• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    V Etiopii se káva v podstatě nedělí na farmy, ale zpracovatelske závody. Je to dáno historicky. Obcas se podaří něco získat. Třeba teď máme v Tam Demu Etiopii jen z jedné farmy.
    KOLU
    KOLU --- ---
    VISHERA: spíš rozdíl v pražení, hodně velkej.
    KOLU
    KOLU --- ---
    VISHERA: rozdíl mezi komoditní a výběrovou kávou je jasně daný. https://en.wikipedia.org/wiki/Specialty_coffee
    FRUITS: proč by mě měla zajímat výroba a chuť kávy, kterou nepiju? zajímá mě původ kávy, kterou piju (Bonanza Worka Espresso a Organic Blend).
    VISHERA
    VISHERA --- ---
    Psanému slovu vcelku rozumím a protože jdu často věcem do hloubky a nečtu jen PR materiály, tak nerozumím co je transparentnějšího na kávě z regionu Yirgacheffe od 2400 pěstitelů (web DS) oproti např. kávě z farmy Da Lagoa (web balíren). Že by rozdíl v marketingu?
    CORCHEN
    CORCHEN --- ---
    Trochu od tématu… ;)

    Teprve nedávno jsem narazil na něco, co považuji za metu pro domácí „pákové“ espresso. Pár výhrad k tomuto stroji lze s trochou šikovnosti vyřešit starým dobrým kutilstvím.

    Lever espresso machines - LONDINIUM Lever Espresso
    http://londiniumespresso.com/lever-espresso-machines
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VISHERA: protože nerozumíš psanému slovu?
    VISHERA
    VISHERA --- ---
    OK, pak ale nechápu proč je zde káva (nejen) z balíren označovaná jako komoditní a káva z doubleshotu nikoliv? Když transparentnost káv je +- stejná.
    Pozor kvalitu pražení a káv nehodnotím.
    SATAI
    SATAI --- ---
    Pokud mate dnes sporivou naladu a nechcete utratit $5k, tak tohle je moznost, jak za pripravu kavy zaplatit jen $549 ;)

    Bunn Trifecta MB Coffee Machine Review - SlashGear
    http://www.slashgear.com/bunn-trifecta-mb-coffee-machine-review-16301548/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRUITS: ano kupuju si kvalitní potraviny, čerstvé a co jde místní. Plus pěstujeme. Převážně kupuju potraviny ze zemědělství, ve kterém netrpí přehnaně ani zaměstnanci ani zvířátka - je to snadné, stačí upřednostňovat českou produkci. A teď sorry, jedu pro med a vejce do vedlejší vsi.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRUITS: CELOU CESTU TÉ KÁVY není schopný určit ani super manažer Jihlavanky. V tom to je. Mlhavý výkřik o utrpeníčku černoušků je trapný a nevede vůbec k žádné pomoci nikomu a ničemu.

    Bavíme se to tom celou dobu. Zejména se tu pořád dokola doporučí pražírny, které upřednostňují direct trade. Pokud nemáš pamět, filtruj. Naposledy tu slovo direct padlo 1.1. 2014, před tím 4.12. 2013...
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    SATAI: jediný co mě u Jihlavanky opravdu zajímá, je že "nevoní hezky" :)
    SATAI
    SATAI --- ---
    FRUITS: Proc by mne melo zajimat, odkud a jak jihlavanka cestuje?
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    FRUITS: já myslím, že u jídla a pití je hlavně důležité, abys za svoje peníze dostal, co je deklarováno na obale. To znamená aby v kafi, na které běží reklama, která Ti slibuje ČERSTVÉ kafe, bylo čerstvé kafe, aby třeba v šunce bylo především maso, v jogurtu nebyla místo jogurtových kultur hlavně želatina a tak.

    K té kávě Ti poradím jediné - kup si balíček té Tvé Jihlavanky a balíček nějaké kávy z pražírny. Oba pytlíky vysyp vedle sebe. Rozdíl pozná každé malé dítě....
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    FRUITS: no k těm jablíčkům, omlouvám se ostatním za vyrušení kávové seance. Mám za sebou vystudovanou zemědělku .. nějakou praxi v zemědělství taky .. hele pokud si to nepěstuješ přímo sám doma .. tak to co v obchodě kupuješ, jako BIO nebo normální jablíčka .. je v podstatě jedno.
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    KOLU: Díky, žes to po mě zopakoval. Někoho nebaví hledat, někoho očividně ani číst... Tuhle diskuzi čtu minimálně půl roku a zatím jsem si nevšimnul že by se na téma fairtrade,directtrade někdo bavil. To, že kafe z obchodu prasečina vim i bez vás. Jen jsem myslel, že když jste takoví odborníci na kávu, tak nejen že budete vědět že jihlavanka a egberts je stejně hnusná, ale budete znát cestu tý kávy. Nejen, že nevíte za jakých nelidských podmínek se tahle prasečina dostala k nám do obchodu, ani nevíte, jak probíhaj další ne tak strašný možnosti tohodle byznysu. Nejhorší na tom avšak je, že vás to vůbec nezajímá.
    Už jsem pochopil, že v tomhle klubu se o tom, za jakých podmínek se sem káva dostala, nebudeme bavit. Protože to není důležité. Důležité je jak chutná. Tak se ještě zeptám na druhou věc (když jsem teda takový prase), kupujete si kvalitní čerstvé kafe. A co ostatní potraviny? Taky jen ty výběrové (jabko od babičky, nebo jabko za pade?)? Nebo snad jen sezónní? Nebo jste stejný prasata jako já? Nemusíte odpovídat.
    STANTHA
    STANTHA --- ---
    VISHERA
    VISHERA --- ---
    KOLU - jak poznáš "komoditní" kávu od "nekomoditní"?
    KOLU
    KOLU --- ---
    mno, koukám, že jsem v principu jen rozvedl, co tu už zaznělo před chvílí - no, ostatně moc mě nebaví tyhle basic diskuze sledovat do podrobna - ale to tu ostatně už fatk zaznělo tolikrát, že další opakování tomu snad už ublížit fakt nemůže...
    KOLU
    KOLU --- ---
    FRUITS: Dobře, chceš to nejlevnější kafe (kdo by nechtěl - já vlastně taky) a přitom za něj utrácíš docela dost peněz:
    Jihlavanka 250 g tě stojí 80 Kr, tedy cena takové krávy je 320 Kr/kg.
    Douwe egberts 250g tě stála 50 Kr, tedy 200 Kr/kg.
    Oboje na tom pultu pravděpodobně leží hodně hodně hodně dlouho. Už se to tu psalo milionkrát - valná část kávy jsou oleje a tuky. Oleje a tuky za pokojové teploty co? Žluknou. Většina pražíren se shodne na tom, že je nanejvýš vhodné kávu spotřebovat do jednoho měsíce ode dne, kdy byla upražena. To je ovšem datum, které ti ani daf egberts, ani jehlavanka neprozradí - místo toho se raději odvolají k standardní lhůtě trvanlivosti balených potravin, která je kolem dvou let.

    Ok, kvalitní kafe je drahý, chci nakopnout kofeinem - co mám udělat?
    To se tu samozřejmě taky probíralo. Seš z Prahy? Fajn, v Holešovicích je pražírna http://www.balirny.com . Tam zajdeš a koupíš si jednodruhovou komoditní kávu za cenu příjemnejch 240 kreditů za kilo (jen o trochu dražší jak daf, zato levnější než jehlavanka - čekuj ty ceny!). A budeš mít jistotu, že to borci napražili nejpozdějc před tejdnem, takže ti to vesele vydrží celej měsíc oh wait! rok. Nebo to nasypeš kolem záhonku proti slimákům. A klidně ti to do toho pytle i namelou, mlejnek maj. A můžeš bejt úplně klidnej, bo to kafe získávaj na téměř stejnym trhu, jako ty dvě předchozí jmenovaný firmy, čili farmář utře hubu a nos, zpracovatelskej závod vychrlí to nejlevnější, co má, pak to překoupí pár obchodníků, shrábnou smetanu a za standardní komoditní cenu se to naservíruje lidem, co chtěj kafekofein. Nic proti, tak přece funkuje globální kapitalismus :)
    Kdybys nebyl z Prahy, tak maj íšop http://www.kavaprodej.cz
    A kdyby bylo 240 kreditů za kilo moc, tak ti prodaj i čtvrtkilo a nebo tzv. Standard směs (ano, to produkují oni a když je to čerstvý, tak to směle konkuruje i dafu i jehlavance).

    Co se životních podmínek farmářů týká - jestli je chceš zlepšovat, tak se poohlídni po direct trade kávě. Většinou tam odpadá minimálně jeden obchodník/distributor po cestě bo si taková kafe většinou objednává pražírna přímo od zpracovatelskýho závodu a nebo rovnou skupiny farem z určitý oblasti a mnohem férověc se tak rozdělí tvůj peníz mezi ty skutečně činný (tj. ne pouze překupující) články produkčního řetězce.

    Jinak tu nepíšu nic, co by tu už dávno nezaznělo, takže si svojí kritiku laskavě strč za klobouk a nauč se používat funkci "hledat". A laskavě oceň čas každýho člověka, co ti tady k tvýmu dotazu napsal byť jen jedinou čárku, protože to udělal ze svý dobrý vůle a zadarmo.
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    Kdo tady trollí? Prostě jsem se zeptal na, dle mýho, důležitý dotazy, který si mám položit, když si kupuju kafe. A naférovku jsem řekl, že doma pijem to nejlevnější kafe, protože je prostě nejlevnější. Nemáme zas tolik peněz nazbyt ale jsme navýkly se nakoupnout kafem. Snažíme se nakupovat levně (a občas hrabat v kontejnerech), ale ne nekvalitně, proto se ptám zde, ve fóru - KAFE- Jak na něj, názory, rady a porady triky - závoslost? - Je na tom něco špatně? Pardon, že vám tady narušuju vaší vznešenou debatu. Zajímalo by mě kdo z vás, krom toho že teda nakupuje to NEJVALITNĚJŠÍ kafe, taky nakupuje tu nejkvalitnější zeleninu a ovoce, která není plná chemie, kvalitní sýry a mléko, které v obchodě jen tak nenajdete. Jaképak trollení.

    Díky MAR_TINA: za odpověd ohledně fairtrade, ZUZKAOU: za to, že se mnou jako jediná nejedná povýšenecky a arogantně, NOISEGATE: děkuju za doporučení, v pondělí tam zajdu, mám to za rohem. KURE: odpovídám částečně v komentáři, ukaž mi svůj nákupní seznam a machruj, jak nakupuješ jen kvalitní potraviny. KURE: Ano, raději budu mít hnusný a drahý kafe a hnusný víno než abych si koupil kafe, který sklízeli nějací otroci kdesi v řiti. Kafe od zapatistů je namletý v německu, tak když si ho koupim tady, tak asi nebude prvotřídní, ale koupim si ho radši než kafe, při jehož výrobě umíraj lidi. Taky ste se zděsili, že prodavačkám v supermarketech zakazujou chodit na záchod a nejspíš jim seberou židle? Jo, tak mám takovej pocit, že kávovej byznys je mnohem větší prasečina. TYDLYDAA: díky za to, že to jako jeden z mála pochopil.

    Pokud se tady nechcete bavit o KÁVĚ (tedy i o její výrobě a jejím byznyse), ale jen o tom jak káva CHUTNÁ a co jste si KOUPILI za úžasnou mašinu na dělání vaší milované kávy, tak si ten klub přejmenujte. Jinak jste u mě trochu pokrytci, trochu elitáři, trochu sobci, trochu rasisti, trochu nýmandi, trochu buržousti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam