• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    PREM
    PREM --- ---
    TEEAK: Dík za námět s Pražírnou, zkusím v dalším kole.. :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    PREM: Tyvole, to jsou otázky... Jsem snad tvoje váha? :) Já to dělám na ty Hario váze a nezaznamenal jsem problém. Zatím. Napiš do Haria.
    PREM
    PREM --- ---
    KOLU: Aha, a váha je s tím taky vpoho? myslím s tím klepáním..
    Mám ten větší model konve XGS-60TB a dripper V60-1 i tu 2-ku. Tu XGS-36TB aktuálně sháním - zatím mám místo toho skleněné slívátko na čaj..ale funguje taky :) Po Praze to zrovna nikde není, ale teď to vidím na e-shopu LBC, tak asi pořídím též..
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    PREM: doma pijeme hlavně doubleshot a nebo kávu z Pražírny (kavárna Pražírna) jinak, kde co zaujme. hlavně to chce hodně koukat na datum pražení, aby nebyla káva moc "stará", dobře uchovávat a samozřejmě mlít těsně před přípravou. osobně moc důvěry ke kávě z mama coffee nemám, takže mě ani moc nepřekvapuje, že nechutnala. vybírám klasiku: určitě jednodruhy, světleji pražené (- když to jde, nebo přímo na filtr pražené). než se nám omrzí jedna, tak už můžeme vybírat z dalších :-)
    video je moc hezký, zalévám hodně podobně (vlastně skoro stejně)
    KOLU: mě u tohohle způsobu přijde, že zalévá příliš "divoce" a často se proudem vody z konvičky dotýká stěn - čemuž já se vyhýbám, protože voda pak protéká filtrem, aniž by se v ní cokoliv extrahovalo .. ale netvrdím, že moje metoda je ta nejlepší
    KOLU
    KOLU --- ---
    PREM: Se zeptej Matta Pergera. Já s tou tmavou porcelánovou V60-1 na tý jejich XGS-36TB konvi zatím ještě žádnou paseku neudělal, ale je fakt, že s tím netřískám silou. Jen lehce klepnu.
    PREM
    PREM --- ---
    KOLU: OK, díky za námět - ozkouším.. jen si trochu nevím rady s tím "bouchnutím" (upuštěním) dripperu na džbánek - mám tu bílou celoporcelánovu verzi a obávám se, že by to ta skleněnka neustála. Jak moc je tenhle krok kruciální při průběhu extrakce? Lze to nějak suplovat či obejít?
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    Z toho odkazovanýho tightvacu se taky ten vzduch vydyndá ne? Alespoň jsem to tak pochopil z jejich stránek..
    KOLU
    KOLU --- ---
    PREM: Nevim. Něco je na tom San Marcu nastavený. Se stav v Café Baron Prášil a požádej je o filtrovanou kávu - když poprosíš, aby ti ukázali, jak je nahrubo, tak ti to ukážou. Nechávám to naštelovaný tak, že nula vyznačená na štelovacím prstenci směřuje přesně na levej zadní šroub (při pohledu na mlejnek zepředu). Ale on je problém v tom, že tam na to máme každej trochu jinej názor. A jestli tam už je teď místo toho červenýho SM fláknutej Mazzer SJ, tak už nevim vůbec. Při tomhle způsobu navíc imho nevadí, když je trochu jemnější mletí a ta poslední fáze extrakce trvá až ke 3 minutám. Takže si to budeš muset beztak vyzkoušet a najít sám.
    Jen vodu používám 88 °C.
    PREM
    PREM --- ---
    KOLU: Tjo! To vypadá hodně dobře.. Jakou na to používáš hrubost mletí? Mám Hario Mini a zatím jsem to mlel jen o trochu hrubší, než na french press - tady mi to ale přijde ještě o mnoho jemnější.
    Díky..
    KOLU
    KOLU --- ---
    Já mám rád tohle video:

    Hario V60 Pour Over by Matt Perger for St Ali, Sensory Lab and Hario World - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=MPDfn--vxK8
    PREM
    PREM --- ---
    TEEAK: Buono s V60kou a váhou, jsem minulý týden také zakoupil a je to vážně úlet.. :)
    Dost mě překvapilo, že většina káv (vč. těch ovocnějších) z Coffee Source a Mama Coffe, které jsem byl do nedávna zvyklý dělat ve french pressu, a docela mě bavily, mi nyní na filtru přijdou často až přehnaně napražené.. Při koštovačkách zatím uspěly převážně jen vzorky z Doubleshotu; na kávy s La Bohéme Café se chystám v další vlně. Tahle V60ka je jak mikroskop skřížený s katanou.. :) naprosto nekompromisně to ukazuje úplně všechno..
    Máš prosím nějaké osobní doporučení na kávy, které se ti na tuto přípravu osvědčily?

    Zajímavé videiko, kde je myslím dobře vysvětlená a názorně předvedená technika zalívání, zde:
    The Art of Pour Over Coffee by Joe Bean Coffee Roasters - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=c7tlICRTfpg
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    používáme naší airscape a nemohu si ji vynachválit. pistem se vytlaci vzduch až do úrovně kávy. i po nějakém měsíci byla v dobré formě.
    PREM
    PREM --- ---
    KOLU: Děkuji za upřesnění - takhle je to hnedle jasnější..
    PREM
    PREM --- ---
    DYSTOPIK: Já si nosím vlastní; nepropichuju..nýbrž "vymačkávám" :)

    Tak jasně, asi úplně laboratorně hermetické to nebude (za ten peníz), ale pořád odhaduji, že toho vzduchu tam po zmáčknutí i tak zůstává méně, než v jen částečně naplněné dóze. Bylo myšleno primárně spíš jako námět a nízkonákladová alternativa, pro menší množství kávy, popřípadě na cestování (nízká hmotnost + skladnost).

    Btw. Některé čaje tak skladuji už dejší dobu a tam to funguje často i lépe než zmíněná poloprázdná dóza (pokud není sáček moc polámaný či zpřehýbaný) , ale je pravda, že tam se neuvolňuje CO2 a nikdy tak nedochází k nafukování a nutnosti to hlídat..
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    asi by si to měl člověk rozhodnout podle toho, jaký množství kafe kupuje a jak dlouho mu to doma leží. koupil jsem si kilo kafe a dal ho po zavařovačkách do mrazáku (když to vyndám, tak to nechám otevřený chvíli zpamatovat, viz jak píše prem). Na druhou stranu když si koupim třeba 15-20 dkg nějakýho kafe, který vim, že vypiju v dohledný době, tak si ho klidně (jako třeba teď) nechám v papírovym pytlíku jak prodávaji děvčata v CS. Možná to ztratí grády, nebo vyčmuchne. Zaplať pámbů, že nejsem takovej gurmán, abych to poznal a dělal si z toho hlavu
    KOLU
    KOLU --- ---
    PREM: Sluší se dodat, že lednice je na skladování to nejhorší možný řešení. Ani ne tolik kvůli vlhkosti (tomu se ještě dá zabránit) nýbrž kvůli tomu, že rozkladný procesy u kávy jsou při teplotách kolem 6-10 °C prostě nejrychlejší (jako u pečiva, mimochodem).
    Takže buď mrazák na dlouhodobé skladování (nejlépe při -18 °C) a nebo raději tu suchou spíž (kolem 16-20 °C). A co se jednou z mrazáku vyndá se tam již vracet nemá. Kvůli kondenzaci.
    Ještě by bylo záhodno dodat, že CO2 je těžší, než kyslík.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    PREM: když si koupíš kafe v tomhle pytliku, tak to většinou propíchnou napínáčkem. Nicméně ani v opačnym případě to uplně vzduchotěsný neni.
    PREM
    PREM --- ---
    Ad skladování zrn:
    Jak se díváte na použití zipových ALU sáčků, které používají např. i prodejci čajů (Amana, Darjeeling.cz apod.)?
    Je to světlo i vzducho těsný obal, cena minimální (příp. možná recyklace prázdných od čaje..) a při minimu zručnosti z toho lze snadno vytlačit přebytečný vzduch/uvolněný CO2 a tím znatelně zpomalit oxidaci..
    Totiž dóza (pokud nelze vakuovat), je myslím výhodná, jen pokud je nafutrovaná až po okraj a nezbývá v ní nadbytečný vzduch. To se ale (pokud není možnost odsávání vzduchu z nádoby) hodí spíš u některých čajů, které lze uchovávat i po delší dobu nebo i několik let archivovat, než u kávy, která jde dolů nesrovnatelně rychleji.. Jakmile z toho člověk začne odebírat, množství vzduchu uvnitř dózy (bez ohledu na druh a kvalitu těsnění) se postupně zvyšuje a tím jdou rapidně dolů příhodné podmínky pro skladování. Z tohoto důvodu zatím kávu skladuji jen v uvedených ALU sáčcích se zipem a přijde mi to plně funkční, cenově nenáročné a navíc i recyklabilní.. :)

    Btw. Skladujete ve spíži/při pokojovce, nebo někdo doporučujete i skladování pražených zrn v lednici? O lednici jsem tu a tam slyšel, ale moc nevím co ta zrna na teplotní skoky, možnost kondenzace a následného vlhnutí..a zda není přeci jen lepší, raději menší množství čerstvé kávy skladované při pokojovce, v brzku vypít a pak jít prostě pro novou, než šušlit.. Mám s tímto druhem skladování zkušenost jen u čaje. Tam to funguje pouze, jedná-li se o neporušené vakuové balení (které je nutno před samotným otevřením nechat ještě min. 24-48 hodin aklimatizovat na pokojovou teplotu, aby nedošlo ke kondenzaci vody na lístcích a jejich znehodnocení) pro dlouhodobé uskladnění/prodloužení trvanlivosti . Jinak, pokud člověk nádobu/sáček, ze kterého odebírá na přípravu a do lednice to pak i s obsahem vrací, je naopak způsob, jak trvanlivost nejen zkrátit, ale čaj i brzy a spolehlivě zničit.. Domnívám se, že to u kávy nebude jiné, avšak zatím jsem to praxí nepodložil.
    Díky za případné postřehy..
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    SNORRY: ok, diky za tip.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TEEAK: uznávám že, kapslová mašinka není tak složitá na údržbu (v porovnání s kávovarem) ale znám pár lidí (slovy: tři různé, navzájem se neznající domácnosti), které si domů kapslovač pořídily a po roce u každého jednoho vypitého šálku nadávají, jak jsou ty "náboje" drahý, dražší a dražší, je jim z toho těžko, protože je to hořký/sladký/uměle mlíkový/zase jsi tam dala moc vody .. , a jak je to jenom další "cajk" kterej zabírá místo na kuchyňské lince a musí se z něj otírat prach - uznávám, že je to extrémní názor, ale kdybych to neznala ze zkušenosti, tak to sem nepíšu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam