já mám doma teď taky "páku za 1500" s těma přetlakovýma miskama - starší model
Electrolux Cremapresso, který se přesně tím tlakem do malé dirky snaží dělat cremu. jsem spokojená s tím, že mi z toho pokaždé vyteče v podstatě to samé, u moka konviček a hlavně u jedné se mi občas stalo, že jsem to ohřála moc rychle, místo pomalého vytékání to hned prskalo, někdy se to jen spálilo a nevyteklo, přitom jsem se s tim matlala. takže tady jsem v klidu, že mi vždycky vyteče to samý, ruční mlýnek mám nastavenej nastálo na tuhle mašinu.
kafe je z toho mnohem lepší než všechno co jsem si zatím mohla udělat doma, v restauraci nebo na návštěvě, pokud nepočítám špičkovou kavárnu typu Šálek, Monolok apod. a navíc stejně v naprostý většině případů pořád děláme kafe s mlíkem, protože víme, že špica espresso z toho prostě nebude, a na fakt dobrý kafe si prostě jdeme občas někam sednout, tohle je prostě na snídani a pro návštěvy pořád o mnoho úrovní výš, než co jsem pila předtim jako instant a tak, že :)
beru to tak, že špica kafe si doma neuděláme, ale není to pro nás tak důležité, abychom z toho byli nešťastní nebo museli investovat iks tisíc do kvalitní mašiny. ona i ta zhejčkanost je pak kontraproduktivní... já si třeba už téměř nikde mimo dobré kavárny kafe nedávám, ale přítel je trochu masochista a najust si to dává.
obvykle z toho ta "crema" je i docela pěkná, tady jsem to zrovna fotila když jsem dělala dvě kafe a moc pěkně to nevyšlo, navíc nám to z jedný půlky "páky" vždycky teče míň než z druhý, i když se snažím pěchovat rovnoměrně. hlavní pro mě je, že kafe nechutná přepáleně, mlíko si taky nespálím, takže zůstane sladký, cítím nějakou příchuť kávy a ne jen uhlí (aktuálně kafe z Coffee Source, a asi nafurt, mám to teď cestou domů). a návštěvy jsou nadšený, jak to vypadá :)
(vim, bublinky)