FRUITS: Dobře, chceš to nejlevnější kafe (kdo by nechtěl - já vlastně taky) a přitom za něj utrácíš docela dost peněz:
Jihlavanka 250 g tě stojí 80 Kr, tedy cena takové krávy je 320 Kr/kg.
Douwe egberts 250g tě stála 50 Kr, tedy 200 Kr/kg.
Oboje na tom pultu pravděpodobně leží hodně hodně hodně dlouho. Už se to tu psalo milionkrát - valná část kávy jsou oleje a tuky. Oleje a tuky za pokojové teploty co? Žluknou. Většina pražíren se shodne na tom, že je nanejvýš vhodné kávu spotřebovat do jednoho měsíce ode dne, kdy byla upražena. To je ovšem datum, které ti ani daf egberts, ani jehlavanka neprozradí - místo toho se raději odvolají k standardní lhůtě trvanlivosti balených potravin, která je kolem dvou let.
Ok, kvalitní kafe je drahý, chci nakopnout kofeinem - co mám udělat?
To se tu samozřejmě taky probíralo. Seš z Prahy? Fajn, v Holešovicích je pražírna
http://www.balirny.com . Tam zajdeš a koupíš si jednodruhovou komoditní kávu za cenu příjemnejch 240 kreditů za kilo (jen o trochu dražší jak daf, zato levnější než jehlavanka - čekuj ty ceny!). A budeš mít jistotu, že to borci napražili nejpozdějc před tejdnem, takže ti to vesele vydrží celej
měsíc oh wait! rok. Nebo to nasypeš kolem záhonku proti slimákům. A klidně ti to do toho pytle i namelou, mlejnek maj. A můžeš bejt úplně klidnej, bo to kafe získávaj na téměř stejnym trhu, jako ty dvě předchozí jmenovaný firmy, čili farmář utře hubu a nos, zpracovatelskej závod vychrlí to nejlevnější, co má, pak to překoupí pár obchodníků, shrábnou smetanu a za standardní komoditní cenu se to naservíruje lidem, co chtěj
kafekofein. Nic proti, tak přece funkuje globální kapitalismus :)
Kdybys nebyl z Prahy, tak maj íšop
http://www.kavaprodej.cz
A kdyby bylo 240 kreditů za kilo moc, tak ti prodaj i čtvrtkilo a nebo tzv. Standard směs (ano, to produkují oni a když je to čerstvý, tak to směle konkuruje i dafu i jehlavance).
Co se životních podmínek farmářů týká - jestli je chceš zlepšovat, tak se poohlídni po direct trade kávě. Většinou tam odpadá minimálně jeden obchodník/distributor po cestě bo si taková kafe většinou objednává pražírna přímo od zpracovatelskýho závodu a nebo rovnou skupiny farem z určitý oblasti a mnohem férověc se tak rozdělí tvůj peníz mezi ty skutečně činný (tj. ne pouze překupující) články produkčního řetězce.
Jinak tu nepíšu nic, co by tu už dávno nezaznělo, takže si svojí kritiku laskavě strč za klobouk a nauč se používat funkci "hledat". A laskavě oceň čas každýho člověka, co ti tady k tvýmu dotazu napsal byť jen jedinou čárku, protože to udělal ze svý dobrý vůle a zadarmo.