• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    Neska jsem v sámošce přemejšlel jestli mám koupit jihlavanku normál nebo jihlavanku extra, protože je nejlevnější a pak jsem přišel na něco co teď mi vrtá hlavou...
    150g Jihlavanky stojí 50,-, 250g asi 80,-. Douwe egberts, od které bych očekával cenu vyšší, byla 250g za 50,- - stejně jako téměř poloviční stopadesátigramová jihlavanka.
    V čem to je?
    Chuťově jsem rozdíl nijak zvlášť nezaznamenal, možná že DE nebylo tak vyčichlý jako J. Je to tím, že že DE je natolik outsourcovaný, oproti "domácí" J, že vychází levněji, i když je třeba kvalitnější?
    Když pak koukám na stránky kávových společností, které vypráví příběhy o udržitelném rozvoji, řikám si, nakolik to není jen blamáž.
    Dají se dohledat podmínky přepravy kávy, pracovní podmínky plantážníků a dalších pracovníků, kteří dělají v rámci tak velkého obchodu jako je plantáž v guatemale -> Jihlavanka u mě doma? Jaké jsou rozdíly v metodách obchodu mezi těmito společnostmi (tchibo,DE) a fair-trade (mamacoffee) a popř. direct tradem ? A jaké jsou další možnosti? Ochutnávali jste kafe od zapatistů?jaké je?
    Které postupy vám zajistí jen čerstvě praženou kávu, a které i lidské pracovní podmínky dělníků? (mimochodem, slyšel jsem, že etičnost Fairtrade prý pokulhává)
    Budu rá za jakékoli komentáře nebo odkazy k těmto otázkám.

    Také mě zajímá, podle čeho si vy vybíráte kávu? Zda vám záleží na tom aby barista měl dost velký dýško za skvěle připravené espresso, nebo aby i jeho pěstitel dostal aspoň nějaký peníz?
    (A jasně mě můžete odbýt odpovědí, že nemá smysl debatovat na takovými hnusy jako je jihlavanka, ale o tom ta otázka zas tolik není, a neříkejte, že si ji občas nekoupíte- osobně mám rád dobrý espresso, většinou tam kde pracuju, ale doma frčíme na levnějších kafích a tak testuju, který je víc a který míň hnusný)
    GALAXIE
    GALAXIE --- ---
    Jo a samodomo bych mozna nejak vymyslela ale lajzla bych si to do svoji linky. Ale jelikoz to plati sefik do nasi firemni kuchynky, tak by to mohlo nejak vypadat :D
    GALAXIE
    GALAXIE --- ---
    Jasny, super, dekuju! Jako knockbox me to fakt nenapadlo hledat :)!
    PEDRO13
    PEDRO13 --- ---
    Viděl jsem i samodomo řešení a vypadalo to docela profi - knock box smontovaný z malé gastronádoby zapuštěný do výřezu v pracovní desce.
    PEDRO13
    PEDRO13 --- ---
    http://www.espressoparts.com/Knockboxes - je to ale eshop trochu z ruky :-/
    GALAXIE
    GALAXIE --- ---
    Prosím o radu... potřebovala bych nějak vestavit odklepávač na kávu do kuchyňské linky a nějak se nemůžu dopátrat na netu. Všude nacházím jen klasické nebo ty šuplíkové. Já bych potřebovala mít díru zkrz linku hned do koše. V případě doporučení dobré stránky s potřebami pro kávisty budu moc vděčná =).
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Cteni

    Matt Perger
    http://mattperger.com/
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    SPYYDY: takhle mohlo vypadat v akci, škoda.. :
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MATESISKO: V starodávných a výborných domácích potřebách na Staré Osadě, u sáčků do vysavače. Nebo v Kauflandu u kávy je mívali.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    SPYYDY: au
    MATESISKO
    MATESISKO --- ---
    Vite, kde bych v Brne koupil filtry do V60-2?
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    Ach jo, zrovna mi uteklo desetiletý Rancilio S24 i s mlýnkem za 9,5k.. Mohl jsem si z Classica a MDF-ka trochu polepšit no. :)

    Ale vidno, že i na aukru se dá občas ulovit něco zajímavýho..
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    ZUZKAOU: díky, třeba někdy zkusim, i když tam nemám moc šanci se časově dostat, přestože bydlím kousek od Jiřáku. bohužel holt ta sámoška je jednodušší, kupuju kafe dycky tak nějak přesně v den kdy mi dochází, aby mi doma moc neleželo a abych celou čtvrtkilovku nasypala do vakuovky (víc se tam nevejde). i když u toho sámoškového je fuk kdy to koupím, ale u toho čerstvého právě moc ne, nechci aby mi to vyčichlo :) každopádně díky za tip za dobrou cenu, vyzkouším, když se tam nachomejtnu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AOTEAROA: hele čtvrkilovku za nějakých 170 (to už není takový rozdíl) čerstvě upražené jednodruhovky mívá na jiřáku kluk z Cafe Algere. Mívá spíš tradičnější kafe, než ovocné výběrovky, ale dobré - a podporuješ malého živnostníka.

    Nejsem si jistá, kde to sehnat přes zimu, ale asi stačí mu napsat

    Café Alegre
    http://www.cafealegre.cz/
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    s ohledem na nízký rozpočet jsem nedávno opět koupila zrnkovou kávu v sámošce. po dost špatných zkušenostech s Tchibem jsem tentokrát sáhla po Douwe Egberts, jmenovalo se to Espresso a hlásalo to 4 z 5 stupňů pražení, tedy silnější.
    váhala jsem před tím regálem fakt dlouho a nakonec to vzala a nelituju. melu před každým pitím a je to velmi pitelné, a to i v práci na frenchpressu, kde mi poslední dobou nechutnalo skoro nic. zrnka jsou trochu mastnější, ale ne černá, v mlýnku moc nechroupou, jsou taková měkčí.
    ve výsledku je z toho dost pitelné cappuccino a klidně bych si to koupila znova, cena vycházela cca 450 Kč/kg.

    myslím že to bylo tohle (koupeno v Albertu):
    DOUWE EGBERTS espresso zrnková káva 250g - KavaDomu.cz
    http://www.kavadomu.cz/...aj-znacka/douwe-egberts/produkt/douwe-egberts-espresso-250g---zrnkova-kava
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    SNORRY: je to možné ;)
    SNORRY
    SNORRY --- ---
    JAKOUBEK: No mně tam v 95% případů nezbyde prakticky nic po vyklepnutí a teda lógr mezi prstama jsem z hadříku ještě nikdy neměl. :) Mám pocit, že se hlavně na tom hadříku neudrží, takže i když se na něm nějakej zachytí, hned zas spadne.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    BLACK_ONYX: Hele ta to rozebirame portafiltr stejne casto ;) Akorat ja dam tech 10 shotu ,)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    SNORRY: Stetcem vyhrabnu zbytek kafe a pak misku vytru do cista. Nemam rad logr mezi prsty, tak se snazim ho na ten hadr nedostat.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    já rozebiram portafiltr každou hodinu + backflush.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam