• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    TEREZZZKA
    TEREZZZKA --- ---
    MIFKAL: k níže uvedeným bych přidala Workshop a St.Ali, ačkoli my jsme je nestihli. A taky Look mum no hands! kavárna co ma duši :)
    LUKY
    LUKY --- ---
    MIFKAL:
    Tady jsou pekne clanky o londynskych kavarnach :) Asi tam budou zminene kavarny BLACK_ONYX:, ale je to aspon s peknym povidanim.
    Kavalérie: Předolympijský kávový maraton: před startem
    http://kavalerie.blogspot.de/2012/03/predolympijsky-kavovy-maraton-pred.html
    Kavalérie: Londýnské kavárny
    http://kavalerie.blogspot.de/2012/03/londynske-kavarny.html

    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    MIFKAL: rostou jak houby po dešti..všude něco.
    Flat white, která odstartovala novou vlnu.
    Prufrock, jedna z nejprogresivnejsich kavaren. Stoji za ni Gwilym Davies, momentalne ozenen v cesku.
    Tapped and packed, který jsou hezký.
    Taylor Street Baristas, hlavne ten na Banku když chceš vidět v akci 6 lidí za 2 kavovarama jak odbavuji nekonecnou frontu kravataku.
    Harris and Hoole, řetězec s vyberovou kavou Tesca a lidí za Taylorem.
    A pak cokoliv jako Milkbar, Shoredich Grind, Nude espresso....

    Názvy píšu z hlavy z telefonu, tak některé budou mít špatný počet a pořadí písmen:)
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    Poradíte mi prosím kavárny, které stojí za to navštívit v Londýně? Ideálně teda nějak v centru, necítím moc touhu kvůli kafi jezdit za Camden :)
    PREM
    PREM --- ---
    KOLU: Tak od včera zkouším připravovat na V60-01 podle Matta Pergera - a musím říct, že je to vynikající !!! Výsledná káva (dle mojí chuti..) je o mnoho vybalancovanější a extrakce rovnoměrnější, než u standardně doporučované přípravy. Tam mi výsledek přišel mnohdy poněkud rozháraný či ostrý, s často nepřiměřeně tenkým tělem i u káv, které jej při zalití ve french pressu ukázaly.
    Byť je to zkušenost velmi čerstvá (zatím nějakých 6 příprav), troufnu si již nyní říct, že kávu připravenou podle Mattova postupu, vnímám v šálku jako celkově vyváženější a s lépe vyvinutým tělem, než u přípravy "s čepičkou" a dolíváním na střed, kde se mi podobného výsledku docílit nepodařilo. Je tedy možné, že to je spojené i s horší konzistencí u hrubšího nastavení Hario Mini (jak tu bylo odkazováno na: http://nathanpeterson.tumblr.com/post/26990944335/hand-grinder-comparisons-for-coffee-nerds), každopádně si mě tato příprava rychle získala, díky své jednoduchosti (2x dolít, klepnout a vypít..:)) , rovnoměrné extrakci a výbornému výsledku.
    Ještě jednou díky - a ostatním, kdo zatím neozkoušel, vřele doporučuji!

    Teplotu také nechávám nížší, dle námětu od KOLU, zatím v rozmezí 87-90°C (dle druhu kávy a mletí).
    Mletí na Hario Mini Mill: 1-2 "cvaknutí" dolů, od nejjemnějšího nastavení. (*Na mlýnku byly provedeny úpravy lepící páskou, pro lepší stabilitu kamenů, dle Nathana Petersona, takže kdo máte "tovární nastavení", pravděpodobně vám to bude vycházet trochu jinak..pozn.)
    A dokonce se hned na poprvé podařilo i to "roztočení" v závěrečné části, před obávaným sklepnutím.. ;-)

    Velmi pěkná byla takto připravená Bolivia Gabriel Chura z Doubleshotu (12g/200ml/88°C/Hario Mini -2 "cvaknutí" od max./Total: 2:10 min - přístě pomelu ještě o stupeň jemněji a odhaduji, že se tak s extrakcí dá dostat cca na 2:30 a ještě o kousek plnější chuť).
    Překvapila i o něco tmavší Kenya AA Top Guama z Coffee Source, v experimentální miniaturizované přípravě (6g/120ml/87°C/Hario Mini -1 "cvaknutí" od max./Total: 2:40 min). Při zachování poměrů, to vychází pěkně i v takovéto přípravě pro panenky, jen to dolívání (30g preinfuze / 30g v 0:30 min a 60g v 1:00 min) je už trošku hodinářství, ale dá se.. :)
    PREM
    PREM --- ---
    KOLU: Jasné ... "Nikdy nesušte domácí mazlíčky v mikrovlnné troubě.." ;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    PREM: Ani ne všetečně, jako že ti na to nemůžu kvalifikovaně odpovědět a nechci tě navádět k něčemu, co by mohlo potenciálně tomu zařízení ublížit - to si prostě na triko nevemu :)
    PREM
    PREM --- ---
    KOLU: Mám taky tu Hario váhu, tak jsem zkusil dotaz, jelikož jsi zjevně v tomto zkušenější..pro mě je to novinka. Ale nebudu Tě už trápit, pokud to vyznělo moc vštečně - díky za poučení a inspiraci.
    PREM
    PREM --- ---
    TEEAK: Dík za námět s Pražírnou, zkusím v dalším kole.. :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    PREM: Tyvole, to jsou otázky... Jsem snad tvoje váha? :) Já to dělám na ty Hario váze a nezaznamenal jsem problém. Zatím. Napiš do Haria.
    PREM
    PREM --- ---
    KOLU: Aha, a váha je s tím taky vpoho? myslím s tím klepáním..
    Mám ten větší model konve XGS-60TB a dripper V60-1 i tu 2-ku. Tu XGS-36TB aktuálně sháním - zatím mám místo toho skleněné slívátko na čaj..ale funguje taky :) Po Praze to zrovna nikde není, ale teď to vidím na e-shopu LBC, tak asi pořídím též..
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    PREM: doma pijeme hlavně doubleshot a nebo kávu z Pražírny (kavárna Pražírna) jinak, kde co zaujme. hlavně to chce hodně koukat na datum pražení, aby nebyla káva moc "stará", dobře uchovávat a samozřejmě mlít těsně před přípravou. osobně moc důvěry ke kávě z mama coffee nemám, takže mě ani moc nepřekvapuje, že nechutnala. vybírám klasiku: určitě jednodruhy, světleji pražené (- když to jde, nebo přímo na filtr pražené). než se nám omrzí jedna, tak už můžeme vybírat z dalších :-)
    video je moc hezký, zalévám hodně podobně (vlastně skoro stejně)
    KOLU: mě u tohohle způsobu přijde, že zalévá příliš "divoce" a často se proudem vody z konvičky dotýká stěn - čemuž já se vyhýbám, protože voda pak protéká filtrem, aniž by se v ní cokoliv extrahovalo .. ale netvrdím, že moje metoda je ta nejlepší
    KOLU
    KOLU --- ---
    PREM: Se zeptej Matta Pergera. Já s tou tmavou porcelánovou V60-1 na tý jejich XGS-36TB konvi zatím ještě žádnou paseku neudělal, ale je fakt, že s tím netřískám silou. Jen lehce klepnu.
    PREM
    PREM --- ---
    KOLU: OK, díky za námět - ozkouším.. jen si trochu nevím rady s tím "bouchnutím" (upuštěním) dripperu na džbánek - mám tu bílou celoporcelánovu verzi a obávám se, že by to ta skleněnka neustála. Jak moc je tenhle krok kruciální při průběhu extrakce? Lze to nějak suplovat či obejít?
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    Z toho odkazovanýho tightvacu se taky ten vzduch vydyndá ne? Alespoň jsem to tak pochopil z jejich stránek..
    KOLU
    KOLU --- ---
    PREM: Nevim. Něco je na tom San Marcu nastavený. Se stav v Café Baron Prášil a požádej je o filtrovanou kávu - když poprosíš, aby ti ukázali, jak je nahrubo, tak ti to ukážou. Nechávám to naštelovaný tak, že nula vyznačená na štelovacím prstenci směřuje přesně na levej zadní šroub (při pohledu na mlejnek zepředu). Ale on je problém v tom, že tam na to máme každej trochu jinej názor. A jestli tam už je teď místo toho červenýho SM fláknutej Mazzer SJ, tak už nevim vůbec. Při tomhle způsobu navíc imho nevadí, když je trochu jemnější mletí a ta poslední fáze extrakce trvá až ke 3 minutám. Takže si to budeš muset beztak vyzkoušet a najít sám.
    Jen vodu používám 88 °C.
    PREM
    PREM --- ---
    KOLU: Tjo! To vypadá hodně dobře.. Jakou na to používáš hrubost mletí? Mám Hario Mini a zatím jsem to mlel jen o trochu hrubší, než na french press - tady mi to ale přijde ještě o mnoho jemnější.
    Díky..
    KOLU
    KOLU --- ---
    Já mám rád tohle video:

    Hario V60 Pour Over by Matt Perger for St Ali, Sensory Lab and Hario World - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=MPDfn--vxK8
    PREM
    PREM --- ---
    TEEAK: Buono s V60kou a váhou, jsem minulý týden také zakoupil a je to vážně úlet.. :)
    Dost mě překvapilo, že většina káv (vč. těch ovocnějších) z Coffee Source a Mama Coffe, které jsem byl do nedávna zvyklý dělat ve french pressu, a docela mě bavily, mi nyní na filtru přijdou často až přehnaně napražené.. Při koštovačkách zatím uspěly převážně jen vzorky z Doubleshotu; na kávy s La Bohéme Café se chystám v další vlně. Tahle V60ka je jak mikroskop skřížený s katanou.. :) naprosto nekompromisně to ukazuje úplně všechno..
    Máš prosím nějaké osobní doporučení na kávy, které se ti na tuto přípravu osvědčily?

    Zajímavé videiko, kde je myslím dobře vysvětlená a názorně předvedená technika zalívání, zde:
    The Art of Pour Over Coffee by Joe Bean Coffee Roasters - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=c7tlICRTfpg
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    používáme naší airscape a nemohu si ji vynachválit. pistem se vytlaci vzduch až do úrovně kávy. i po nějakém měsíci byla v dobré formě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam