlo ani tentokrát).
    KURE
    KURE --- ---
    LUKAS87: leda by byl spinavej
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    LUKAS87: Tupe kameny? Ale spis ne.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Je možný, aby nepříjemná kyselost kávy byla způsobená mlýnkem?
    TWARR
    TWARR --- ---
    tak jsem kvuli nedostatku casu a nedostatku kafe, koupil u marks and spencer cosi, co nazyvaji "colombian coffee beans rich roast" a kupodivu to docela jde.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    To mi pripomina nas polep v kavarne. Je to cesta od kere do salku.

    GREGI
    GREGI --- ---
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Nemate na pujceni kalitu wave? Nechce se mi kupovat, staci ze jsem si poridili druhou V60.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    Kamira :: The original coffeepot
    http://www.kamiraonline.com/features.htm
    Má někdo zkušenost? Nevim moc co si o tom myslet?
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    DYSTOPIK: hmm, já to sypu z haria lžičkou nad dřezem a taky mám čisto a nemusim se svou pani domácí řešit, kam dávat další kus "nádobí" kterej ona nepotřebuje (je to architektka a naprostej ideál je pro ni vybílenej byt kde nikde nic neni, takže moje naplnění kuchyňský skříňky mlýnkem, konvičkama, šlehačem mlíka, dózou s kafem a šálkama a skleničkama už tak těžce nese).

    VECTOR: obecně výrobky TCM (Tchibo) jsem obvykle velmi kvalitní. mně se tam líbí ty jejich konvičky a šlehače, ale už mám holt ošklivej skleněnej šlehač z Tescomy :)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Když se tady zrovna probíraj věci v jazyce kterýmu rozumim, tak vám ukážu takovou mou vychytávku, která mi o nepatrnej stupínek zjednodušila život.
    Petka od kofoly+horká voda+panák akurátních rozměrů. sedne to jak prdel na hrnec a když do toho sypu kafe přímo z mlýnku, nikde kolem neni ani zrnko.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUKAS87: co udělá se směsí na espresso od Doubleshotu ten jejich stroj? Já myslím, že to nemá význam.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MR_DAN: Noa pokud bys chtěl to kávový nebe, tak skutečně zde již jednou doporučený doubleshot. Jen ten cenovej rozdíl je zhruba čtyřnásobnej.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    LUKAS87: rekl bych ze urcite... kdyz nam tenkrat vymenili caje Dilmah za Teekanee, tak taky sermovali cenou... a urcite usetrili, pac ted je skoro nikdo nepije, pze jsou vesmes nic moc ...
    s tim kafem vim, ze to kdysi rozhodl nejakej babskej snem, jenze tomu nejspis prd rozumely a ted imho jen nikdo nema iniciativu to zkusit zmenit.. a kdyz to srovnam s kafem co maj v nemecku na centrale, to jsou fakt nebe a dudy a rika to tady uplne kazdej kdo zkusil oboji...
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MR_DAN: Bych možná vyloženě jako první krok doporučil ty balírny, bo budou nejlevnější - na to se v korporátu dost slyší, ne? :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    LUKAS87: jojo, zapraskanej automat :-/ ale porad lepsi dobry kafe z automatu nez hnusny kafe z toho samyho :-)
    kazdopadne diky, zkusim to zmapovat a na nejblizsim firemnim eventu odpovednou osobu podnapiju a zmanipuluju :-)
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MR_DAN: automat... doubleshot by je zásobovat určitě zvládnul, nicméně se trochu bojim, jestli by to nebylo mrhání kafem :)
    cca 30 příspěvků zpět se tu objevila mapa pražíren v čr :) jinak zkus coffeesource, primacafe. pokud to nechceš hrotit, tak balírny praha holešovice (balirny.com - nejednou to na špičkovou kvalitu, jako spíš na metráky, tak si myslim, že nějaký 2-3 k denně by ani nepostřehnuli)...
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    TWARR: presovac - http://img594.imageshack.us/img594/5135/kavovar.jpg
    400 programatoru a testeru, pro nektery tady je kafe primarnim zdrojem energie, nejakym subjektivnim a hodne hrubym odhadem to budou suma sumarum tak 2-3 kila kafe denne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam