KOLU: sry, ale ty nejdřív píšeš suverénně o komoditní kávě a pak z tebe vyleze, že ani nevíš co to je. Napíšeš že je rozdíl jasně daný a dáš sem odkaz na definici specialty coffee, která se komoditní kávy vůbec nedotýká. Resp. mlžíš o rozdílu v pražení, což je blbost úplná. Protože pražit se dá cokoliv jakkoliv a nemá to s definicí komoditní-nekomoditní nic společného.
BLACK_ONYX: já vůbec nezpochybňuji kvalitu vaši (jestli teda jsi z DS) kávy a je mi známo že v zemích jako jsou Keňa, Etiopie,atd. transparentní kávu nakoupit prakticky nelze. To vy ale ve svých materiálech taktně zamlčujete.
Obecně se tady v ČR v posledních letech (a tento thread je toho důkazem) začalo dávat rovnítko mezi direct trade a transparentnost kávy, resp. pokud něco není direct trade tak je to okamžitě označeno hanlivým výrazem komoditní a podobně. Přitom to jsou zcela na sobě nezávislé věci.
Perličkou je pak (jinak záslužný) web piccolloneexistuje.cz, kde je např. mezi příklady netransparentních komoditních káv uvedena farma Skybury rodiny MacLaughlin z Austrálie (
http://www.skybury.com.au ) nebo je zpochybňováno rozdělení káv podle kvalitativních tříd a další perly. Takže z možná dobře myšlené edukace je ještě větší guláš..