• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    mate nekdo zkusenost s timhle mlynkem? http://www.kasa.cz/mlynek-na-kavu-eta-006790100/
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Jen kdyby někdo chtěl, vzal jsem teď navíc pár sáčků z HasBean Coffee - zejména na alternativu. Kdyby měl někdo zájem, detaily v počtě.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    z doubleshotu bych ted doporucil tuhle kavu, z frenchpressu to chutna vyborne: http://www.doubleshot.cz/kava/limitovana-edice

    MARINNE
    MARINNE --- ---
    TEREZZZKA: Costa bola bieda po všetkých stránkach. Sortiment horší a rovnako drahý ako CH, káva rozhodne horšia, papierová šľahačka a neskrývaná snaha zbaviť sa všetkých, čo si pamätali coffee heaven. Kolegyňa, brigádnička, dostala padáka za to, že na Vianočnom večierku pripitá povedala, že coffee heaven káva jej viac chutila. Provoznú našej kaviarne buzerovali viac a častejšie sme mali námatkové kontroly, ako provozovny kde to viedli ľudia z costy. Keď bol konkurz na nejakého oblastného managera tak to vyhral týpek, čo bol "odejit" z husy a o kafe nevedel ani prd. Nikto z mojich kolegov z coffee heaven už u costy nie je okrem jednej, čo paradoxne vyhrala Costa baristu ČR. Tak som si skúsila dať to chilli latté čo malo byť podľa "jej receptu" či ako sa to volalo a v polke to letelo do koša. Nedalo sa to piť ani s tou kopou mlieka, dvoma cukrami a za horúca.
    3MARIE
    3MARIE --- ---
    super cteni
    How to Make Perfect Coffee - Michael Haft and Harrison Suarez - The Atlantic
    http://www.theatlantic.com/health/archive/2013/08/how-to-make-perfect-coffee/278944/
    TABBY
    TABBY --- ---
    Pred casem jsem narazila na kamennou prodejnu Sweet City, v Liberci vec drive nevidana. Ktere z techto nabizenych kav byste doporucili?
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    AOTEAROA: Jasný, chápu to ve spěchu. Jen poznámku pod čarou - v balírnách ti to klidně i umelou, zadarmo samozřejmě.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TEREZZZKA: a myslíš, že je ještě někde mají? co jsem tak viděla, tak cosťáci s nimi neumějí moc pracovat (hlavně se na nich v rychlým provozu moc nedá nahřívat všechno to debilní nádobí). jsem celkem přesvědčená, že costy už jedou na marisách skoro všechny. vždyť když se "opravovala" Budějovická, tak dostala úplně novou Lineu (to vím na beton, dělala jsem na ní první kafe) a teď už tam víc jak půl roku mají Marisu :-/
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    V costě je to bída bidoucí, liney se samozřejmě budou prodávat, tuším do 3 let pojedou všechny pobočky na marisach, ale to si pište, že se to mezi normální lidi nedostane a někdo se na tom hezky napakuje. Jak jsem řekla mockrát coffee heaven me po technické stránce naučilo vše podstatne (mlynek, tamp, mlíko), na školení pro costu jsem teatralne zahodila zasteru a odešla středem, ta firma je komedie a aspoň co se jejich začátku v čr týká, věřím, že sb dával svým zamestnancum lepší teoreticky základ. Sice do nich husti fair trade ale aspoň nekvakaji hlouposti jako že kvalita může ustoupit pokud zakaznik spěchá nebo že strojova sklizeň je nejpřesnější a nejkvalitnejsi. Co jsem slyšela, sb nakupuje slušnou kávu, ale musí ji prazit do mrtva, doporučuju ohledně toho kontaktovat Jardu Tucka, myslím, že se s jejich zastupci potkal.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    MAR_TINA: byla jsem zrovna ve spěchu a potřebovala dělat doma kafe někomu a otevřenou jsem měla v okolí akorát Billu, ve které tohle mleté kafe bylo to nejlepší (!) co se tam dalo koupit. chutná to skoro jak Jihlavanka, to fakt to Segafredo ze Sparu je lepší.
    LUKAS87: když už hnusný kafe, tak s ušetřením mletí, a dále viz výše - byla jsem ve spěchu.

    příště na to prdím a radši budu pít míň kafí denně, ale dablšotích nebo aspoň od podobného prodejce.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    AOTEAROA: to jsou balírny praha holešovice (240 Kč/kg) tak drahý?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AOTEAROA: v Tescu mají tu tchibo "prémiovku" i nemletou. Nebylo by lepší to? (Netestovala jsem :D)
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    já si říkala, že je načase seskočit z toho módního kupování předražených čerstvě pražených zrnek, když jsem v intenzivním low-budget období, a pořídila si v nouzi postupně pár mletých káv v supermarketu (Segafredo Origini Peru a Tchibo Privat Kaffe (snad tu se slonem nebo ptákem) a je to peklo! :D to Peru se ještě docela dá, když je to v utěsněné dóze a během pár dní se to vypije, ale to Tchibo je prostě hnus od začátku do konce. no ale řekla jsem si, že musím být v tom pití kafe objektivní a nekupovat jen to vyhlášené za nejlepší, tak to mám za to. (ale pořád ještě je to fajn, v jedné práci máme erární Nescafe to základní a to obvykle půlku fakt vyleju, páč to nedokážu dopít ani s trochou cukru a hodně mléka.)

    počítám že Oxalis bude to samé, akorát to bude ještě vyprchalé.
    TWARR
    TWARR --- ---
    kava od oxalisu ne, mel jsem cosi omylem. a mel jsem cosi i cilene, konkretne nase bio zrno z billy. prosim pekne. ano, je to porad lepsi nez jihlavanka, ale nedik nechci.
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    MOIAA: Ne.
    MOIAA
    MOIAA --- ---
    Co říkáte na kávu od Oxalisu? Dá se to nebo nee?
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    MAR_TINA: myslím, že primárně záleží co do toho sypeš, až potom metoda přípravy. Robusta bude mít vždycky víc kofeinu než arabica a bude se to lišit i podle konkrétní odrůdy.

    Jinak třeba zde: http://jaknakavu.eu/espresso/kofein-jeho-mnozstvi-v-napojich-a-pusobeni-na-cloveka/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Mám takový divný dotaz. Kolik kofeinu má přibližně která káva?
    Jde mi o espresso a french press. Dají se někde najít věrihodné údaje?
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    LUKAS87: díky moc, možnost koupit z druhé ruky mě vůbec nenapadla :) Zkusím
    LUKAS87
    LUKAS87 --- ---
    JOSKA_CZ: iberital challenge a ten ascaso i2 maj stejný vnitřnosti.
    poohlídni se po použitym ranciliu rocky. nebo to vydrž a každej den čekuj bazoš.cz a aukro - občas se tam objeví skvělá (cenově) nabídka na profi stroje z gastroprovozů, kde většinou stačí koupit nový kameny (kolem 800 Kč) nebo je nechat nabrousit (kolem 400 kč) a celou tu věc umejt, a máš rázem mlejnek z kategorie "na tom se už espresso udělat dá".

    navíc iberital i ascaso maj mikrometrický nastavování hrubosti, takže nějaký občasný přeštelování z espresso hrubosti na fp/filtr a zpátky v podstatě nepřipadá v úvahu (pokud si teda nechceš ukroutit ruku, páč to dá fakt zabrat - ten iberital jsem měl doma).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam