• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MR_DAN: to přece každej ví:)
    PRDELMRDEL
    PRDELMRDEL --- ---
    A co Out of the box v Milane, jedete nekdo? Prip. mate nejaky zkusenosti, co a jak?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MR_DAN: Radnice zde: :-)
    Prague Coffee Festival: Co Vás čeká v roce 2013?
    http://www.kavovelisty.cz/prague-coffee-festival-co-vas-ceka-v-roce-2013/
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MR_DAN: A v Brně zas bude týden kávy:
    Týden kávy Brno 2013: Na jaké kavárny se můžeme těšit?
    http://www.kavovelisty.cz/tyden-kavy-brno-2013-na-jake-kavarny-se-muzeme-tesit/
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    teda clovek by cekal, ze se o prague coffee festivalu v novomestske radnici 5.10. dozvi zrovna tady nejdriv .. a ono prd :-)
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MIFKAL: k níže uvedeným bych přidala Workshop a St.Ali, ačkoli my jsme je nestihli. A taky Look mum no hands! kavárna co ma duši :)
    LUKY
    LUKY --- ---
    MIFKAL:
    Tady jsou pekne clanky o londynskych kavarnach :) Asi tam budou zminene kavarny BLACK_ONYX:, ale je to aspon s peknym povidanim.
    Kavalérie: Předolympijský kávový maraton: před startem
    http://kavalerie.blogspot.de/2012/03/predolympijsky-kavovy-maraton-pred.html
    Kavalérie: Londýnské kavárny
    http://kavalerie.blogspot.de/2012/03/londynske-kavarny.html

    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MIFKAL: rostou jak houby po dešti..všude něco.
    Flat white, která odstartovala novou vlnu.
    Prufrock, jedna z nejprogresivnejsich kavaren. Stoji za ni Gwilym Davies, momentalne ozenen v cesku.
    Tapped and packed, který jsou hezký.
    Taylor Street Baristas, hlavne ten na Banku když chceš vidět v akci 6 lidí za 2 kavovarama jak odbavuji nekonecnou frontu kravataku.
    Harris and Hoole, řetězec s vyberovou kavou Tesca a lidí za Taylorem.
    A pak cokoliv jako Milkbar, Shoredich Grind, Nude espresso....

    Názvy píšu z hlavy z telefonu, tak některé budou mít špatný počet a pořadí písmen:)
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    Poradíte mi prosím kavárny, které stojí za to navštívit v Londýně? Ideálně teda nějak v centru, necítím moc touhu kvůli kafi jezdit za Camden :)
    PREM
    PREM --- ---
    KOLU: Tak od včera zkouším připravovat na V60-01 podle Matta Pergera - a musím říct, že je to vynikající !!! Výsledná káva (dle mojí chuti..) je o mnoho vybalancovanější a extrakce rovnoměrnější, než u standardně doporučované přípravy. Tam mi výsledek přišel mnohdy poněkud rozháraný či ostrý, s často nepřiměřeně tenkým tělem i u káv, které jej při zalití ve french pressu ukázaly.
    Byť je to zkušenost velmi čerstvá (zatím nějakých 6 příprav), troufnu si již nyní říct, že kávu připravenou podle Mattova postupu, vnímám v šálku jako celkově vyváženější a s lépe vyvinutým tělem, než u přípravy "s čepičkou" a dolíváním na střed, kde se mi podobného výsledku docílit nepodařilo. Je tedy možné, že to je spojené i s horší konzistencí u hrubšího nastavení Hario Mini (jak tu bylo odkazováno na: http://nathanpeterson.tumblr.com/post/26990944335/hand-grinder-comparisons-for-coffee-nerds), každopádně si mě tato příprava rychle získala, díky své jednoduchosti (2x dolít, klepnout a vypít..:)) , rovnoměrné extrakci a výbornému výsledku.
    Ještě jednou díky - a ostatním, kdo zatím neozkoušel, vřele doporučuji!

    Teplotu také nechávám nížší, dle námětu od KOLU, zatím v rozmezí 87-90°C (dle druhu kávy a mletí).
    Mletí na Hario Mini Mill: 1-2 "cvaknutí" dolů, od nejjemnějšího nastavení. (*Na mlýnku byly provedeny úpravy lepící páskou, pro lepší stabilitu kamenů, dle Nathana Petersona, takže kdo máte "tovární nastavení", pravděpodobně vám to bude vycházet trochu jinak..pozn.)
    A dokonce se hned na poprvé podařilo i to "roztočení" v závěrečné části, před obávaným sklepnutím.. ;-)

    Velmi pěkná byla takto připravená Bolivia Gabriel Chura z Doubleshotu (12g/200ml/88°C/Hario Mini -2 "cvaknutí" od max./Total: 2:10 min - přístě pomelu ještě o stupeň jemněji a odhaduji, že se tak s extrakcí dá dostat cca na 2:30 a ještě o kousek plnější chuť).
    Překvapila i o něco tmavší Kenya AA Top Guama z Coffee Source, v experimentální miniaturizované přípravě (6g/120ml/87°C/Hario Mini -1 "cvaknutí" od max./Total: 2:40 min). Při zachování poměrů, to vychází pěkně i v takovéto přípravě pro panenky, jen to dolívání (30g preinfuze / 30g v 0:30 min a 60g v 1:00 min) je už trošku hodinářství, ale dá se.. :)
    PREM
    PREM --- ---
    KOLU: Jasné ... "Nikdy nesušte domácí mazlíčky v mikrovlnné troubě.." ;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    PREM: Ani ne všetečně, jako že ti na to nemůžu kvalifikovaně odpovědět a nechci tě navádět k něčemu, co by mohlo potenciálně tomu zařízení ublížit - to si prostě na triko nevemu :)
    PREM
    PREM --- ---
    KOLU: Mám taky tu Hario váhu, tak jsem zkusil dotaz, jelikož jsi zjevně v tomto zkušenější..pro mě je to novinka. Ale nebudu Tě už trápit, pokud to vyznělo moc vštečně - díky za poučení a inspiraci.
    PREM
    PREM --- ---
    TEEAK: Dík za námět s Pražírnou, zkusím v dalším kole.. :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    PREM: Tyvole, to jsou otázky... Jsem snad tvoje váha? :) Já to dělám na ty Hario váze a nezaznamenal jsem problém. Zatím. Napiš do Haria.
    PREM
    PREM --- ---
    KOLU: Aha, a váha je s tím taky vpoho? myslím s tím klepáním..
    Mám ten větší model konve XGS-60TB a dripper V60-1 i tu 2-ku. Tu XGS-36TB aktuálně sháním - zatím mám místo toho skleněné slívátko na čaj..ale funguje taky :) Po Praze to zrovna nikde není, ale teď to vidím na e-shopu LBC, tak asi pořídím též..
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    PREM: doma pijeme hlavně doubleshot a nebo kávu z Pražírny (kavárna Pražírna) jinak, kde co zaujme. hlavně to chce hodně koukat na datum pražení, aby nebyla káva moc "stará", dobře uchovávat a samozřejmě mlít těsně před přípravou. osobně moc důvěry ke kávě z mama coffee nemám, takže mě ani moc nepřekvapuje, že nechutnala. vybírám klasiku: určitě jednodruhy, světleji pražené (- když to jde, nebo přímo na filtr pražené). než se nám omrzí jedna, tak už můžeme vybírat z dalších :-)
    video je moc hezký, zalévám hodně podobně (vlastně skoro stejně)
    KOLU: mě u tohohle způsobu přijde, že zalévá příliš "divoce" a často se proudem vody z konvičky dotýká stěn - čemuž já se vyhýbám, protože voda pak protéká filtrem, aniž by se v ní cokoliv extrahovalo .. ale netvrdím, že moje metoda je ta nejlepší
    KOLU
    KOLU --- ---
    PREM: Se zeptej Matta Pergera. Já s tou tmavou porcelánovou V60-1 na tý jejich XGS-36TB konvi zatím ještě žádnou paseku neudělal, ale je fakt, že s tím netřískám silou. Jen lehce klepnu.
    PREM
    PREM --- ---
    KOLU: OK, díky za námět - ozkouším.. jen si trochu nevím rady s tím "bouchnutím" (upuštěním) dripperu na džbánek - mám tu bílou celoporcelánovu verzi a obávám se, že by to ta skleněnka neustála. Jak moc je tenhle krok kruciální při průběhu extrakce? Lze to nějak suplovat či obejít?
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    Z toho odkazovanýho tightvacu se taky ten vzduch vydyndá ne? Alespoň jsem to tak pochopil z jejich stránek..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam