• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    BLACK_ONYX: Děkuju. :) Mě to chutná, jen jsem četl, že by celková délka neměla přesáhnout 2:30 - 3:00 minuty a to se mi nedaří, tak se ptám jako začátečník, no stejně mě to začalo bavit, takže si asi pořídím:

    V60-02 (alespoň vyzkouším jejich filtry) a HARIO MINI MILL i do práce, k tomu se chci zeptat, zda mají v Alza Cafe stejné ceny příslušenství (pokud ho tam mají skladem) jako na webu doubleshotu?
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    EXAGE: nevadi pokud ti to chutna :)
    TWARR
    TWARR --- ---
    GEEK: tohle aroma kupodivu ma, ja to delam v moka, takze je to okej. vlastne jsem mel nakej pytlik mahlefitzu predtim a docela mne to zklamalo :))
    GEEK
    GEEK --- ---
    TWARR: ja taky mam z lenosti vytipovany nejaky supermarketovy, co se daj jakoze pit, ale mletou uz fakt nedam. zapravy muj espressovac je extremni citlivka na hrubost, takze bud protejka jak niagara, nebo je to zacpanej jak d1. zadruhy uz mi proste ten pul roku namletej prasek ani moc nevoni.
    MATESISKO
    MATESISKO --- ---
    PREVIT: Mám pocit, že se nás tady snažíš přesvědčit, že Douwe Egberts je dobrá káva. Ne, není.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    Ja uz toho radsi necham. Proti kavove lobby nemam sanci. :)
    Ale stejne by me zajimalo, jestli nekde v CR delaji pravyho turka, kterej by me chutnal. Jinak si vetsinou vsude objednavam espresso, protoze ceskej turek je vsude jen spinava voda. A espresso jsem pil dobry zatim jen v Italii, tady rozhodne ne.
    TWARR
    TWARR --- ---
    GEEK: shodo okolnosti mne po delsi dobe lennost (blablabla) dohnala k nakupu mlety!!!! kenye z marks a spencera (cca 120,- za 227g) a je to kupodivu okej. vzhledem k tomu, ze kolega ted expirmentoval s nakejma strasnejma variantama prave z klasickejch marketu, egberts, albert quality, jacobs a vsechno to chutnalo jak hlineny kulicky (jo, ty na cvrkani, co jsme si s nima jako maly deti hraly, jako low cost varianta k duhovkam! :D), tak ten spencer vysel v pohode, i presto, ze je predmletej. ale pozitek nikde ;)
    GEEK
    GEEK --- ---
    PREVIT: ale nebudu kokot. mnrkni se fakt do historie tyhle diskuze, tipu tu jsou mraky. v supermarketu proste dobry kafe nesezenes.
    SATAI
    SATAI --- ---
    PREVIT: To je jako rict, ze vino je dobre, protoze je to 100% z vina nejake konkretni odrudy ;)
    GEEK
    GEEK --- ---
    PREVIT: z jihlavanky a dadaku, 100% babica
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    TWARR:
    GEEK:
    Jak spatny kafe? 100% Arabica... :o)
    A z ceho delaji kafe experti na barech?
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    Nedaří se mi na grindripperu profiltrovat cca 17g kávy (250ml) vody pod cca 3:20 min (měřeno bez vlhčení), abych se dostal pod 3 min musí být už káva opravdu hodně nahrubo (až nesmyslně) a pak samozřejmě nemá požadovanou chuť, myslím si, že je to origo filtry co jsou pro grindripper, myslíte, že to něčemu vadí?
    GEEK
    GEEK --- ---
    PREVIT: nekritizuju recept, spis ingredience
    TWARR
    TWARR --- ---
    PREVIT: postup je sice znamej, ale cekat od tohohle fakt spatnyho kafe nejakej vysledek, je teda naivita, nebo trolleni.
    GEEK
    GEEK --- ---
    PREVIT: ja myslel, ze je to nejakej recept z mimibazaru
    KOLU
    KOLU --- ---
    na to se nedá nereagovat - (zleva) moje záda, NS Aurelia II, NS Mythos One, Mahlkönig EK43, SO zrno z Has Beanu a Square Mile.

    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    PREVIT: hele, Previte, ja ti snad budu muset nekdy udelat dobry kafe :)
    TWARR
    TWARR --- ---
    to je nejakej socialni vyzkum!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Douwe Egberts Excela to dost vysvětluje :)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    KEMPES: Tak je to tady:
    Douwe Egberts Excela, jako obvykle. Ale neco tomu proste chybi. Ta chut je mnohem jednodussi a nic mi nerika. Asi je to proste zvyk na toho ceskyho turka, no... :)


    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    POHODAVOLE: Jo, je to stejný, dokonce někdo tvrdí, že stroje z výroby před akvizí Gaggie Phillipsem byli poctivěji zpracovaný.. Ale pokud se nemejlim, tak ty starší modely neměly trojcestnej ventil (po extrakci ti zůstává mokrej puk a nemůžeš backflushovat), ale nejsem si jistej.
    SATAI
    SATAI --- ---
    Pokud vas take zajiama, jak se to delalo nez prisli Italove Arabove a zacali tezit ropu:

    Brew coffee 19th century style with a balancing siphon - Boing Boing
    http://boingboing.net/2014/09/02/brew-coffee-19th-century-style.html
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    WAMP_ELF: Hezky ironickej komentář. Chápu to, ale mně je třeba z té silně pražené, přeextrahované kávy vždycky blbě. Takže tenhle trend vítám nejenom kvůli chutím :-)
    SATAI
    SATAI --- ---
    KOLU KEMPES: V Megapixelu ted neni Jirka Sladek, ale nejake devce s cedulkou "zaucuji se". Udelala to docela dobre, ale zatim bych to nepovazloval za "proverene".

    KEMPES: Alza rozhodne trefa do cerneho.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Jak se tu onehda psalo, ze z levnych masin jen Gaggia Classic, tak se zeptam, jestli je dobrej i starsi model nebo je to pravda jen aktálně?

    gaggia classic Tassen Espressomaschine coffee machine caffe italy cappuccino | eBay
    http://www.ebay.de/...916?pt=DE_Haushaltsger%C3%A4te_Kaffeemaschinenzubeh%C3%B6r&hash=item4d2212f69c

    Diky!
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    KEMPES: dneska preso musí chutnat po cuketovým džemu s mírným nádechem jitrocelu, jinak je to jsou sračky pro burany, jestli mi teda rozumíš
    KOLU
    KOLU --- ---
    KEMPES: mno oni jsou Taliani stran kafe vychovani a moc dobre vedi, ze bez cukru to neni nic moc. A jak jsou pak prekvapeny, ze to kafe jde pit i bez toho (kdyz to neni preprazena italska sracka)...

    /delam zrovna v Edinburghu ve Filament Coffee a tech espress jsem uz pred cukrem zachranil nespocet/
    KEMPES
    KEMPES --- ---
    KOLU: dik za tip, nejspis zkusim Alzu, to bych mel mit nejvice po ruce.
    Mimochodem, dnes uz take skoro zadne nove auto nema karburator, ale elektroniku, a nepovazoval bych tento "pokrok" za vyhru.
    KOLU: asi bys nemel radost, kdybych prohlasil, ze to (bejt rychlý a levný. a po přidání cukru poživatelný) je asi prave ten duvod, proc mi nemohlo zachutnat ;)
    A s tim cukrem bych v tom Italy nenechaval samotne, dela to tak vetsina ze zapadnich narodu. Stejne tak jsem jiz videl nespocetne lidi, kteri sahli po slance drive, nez jim cisnik stihl naservirovat jidlo. O obojim si myslim, ze je to minimalne hloupost, v extremu to lze chapat i jako neduveru/neuctu k tomu, kdo napoj/jidlo pripravil...
    KOLU
    KOLU --- ---
    jinak jistěže pochází, ale jeho smyslem (především od 60. let, kdy se do toho zamíchala Gaggia a většina výrobců přešla na 60 mm páky) je bejt rychlý a levný. a po přidání cukru poživatelný - už nespočetně Italů jsem v Ediburghu potkal a každej okamžitě sahal po cukru do kafe ještě dřív, než jsem jim vůbec podal hrníček...
    KOLU
    KOLU --- ---
    KEMPES: EMA, Můj Šálek Kávy, Kafe Karlín, Alza, Megapixel, Kavárna Nový Svět, Bella Vida Café... dneska se taky nejezdí na volskym povozu a pole neorá krávama, ačkoli to taknějak z toho všechno pochází, ne? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam