• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    VISHERA
    VISHERA --- ---
    KOLU - jak poznáš "komoditní" kávu od "nekomoditní"?
    KOLU
    KOLU --- ---
    mno, koukám, že jsem v principu jen rozvedl, co tu už zaznělo před chvílí - no, ostatně moc mě nebaví tyhle basic diskuze sledovat do podrobna - ale to tu ostatně už fatk zaznělo tolikrát, že další opakování tomu snad už ublížit fakt nemůže...
    KOLU
    KOLU --- ---
    FRUITS: Dobře, chceš to nejlevnější kafe (kdo by nechtěl - já vlastně taky) a přitom za něj utrácíš docela dost peněz:
    Jihlavanka 250 g tě stojí 80 Kr, tedy cena takové krávy je 320 Kr/kg.
    Douwe egberts 250g tě stála 50 Kr, tedy 200 Kr/kg.
    Oboje na tom pultu pravděpodobně leží hodně hodně hodně dlouho. Už se to tu psalo milionkrát - valná část kávy jsou oleje a tuky. Oleje a tuky za pokojové teploty co? Žluknou. Většina pražíren se shodne na tom, že je nanejvýš vhodné kávu spotřebovat do jednoho měsíce ode dne, kdy byla upražena. To je ovšem datum, které ti ani daf egberts, ani jehlavanka neprozradí - místo toho se raději odvolají k standardní lhůtě trvanlivosti balených potravin, která je kolem dvou let.

    Ok, kvalitní kafe je drahý, chci nakopnout kofeinem - co mám udělat?
    To se tu samozřejmě taky probíralo. Seš z Prahy? Fajn, v Holešovicích je pražírna http://www.balirny.com . Tam zajdeš a koupíš si jednodruhovou komoditní kávu za cenu příjemnejch 240 kreditů za kilo (jen o trochu dražší jak daf, zato levnější než jehlavanka - čekuj ty ceny!). A budeš mít jistotu, že to borci napražili nejpozdějc před tejdnem, takže ti to vesele vydrží celej měsíc oh wait! rok. Nebo to nasypeš kolem záhonku proti slimákům. A klidně ti to do toho pytle i namelou, mlejnek maj. A můžeš bejt úplně klidnej, bo to kafe získávaj na téměř stejnym trhu, jako ty dvě předchozí jmenovaný firmy, čili farmář utře hubu a nos, zpracovatelskej závod vychrlí to nejlevnější, co má, pak to překoupí pár obchodníků, shrábnou smetanu a za standardní komoditní cenu se to naservíruje lidem, co chtěj kafekofein. Nic proti, tak přece funkuje globální kapitalismus :)
    Kdybys nebyl z Prahy, tak maj íšop http://www.kavaprodej.cz
    A kdyby bylo 240 kreditů za kilo moc, tak ti prodaj i čtvrtkilo a nebo tzv. Standard směs (ano, to produkují oni a když je to čerstvý, tak to směle konkuruje i dafu i jehlavance).

    Co se životních podmínek farmářů týká - jestli je chceš zlepšovat, tak se poohlídni po direct trade kávě. Většinou tam odpadá minimálně jeden obchodník/distributor po cestě bo si taková kafe většinou objednává pražírna přímo od zpracovatelskýho závodu a nebo rovnou skupiny farem z určitý oblasti a mnohem férověc se tak rozdělí tvůj peníz mezi ty skutečně činný (tj. ne pouze překupující) články produkčního řetězce.

    Jinak tu nepíšu nic, co by tu už dávno nezaznělo, takže si svojí kritiku laskavě strč za klobouk a nauč se používat funkci "hledat". A laskavě oceň čas každýho člověka, co ti tady k tvýmu dotazu napsal byť jen jedinou čárku, protože to udělal ze svý dobrý vůle a zadarmo.
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    Kdo tady trollí? Prostě jsem se zeptal na, dle mýho, důležitý dotazy, který si mám položit, když si kupuju kafe. A naférovku jsem řekl, že doma pijem to nejlevnější kafe, protože je prostě nejlevnější. Nemáme zas tolik peněz nazbyt ale jsme navýkly se nakoupnout kafem. Snažíme se nakupovat levně (a občas hrabat v kontejnerech), ale ne nekvalitně, proto se ptám zde, ve fóru - KAFE- Jak na něj, názory, rady a porady triky - závoslost? - Je na tom něco špatně? Pardon, že vám tady narušuju vaší vznešenou debatu. Zajímalo by mě kdo z vás, krom toho že teda nakupuje to NEJVALITNĚJŠÍ kafe, taky nakupuje tu nejkvalitnější zeleninu a ovoce, která není plná chemie, kvalitní sýry a mléko, které v obchodě jen tak nenajdete. Jaképak trollení.

    Díky MAR_TINA: za odpověd ohledně fairtrade, ZUZKAOU: za to, že se mnou jako jediná nejedná povýšenecky a arogantně, NOISEGATE: děkuju za doporučení, v pondělí tam zajdu, mám to za rohem. KURE: odpovídám částečně v komentáři, ukaž mi svůj nákupní seznam a machruj, jak nakupuješ jen kvalitní potraviny. KURE: Ano, raději budu mít hnusný a drahý kafe a hnusný víno než abych si koupil kafe, který sklízeli nějací otroci kdesi v řiti. Kafe od zapatistů je namletý v německu, tak když si ho koupim tady, tak asi nebude prvotřídní, ale koupim si ho radši než kafe, při jehož výrobě umíraj lidi. Taky ste se zděsili, že prodavačkám v supermarketech zakazujou chodit na záchod a nejspíš jim seberou židle? Jo, tak mám takovej pocit, že kávovej byznys je mnohem větší prasečina. TYDLYDAA: díky za to, že to jako jeden z mála pochopil.

    Pokud se tady nechcete bavit o KÁVĚ (tedy i o její výrobě a jejím byznyse), ale jen o tom jak káva CHUTNÁ a co jste si KOUPILI za úžasnou mašinu na dělání vaší milované kávy, tak si ten klub přejmenujte. Jinak jste u mě trochu pokrytci, trochu elitáři, trochu sobci, trochu rasisti, trochu nýmandi, trochu buržousti.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: a sakra, snůška, samozřejmě.
    TWARR
    TWARR --- ---
    KOLU: haha! jak to vidim, tak si vzpomenu na dve veci. jedna se tyka ta konve, druha tak uplne ne. tak jedem.
    prvni. typek v praci si v tehle ikeacke konvicce dela kafe. sype do toho palomu, nejhnusnejsi a nejsmradlavejsi hnus prodejnej v maloobchodni siti. dava tomu jeste korunu tim, ze to ma porad otevreny ;))
    druha. delal jsem si asi pred pul rokem v praci kafe v kuchynce a dosel tenhle typek co si dela to ekl kafe. ja mel obracene aeropress, nejak jsem byl rozespalej ci co, neutahnul filtr drzak, obratil, otocil se a uslysel. "to je co za zpusob pripravy? takovej neznam." tak se podivam, a vsecko vcetne filtru mi skoncilo v hrnku

    just my 2 cups of trolling :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TYDLYDAA:
    1) trasa plantáž --- Jihlavanka se vysledovat nedá, podmínky v místě pěstování (ono nelze ani určit místo, země a kontinent! pěstování) jsou spíš obecně popsané, ve zkratce špatné. A to je možná nejhorší, ta mlha nebo spíš tma. Dokážeš určit majitele Jihlavanky z poskytovaných informací, jménem? A jestli praží všechno oni nebo kupují pražené? A od koho nakupují? Atd.
    2) fairtrade je idealisticky popsaný zde http://www.fairtrade.net/ a realisticky třeba http://neviditelnypes.lidovky.cz/...hraje-fer-ddi-/p_ekonomika.aspx?c=A120220_111623_p_ekonomika_wag a http://www.dtcoffeeclub.com/blog.asp?action=post&id=4&AffId=6/ a tady [ TEREZZZKA @ KAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost? ] (stačilo zadat hledat fair trade v tomhle klubu, ne trollit.)
    3) direct trade zde http://www.doubleshot.cz/blog/2010/08/17/kava-z-rukou-farmare/ anebo zase googlit a filtrovat zde

    Jihlavanka je jen příklad, jedna z mnoha. Otevři si její stránky, poctivá káva, tradice, loajalita ... popis historie je snůžka pindů s odkazem na reklamu s cukrářem (falešným, byl to herec).http://www.jihlavanka.cz/o-jihlavance/historie-znacky/ a po vyhledání kontaktů zjistíme, že Jihlavanku vlastní Tchibo http://www.jihlavanka.cz/kontakty/kontaktni-informace/ .
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FRUITS: náklady na výrobu douwe egberts a jihlavanky nebudou nijak rozdílné. Bude tam trochu rozdíl v ceně, ale vzhledem k tomu, že se jaksi komoditní káva nakupuje ve velkém, tak v tom konkrétním pytlíku to vyjde na rozdíl v haléřích.

    U komoditní kávy se původu pochopitelně nedohledáš. Ani u "jednodruhovek" jako že je to arabika z Brazílie. Je to směs kávových zrn ze spousty plantáží.

    Původ dohledáš u fairtrade a nebo direct trade - jinak maximálně tu zemi původu, pokud to tam výrobce napíše. A už to nijak neověříš.

    Respektive pokud si potravinářská kontrola v balírně kávy, tak by k tomu měli mít papíry...

    Dále viz
    Download | Black Gold Movie
    http://blackgoldmovie.com/distrify

    a

    Direct trade jako alternativa Fairtrade u kávy | Barové Noviny
    http://www.barovenoviny.cz/direct-trade-jako-alternativa-fairtrade-u-kavy/
    KURE
    KURE --- ---
    TYDLYDAA: ted nevim o co ti jde. takze on pije jihlavanku kvuli kvalite a protoze tim zachrani guatemalsky cernochy? :D to snad ne....
    TYDLYDAA
    TYDLYDAA --- ---
    KURE:
    MAR_TINA:
    ok, na tomhle fóru nejde očekávat povětšinou na podobný dotazy nic jinýho, než odpovědi klasických kávových fašistů alá: jak se opovažuješ tady říct slovo jihlavanka. zhyň.
    ale na nejzajímavější čast Fruits dotazu zatím nikdo neodpověděl.

    "Dají se dohledat podmínky přepravy kávy, pracovní podmínky plantážníků a dalších pracovníků, kteří dělají v rámci tak velkého obchodu jako je plantáž v guatemale -> Jihlavanka u mě doma? Jaké jsou rozdíly v metodách obchodu mezi těmito společnostmi (tchibo,DE) a fair-trade (mamacoffee) a popř. direct tradem ?"

    Jsou tedy vypracovány nějaké studie, které pronikly do obchodních systémů těchhle firem a jejich porovnání s fair, direct apod? Musí to být vždy špatně, když fair nebo direct nejsou?
    A to, že nekupovat dle hodné nálepky, ale podle kvality. Co když právě fruits má rád podle "odborníků" hnusný kafe alá jihlavanka, ale chce při nakupování jít po morálce a etice?
    KOLU
    KOLU --- ---
    kdybyste měli někdo zájem o nerezovou kopii Bialettiho konvičky na 3 šálky (cca 120 ml):
    [ KOLU @ Daruji, přenechám, vyměním, dám za odvoz nebo do 150,- (nabídka i poptávka:-) ]
    co jsem přestal pít takový ty běžně sehnatelný středně/tmavě pražený kafe tak nejsem schopnej z toho vygenerovat nic, co by mi chutnalo tolik, abych měl nutkání si to doma nechat společně s espresso mašinou a V60. je to fajn, ale mě už to prostě nebaví...
    KOLU
    KOLU --- ---
    KURE: sklepmistra!
    KURE
    KURE --- ---
    FRUITS: to je jako tvrdit ze si das rad dobry vino a v samosce premejslis esi svicku nebo sklepmistra...
    jako trolling dost slaby.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    FRUITS: jinými slovy 1kg mleté jihlavanky stojí cca. 320,- což znamená že si doma ujíždíte nejenom na drahé, ale na dosti hnusné kávě..
    mrkni se třeba sem: http://www.kavaprodej.cz/kava-jednodruhova-arabica/ co se dá za ty prachy pořídit za muziku. můžeš se tam stavit i osobně a vzít si po menších vzorkách víc druhů. je to čerstvě pražený a platíš přímo lidem co tam dělaj, ne nadnárodnímu řetězci, kterej svoje zisky cpe do reklamy (jak jinak by takový šílený kafe taky prodali) a ne do výroby slušnýho kafe..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRUITS: ne, Jihlavanku si nikdy nekoupím a DE a Tchibo taky ne . To si dám radši čaj nebo meltu a kofeinové tablety. Nedávno jsem dostala balíček "lepšího" Tchiba a bylo to tak hrozné, že šlo do záhonu proti slimákům neuvařené.
    Ať fairtrade nebo direct trade nebo organics, nebude to pořádně fungovat, pokud člověk bude kupovat dle "hodné" nálepky a ne podle kvality. Což teda poživatel Jihlavanky stejně nepozná.
    Z uvedených způsobů věřím na direct trade - nejen v nákupu kávy přímo od farmáře, ale v nákupu kávy přímo od pražírny bez překupníků. Je čerstvé a platím pražičovi, ne nadnárodnímu koncernu.
    KOLU
    KOLU --- ---
    Introducing The "Most Annoying Coffee Order Ever" Generator - Version 1.0 - Sprudge.com
    http://sprudge.com/coffee-order-generator.html
    FRUITS
    FRUITS --- ---
    Neska jsem v sámošce přemejšlel jestli mám koupit jihlavanku normál nebo jihlavanku extra, protože je nejlevnější a pak jsem přišel na něco co teď mi vrtá hlavou...
    150g Jihlavanky stojí 50,-, 250g asi 80,-. Douwe egberts, od které bych očekával cenu vyšší, byla 250g za 50,- - stejně jako téměř poloviční stopadesátigramová jihlavanka.
    V čem to je?
    Chuťově jsem rozdíl nijak zvlášť nezaznamenal, možná že DE nebylo tak vyčichlý jako J. Je to tím, že že DE je natolik outsourcovaný, oproti "domácí" J, že vychází levněji, i když je třeba kvalitnější?
    Když pak koukám na stránky kávových společností, které vypráví příběhy o udržitelném rozvoji, řikám si, nakolik to není jen blamáž.
    Dají se dohledat podmínky přepravy kávy, pracovní podmínky plantážníků a dalších pracovníků, kteří dělají v rámci tak velkého obchodu jako je plantáž v guatemale -> Jihlavanka u mě doma? Jaké jsou rozdíly v metodách obchodu mezi těmito společnostmi (tchibo,DE) a fair-trade (mamacoffee) a popř. direct tradem ? A jaké jsou další možnosti? Ochutnávali jste kafe od zapatistů?jaké je?
    Které postupy vám zajistí jen čerstvě praženou kávu, a které i lidské pracovní podmínky dělníků? (mimochodem, slyšel jsem, že etičnost Fairtrade prý pokulhává)
    Budu rá za jakékoli komentáře nebo odkazy k těmto otázkám.

    Také mě zajímá, podle čeho si vy vybíráte kávu? Zda vám záleží na tom aby barista měl dost velký dýško za skvěle připravené espresso, nebo aby i jeho pěstitel dostal aspoň nějaký peníz?
    (A jasně mě můžete odbýt odpovědí, že nemá smysl debatovat na takovými hnusy jako je jihlavanka, ale o tom ta otázka zas tolik není, a neříkejte, že si ji občas nekoupíte- osobně mám rád dobrý espresso, většinou tam kde pracuju, ale doma frčíme na levnějších kafích a tak testuju, který je víc a který míň hnusný)
    GALAXIE
    GALAXIE --- ---
    Jo a samodomo bych mozna nejak vymyslela ale lajzla bych si to do svoji linky. Ale jelikoz to plati sefik do nasi firemni kuchynky, tak by to mohlo nejak vypadat :D
    GALAXIE
    GALAXIE --- ---
    Jasny, super, dekuju! Jako knockbox me to fakt nenapadlo hledat :)!
    PEDRO13
    PEDRO13 --- ---
    Viděl jsem i samodomo řešení a vypadalo to docela profi - knock box smontovaný z malé gastronádoby zapuštěný do výřezu v pracovní desce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam