KOLU: Tak od včera zkouším připravovat na V60-01 podle Matta Pergera - a musím říct, že je to vynikající !!! Výsledná káva (dle mojí chuti..) je o mnoho vybalancovanější a extrakce rovnoměrnější, než u standardně doporučované přípravy. Tam mi výsledek přišel mnohdy poněkud rozháraný či ostrý, s často nepřiměřeně tenkým tělem i u káv, které jej při zalití ve french pressu ukázaly.
Byť je to zkušenost velmi čerstvá (zatím nějakých 6 příprav), troufnu si již nyní říct, že kávu připravenou podle Mattova postupu, vnímám v šálku jako celkově vyváženější a s lépe vyvinutým tělem, než u přípravy "s čepičkou" a dolíváním na střed, kde se mi podobného výsledku docílit nepodařilo. Je tedy možné, že to je spojené i s horší konzistencí u hrubšího nastavení Hario Mini (jak tu bylo odkazováno na:
http://nathanpeterson.tumblr.com/post/26990944335/hand-grinder-comparisons-for-coffee-nerds), každopádně si mě tato příprava rychle získala, díky své jednoduchosti (2x dolít, klepnout a vypít..:)) , rovnoměrné extrakci a výbornému výsledku.
Ještě jednou díky - a ostatním, kdo zatím neozkoušel, vřele doporučuji!
Teplotu také nechávám nížší, dle námětu od
KOLU, zatím v rozmezí 87-90°C (dle druhu kávy a mletí).
Mletí na Hario Mini Mill: 1-2 "cvaknutí" dolů, od nejjemnějšího nastavení. (*Na mlýnku byly provedeny úpravy lepící páskou, pro lepší stabilitu kamenů, dle Nathana Petersona, takže kdo máte "tovární nastavení", pravděpodobně vám to bude vycházet trochu jinak..pozn.)
A dokonce se hned na poprvé podařilo i to "roztočení" v závěrečné části, před obávaným sklepnutím.. ;-)
Velmi pěkná byla takto připravená Bolivia Gabriel Chura z Doubleshotu (12g/200ml/88°C/Hario Mini -2 "cvaknutí" od max./Total: 2:10 min - přístě pomelu ještě o stupeň jemněji a odhaduji, že se tak s extrakcí dá dostat cca na 2:30 a ještě o kousek plnější chuť).
Překvapila i o něco tmavší Kenya AA Top Guama z Coffee Source, v experimentální miniaturizované přípravě (6g/120ml/87°C/Hario Mini -1 "cvaknutí" od max./Total: 2:40 min). Při zachování poměrů, to vychází pěkně i v takovéto přípravě pro panenky, jen to dolívání (30g preinfuze / 30g v 0:30 min a 60g v 1:00 min) je už trošku hodinářství, ale dá se.. :)