• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    SNORRY: používám kovový filtr z doubleshotu a zdá se mi, že o trochu pomáhá.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    btw postranní otvory neva, tělo aeropressu pritlaci filtr k vicku.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    SNORRY: presne tak, postavit na nadobu. Jinak za prasnost muze slabsi filtr. S bavlnou je to cistsi. Zkus treba 2 filtry.
    BERNA
    BERNA --- ---
    SNORRY: moje zkusenosti s aeropressem jsou velice kladne. Moje nejoblibenejsi metoda. Kafe z toho mam cisty jako z filtru.
    pokud mi to tece do boku a steka po hrnku ven, je to dusledek toho, ze tlacim moc hodne. Soucasne se muzou vyskytnout v kave i jemne castecky, ty se objevi i tehdy, pokud sitko omylem nedotahnu uplne.
    pripravuju to podle doubleshotiho navodu: http://www.aeropress.cz/priprava.html


    SPYYDY: mel jsem taktez nutkani si poridit vlastni tamper, jelikoz nemam kamarady obrabece ani soustruh na kov, ptal jsem se v obrabecstvi a jen kovova cast by vysla na nejakych 400-500(material potravinarska ocel, prace, serizeni stroje, lesteni.) pri odberu 5ks
    drevenou cast bych si udelal sam na soustruhu.
    nicmene jsem to zavrhnul a nakonec poridil tamper za 400 z anglie.

    kazdopadne vykres muzes dat do placu, treba se nekdy nekomu bude hodit :)

    Ja se ted budu poustet do vyroby knockboxu.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    TEREZZZKA: Díky za rady. Uplně jsem nepochopil jak mám použít ten trychtýřek, jakože ho dát na nějakou sklenicy/nádobu a tlačit to do/skrz něj? Utéci k chemexu se určitě dá, ale mě právě zajímá, jak by se dal tenhle problém aeropressu vyřešit. Mám totiž tušení, že o malinko větší filtr by to mohl v podstatě vyřešit, nebo alespoň z větší části minimalizovat.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ahoj,
    včera jsem narazil ve veteši na takovej ten set na přípravu vietnamský (?) kávy. Fungl novej, ještě s nějakou nálepkou od výrobce, stál asi 70,- Kčs.
    něco jako
    http://heavytable.com/wp-content/uploads/2010/02/VN-coffee1.jpg
    Nějaký tipy a triky na toto? předpokládám, že to bude trošku na hrubší mletí, než jsem zvyklej na mokka, ale jinak s tim nemam vůbec žádný zkušenosti. tak když by Vás něco šikovnýho napadlo..
    díky
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    Na to strikani kafe okolo je jednoduchý řešení použít tu trychtyrovitou soucastku dodávanou v balení aeropressu i kdyz používáte na tlačeni nádobu primerene širokou. Co se týká "mikrocastic" ty tam prostě jsou a budou; jestli chceš sroprocentne "čistou" kávu, porid si chemex. S tím porlexem je to zajímavý, mám na nej zat samy pozitivní reakce, lepší než na Mini Mill.
    NTR23
    NTR23 --- ---
    Vývoj barvy a velikosti zrnek kávy při pražení. | Jak na kávu
    http://jaknakavu.eu/prispevky/o-kave/vyvoj-barvy-a-velikosti-zrnek-kavy-pri-prazeni/
    CABANNOS
    CABANNOS --- ---
    SNORRY: Zřejmě je to "normální", děje se mi to také. Pořiď si nádobu s trochu širším hrdlem, Aeropress má dost široký lem, a máš po problému.
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    SPYYDY: Jasně, mě zas přišlo nutný ten recept (ne tebe) trošku pohanit, páč mi přijde dost špatnej. Ad tlačení, spíš mám někdy pocit, že tlačím pomalu, než rychle, někdy to prostě rychleji jak za 15 vteřim nevytlačim, i kdybych měl samým tlačením rozbít skleničku. Souhlasím, že tam ty díry pravděpodobně budou proto, že by to jinak bylo ještě těžší. Nechápu ale, proč ten filtr třeba neni o trochu větší, aby to ty díry zakrylo. Mletí i kvůli tomuhle řešim tak, že to melu asi o trošičku víc nahrubo, než jak se většinou na aero mele, ale to je taky daný tim, že melu na Porlexu mini, který, jak tady někdo před časem postoval ten test, skutečně mele uplně děsivě. Nejraději bych ho vrátil, ten rozptyl mi připadá fakt neúnosnej. Jinak než někdo zareaguje, uvědomuju si, že čím víc to melu nahrubo, tím je větší rozptyl mezi jednotlivými částicemi, ale zas kdybych to mlel jemněji, bude to už prostě moc jemný na to aero a pak by zcela jistě těch částeček procházelo ještě víc než teď etc etc...
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    Rozhodně nepovažuju ten recept za ideální návod k přípravě aeropressu. Ani jsem ho pořádně neviděl, jen jsem ho v rychlosti našel a nahodil, protože ze tvýho příspěvku to na mě působilo, že ho nepoužíváš nebo ti neni znám..
    Inverted metoda podle mě umožňuje takřka dokonalou kontrolu nad časem extrakce. Jestli máš pocit, že ti to při tlačení protéká moc rychle a přicházíš o nějaký vlastnosti výslednýho produktu, prodluž dobu extrakce před otočením. Osobně se nedomnívám, že tlakem při tlačení dostáváš z kafe až tak jiný chutě než samotnou extrakcí před otočením, tzn. asi bych to kompenzoval tímto..
    Nějaký mikročástice mi projdou, asi mě to holt nerozčiluje jako tebe..

    No každopádně mi tam ty díry taky trochu vadí, prostě tam ale jsou.. Tipuju, že kdyby tam nebyly, musel bys vynaložit mnohem větší tlak pro průchod vody kafem a musel bys v podstatě po celou dobu extrakce tlačit, abys stihl proces dokončit v nějaké rozumné době. (obzvláště pokud meleš tak najemno, že máš v kávě "moc" - relativní pojem- mikročástic).
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    SPYYDY: Tak nevim, používám invertovanou metodu už tři měsíce, přibližně dva až třikrát denně doma, někdy i víc, když mám šichtu v kavárně, a nepřijde mi, že by to cokoliv řešilo. Jakože chápu, že to řeší protékání při klasický metodě, o té už jsem v podstatě zapomněl, že vůbec existuje ještě. Ale protéká to při tlačení, prostě to neni filtrovaný a taky ve skleničce vždycky zbyde trocha mikroskopickejch kousků, který by ale přes filtr určitě neprošly a kterých se proto musím zbavit dodatečným přeléváním a špiněním nádobí zbytečně. Jestli tlačím moc rychle nevím, střídám to, podle konkrétního receptu, když je předepsáno tlačit 10 vteřin, tak se to holt snažim dodržet, když 15 tak taky žejo. Jinak ten recept v tom tebou postovanym videu je teda strašně vzdálenej tomu, jak to chutná nejvíc mně. Dělaj 16 gramů na 220ml a louhujou 2 minuty, jestli jsem to správně pochopil. Pro mě většina káv co piju nejlépe chutná při použití 18 gramů na 180-200ml, navíc prvních deset vteřin nechávám vzkypět a pak míchám na dvě otočky míchátkem a louhuju už jen dalších 30. Tedy dohromady 40 vteřin se všim všudy. Když slyším ten zvuk bublinek na konci, tak to nenechávám ležet jako na tom videu na skleničce/dekanteru, ale rovnou to direktuju do dřezu/moře. Tenhle recept na mě, nezlob se, působí přinejmenším dost neprofesionálně. Popisek "hot water" není zrovna úplně "telling", nebo je podle nich jedno, jestli použiju 99 stupňů nebo 50? Ze zkušenosti můžu říct, že rozdíl už několika stupňů dělá občas divy. A abych teda nebyl jako ti týpci z videa, prozradím, že k tomu receptu, co jsem uvedl, používám většinou 85.
    Každopádně díky SPYYDY za snahu poradit.
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    SNORRY: A pokud ti to teče po stranách, tlačíš podle mě moc rychle..
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    SNORRY: Já bych řekl, že bez těch děr by se člověk hrozně nadřel, aby vodu skrz kafe vůbec protlačil..
    Řeší to inverzní metoda, kdy si otočíš aeropress a tlačíš vodu přes filtr až po době, jakou uznáš za vhodnou a nic ti po dobu extrakce neprotéká..
    Viz např.:
    Inverted Aeropress Method No.2 - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=bzb6HcCVbYk
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    SPYYDY: Když už jsme u toho aeropressu, jak řešíte to, že standartně dodávaný filtr pokryje tak akorát dno sítka, ale vzhledem k tomu, že to sítko má (z pro mě naprosto nepochopitelnýho důvodu) díry i na stranách, tak spousta (v důsledku bych řekl že tak kolem 20 peocent) kafe proteče nepřefiltovaná po stranách. Zároveň si myslim, že tyhle díry můžou i za to, že občas kafe začne téci i po stranách skleničky, kterou na to používám. Nějaký rady, triky?
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    Teď jsem přišel na docela vtipnou věc:
    Kontext - nechávám si dělat vlastní tamper "na míru", spodek mi dělal známý na soustruhu (nakonec jsem zvolil euro konvex) a madlo mi udělá kamarád truhlář (nenašel jsem technickej nákres dle mých představ, tak jsem to musel ještě bastlit s kamarádem v CADu)
    Pointa - protože má teď tamper u sebe truhlář, hledal jsem za něj dočasnou náhradu a na 58mm misku do Gaggia (a předpokládám další misky) se skvěle osvědčila pístová část od Aeropressu! Sedne tam skoro líp než můj 58,1mm tamper (mohl by být větší) a docela dobře se drží..
    Tak kdo není estét a nepotřebuje mít další hezký doplněk do výbavy, myslím, že může v pohodě tamper aeropressem nahradit :)
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    LUKAS87: spis koupim za svy 100 g neceho dobryho a uvidi se,dik za radu
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    DOGGY: Tak do toho kilovku nějaký kvalitnější směsi na espresso kup, uvidíš.
    Jestli ale na tom nejde moc nic nastavit, tak si od toho příliš neslibuj. Navíc se snahou o velkou dávku a silný stlačení, popřípadě odpovídající tlak, ty mašiny víc opotřebovávaj...
    DOGGY
    DOGGY --- ---
    DOGGY: anyone? ..
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam