• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TEREZZZKA: a myslíš, že je ještě někde mají? co jsem tak viděla, tak cosťáci s nimi neumějí moc pracovat (hlavně se na nich v rychlým provozu moc nedá nahřívat všechno to debilní nádobí). jsem celkem přesvědčená, že costy už jedou na marisách skoro všechny. vždyť když se "opravovala" Budějovická, tak dostala úplně novou Lineu (to vím na beton, dělala jsem na ní první kafe) a teď už tam víc jak půl roku mají Marisu :-/
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    V costě je to bída bidoucí, liney se samozřejmě budou prodávat, tuším do 3 let pojedou všechny pobočky na marisach, ale to si pište, že se to mezi normální lidi nedostane a někdo se na tom hezky napakuje. Jak jsem řekla mockrát coffee heaven me po technické stránce naučilo vše podstatne (mlynek, tamp, mlíko), na školení pro costu jsem teatralne zahodila zasteru a odešla středem, ta firma je komedie a aspoň co se jejich začátku v čr týká, věřím, že sb dával svým zamestnancum lepší teoreticky základ. Sice do nich husti fair trade ale aspoň nekvakaji hlouposti jako že kvalita může ustoupit pokud zakaznik spěchá nebo že strojova sklizeň je nejpřesnější a nejkvalitnejsi. Co jsem slyšela, sb nakupuje slušnou kávu, ale musí ji prazit do mrtva, doporučuju ohledně toho kontaktovat Jardu Tucka, myslím, že se s jejich zastupci potkal.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MAR_TINA: byla jsem zrovna ve spěchu a potřebovala dělat doma kafe někomu a otevřenou jsem měla v okolí akorát Billu, ve které tohle mleté kafe bylo to nejlepší (!) co se tam dalo koupit. chutná to skoro jak Jihlavanka, to fakt to Segafredo ze Sparu je lepší.
    LUKAS87: když už hnusný kafe, tak s ušetřením mletí, a dále viz výše - byla jsem ve spěchu.

    příště na to prdím a radši budu pít míň kafí denně, ale dablšotích nebo aspoň od podobného prodejce.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    AOTEAROA: to jsou balírny praha holešovice (240 Kč/kg) tak drahý?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AOTEAROA: v Tescu mají tu tchibo "prémiovku" i nemletou. Nebylo by lepší to? (Netestovala jsem :D)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    já si říkala, že je načase seskočit z toho módního kupování předražených čerstvě pražených zrnek, když jsem v intenzivním low-budget období, a pořídila si v nouzi postupně pár mletých káv v supermarketu (Segafredo Origini Peru a Tchibo Privat Kaffe (snad tu se slonem nebo ptákem) a je to peklo! :D to Peru se ještě docela dá, když je to v utěsněné dóze a během pár dní se to vypije, ale to Tchibo je prostě hnus od začátku do konce. no ale řekla jsem si, že musím být v tom pití kafe objektivní a nekupovat jen to vyhlášené za nejlepší, tak to mám za to. (ale pořád ještě je to fajn, v jedné práci máme erární Nescafe to základní a to obvykle půlku fakt vyleju, páč to nedokážu dopít ani s trochou cukru a hodně mléka.)

    počítám že Oxalis bude to samé, akorát to bude ještě vyprchalé.
    TWARR
    TWARR --- ---
    kava od oxalisu ne, mel jsem cosi omylem. a mel jsem cosi i cilene, konkretne nase bio zrno z billy. prosim pekne. ano, je to porad lepsi nez jihlavanka, ale nedik nechci.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MOIAA: Ne.
    MOIAA
    MOIAA --- ---
    Co říkáte na kávu od Oxalisu? Dá se to nebo nee?
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    MAR_TINA: myslím, že primárně záleží co do toho sypeš, až potom metoda přípravy. Robusta bude mít vždycky víc kofeinu než arabica a bude se to lišit i podle konkrétní odrůdy.

    Jinak třeba zde: http://jaknakavu.eu/espresso/kofein-jeho-mnozstvi-v-napojich-a-pusobeni-na-cloveka/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Mám takový divný dotaz. Kolik kofeinu má přibližně která káva?
    Jde mi o espresso a french press. Dají se někde najít věrihodné údaje?
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    LUKAS87: díky moc, možnost koupit z druhé ruky mě vůbec nenapadla :) Zkusím
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    JOSKA_CZ: iberital challenge a ten ascaso i2 maj stejný vnitřnosti.
    poohlídni se po použitym ranciliu rocky. nebo to vydrž a každej den čekuj bazoš.cz a aukro - občas se tam objeví skvělá (cenově) nabídka na profi stroje z gastroprovozů, kde většinou stačí koupit nový kameny (kolem 800 Kč) nebo je nechat nabrousit (kolem 400 kč) a celou tu věc umejt, a máš rázem mlejnek z kategorie "na tom se už espresso udělat dá".

    navíc iberital i ascaso maj mikrometrický nastavování hrubosti, takže nějaký občasný přeštelování z espresso hrubosti na fp/filtr a zpátky v podstatě nepřipadá v úvahu (pokud si teda nechceš ukroutit ruku, páč to dá fakt zabrat - ten iberital jsem měl doma).
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    JAKOUBEK: informace nemám (už tam nějakej pátek nepracuju) ale taky bych to viděla že ne .. s tím jak se k nim někteří chovali bych tipovala, že funkčních jich už taky příliš nezůstalo :-/ (ale to je spíš jen můj povzdech)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    PRDELMRDEL: Skoda :/
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    JAKOUBEK: Ptali jsme se, bohuzel. Meli jsme zalusk na jednu z tech dvou ctyrhlavejch Linejek, co maj v anglicky ve vyloze, ale jejich barista nam rikal, ze ani nahodou. Snazil se o to i nekdo z nich a ani jejich zamestnanci nemaji sanci.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TEEAK: Nedavaj ta stara LaMarzocco nahodou k odkupu? .)
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    Poradíte s výběrem kafemlýnku? Z 90% pomelu na espresso, zbylých deset aeropress nebo frenchpress. Rozhoduji se mezi Iberital challenge, Ascaso I-steel I-2 a Baratza Maestro+.

    Osobně bych šel kvůli ceně nejraději do Iberitalu, ale rád dostanu nějaký druhý názor.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MEYBYBY: potvrzuju BLACK_ONYX: LaMarzocca jsou pozůstatky po CH. a velmi rychle jsou nahrazovány Marisami - což jsou "kávovary" dělané přímo pro provozy CC
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    SATAI: pardon. to jsem prehlid.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam