PALEONTOLOG: voda v bialetce skutečně neni vroucí. klidně mi přines tvojí konvičku, drátovej termočlánek doma mám i s měřákem. prostě není. a s fázovym diagramem se di bodnout rovnou :) žádný velký tlaky tam nepanujou a ani panovat nemaj - kafe na moku má bejt mnohem hruběji namletý. jinak se tím ta voda ani neprotlačí :) navíc to má bezpečnostní ventilek, žeano... a vaří se na spodku, ne v celym objemu najednou.
navíc se tam má lejt voda už horká, aby se konvice tím zdlouhavým ohřevem zbytečně neohřejvala sama.
AP je hrozně fajn, ale fakt bych ho spíš přirovnal k filtrům - pokud se správně připraví, tak je to zcela čistý kafe bez jakejchkoli sedimentů, na rozdíl od FP, kde ten sediment vždycky nějakej je. o tom tlaku k filtrování to ani tak moc neni, spíš o tom, že si přesně můžeš určit jak dlouho budeš kávu louhovat a pak poměrně rychle (20-30 sec) extrakci ukončíš - to je podstatnej parametr.
a přečti se ty odkazy stran coffee brewing control chart, je to velmi poučný (i když já to třeba pochopil až po několikerym čtení s velkym odstupem času).