• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    EXAGE: v takovym (a nemyslim to zle) profláklym podniku jako je šálek atd... a ještě k tomu v neděli!!!, kdy je dost kaváren zevřenejch, a v času brunche, se prosím nediv, že tam mají natřískáno ;) tam se musí volat i přes týden na reservé ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EXAGE: toho zvyku obsadit 4 místa na dvě hodiny za účelem konzumace dvou kafí, limonády a vody, toho jsem si taky všimla.
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    EXAGE: no vidis, taky sis mohl udelat cestu do Vrsovic do kavarny Slagr na nejlepsi vetrnik ve stredni Evrope a par metru ulici pod kavarnou si koupit v Coffee Source vynikajici Ethiopii Sidamo :)
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    EXAGE: to samý když jsem tam byl já.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    V sobotu jsem byl v Alze pro kafe, neměli, byl jsem odkázán na Šálek, jelikož se mi tam už nechtělo autem vracet, hodil jsem to za hlavu a vyrazil tam kolem poledne v neděli s přítelkyní, že si koupím kafe a rovnou si tam na chvilku sedneme (ještě jsem tam nebyl).. Jak bláhová představa, hroznej šrot, všude plno a přitom téměř každý měl před sebou prázdný stůl. Nevím zda dokonzumovali a jen si povídali a nebo zda čekali na objednávku (obsluha za pultem teda lítala solidně) :-/, přišlo mi ale divný, že by čekala celá kavárna najednou.
    Kafe stejně neměli, takže jsem z dvojice vybral Kenyu co piju v práci a posmutnělej, že Costa Ricu stejně neseženu se ženou přejel do Alzy, tam vše v pohodě a klidu.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Viděl jsem na arkadach, tak asi Spar.
    SALAMIN
    SALAMIN --- ---
    ahoj, měl bych dotaz ohledně mletí kávy. Víte o nějakém místě na Praze 1 nebo 2, kde by byl k dispozici mlýnek na kávu? V některých supermarketech ho mívali, ale když ho teď hledám, nemůžu ho najít. Díky za každou radu. Kolegyně koupila 4kg zrnkové kávy a my nemáme v kanclu mlýnek. Není kafe a schyluje se ke vzpouře :-D
    GEEK
    GEEK --- ---
    ja ty obraceny hrnky beru v restauraci jako dobrej ukazatel toho, jak to kafe bude asi vypadat. kdyz je maj dnem dolu, tak vim, ze aspon neco o tom vi a ze i s tou shitovou kavou si trochu vyhrajou. nemluvim o do brejch kavarnach, kde predpokladam, ze to kafe bude dobry, i kdyz budou mit hrnky v lednici.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    BLACK_ONYX: dej mi rok, maximálně dva ;)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    JAKOUBEK: az se ho budeš chtít zbavit, tak dej vědět ;-)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MESKALITO: to je nesmysl, u meho la cimbali je horka, ale jde na tom udrzet ruku, aby to melo nejaky vliv, musela by mit mnohem vetsi teplotu a nalit na to mnohem vetsi mnozstvi nez par kapek z hrnicku
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Pak se i hrnky chladí a mrazí B-)
    Rozhodně mám radši šálek studenej než rozpalenej ze spodní řady.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TEEAK: Je skvele, ze to nekdo napsal. I kdyz ta ma otazka byla opravdu recnicka s lehce ironickym podtextem ;) Nahrivani je bezna praxe. A hrnky at ma na kavovaru kazdy, jak se mu to hodi. Ja mam treba u espressa dost casto opacny problem. "Proc nepijes?" "Cekam, az to povychladne." ;)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    JAKOUBEK: já nemám patent na vědomosti kávového světa (sorry, jestli to tak vypadá) a píšu jenom vlastní zkušenosti z provozu - je to jen můj názor .. (jen mi přišlo zvláštní, že někdo kdo má na to koupit si Rocket a zná se/kafe řeší s baristickými mistry .. se pak ptá, jak ovlivňuje nahřátí hrnku kvalitu shotu) :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TEEAK: Neboj. Je to schvalene a tolerovane nejvyssimi baristickymi misty ;) Ja obvykle pouzivam teplou vodu nebo nezahrivam vubec, at necekam, az kava povychladne. V zasade si dost vynikajicich baristu fakt mysli, ze je to absolutne jedno a hrnicky jsou na kavovaru hlavne proto, aby byly po ruce nebo ze jinde zabiraji misto ;) Ale aspon je zase o cem diskutovat. ;)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    JAKOUBEK: v kavárnách se hrnky nahřejou i když jsou v několika vrstvách .. jednak z myčky na kávovar už jdou horké a druhak kávovar v provozu fakt hřeje dost (a v provozu i třetí hrnek nahoře opravdu je nahřátý) .. nijak ti to nehaním, jen jsem se přidala k názoru .. osobně bych nádobí nedávala okapávat na kávovar, a rozhodně bych nezakrývala mřížku kávovaru utěrkou (vnitřnosti kávovaru se pak můžou ještě přehřívat) .. ale je to tvoje mašina a tvoje uvážení
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    ještě jsem někde četl, že tím můžeš zbytečně devastovat střeva kávovaru (okapávající studená voda na rozpálené kovové zařízení) etc....
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TEEAK: Jo to jsem si je nechal vecer okapat po umyti. Proto ta uterka pod nadobim. Jinak to s tim jestli odspodu nebo shora, to je v domacich podminkach opravdu jedno. Ono shora totiz neni shora, ale zevnitr, kdy se teply vzduch drzi uvnitr salku a nahriva ho zevnitr ;) proti horkemu omraji tam mam tu mikrouterku. Krome toho mi nedela dobre pocit, ze se mi do hrnku "prasi". Takova nicim nepodlozena obsesivni predstava. V provozu maj stejne hrnky nastosovane a berou ty horni, ktere nejsou nikdy nijak zvlast horke. To je to posledni, co bych mel potrebu resit ;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    nejvtipnější je bydlet ve městě, kde maj takhle hrnky ve všech kavárnách... nebo možná nejsmutnější?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    JAKOUBEK: hrnky/nadoby na espre se nahrivaji odspodu...
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    JAKOUBEK: takhle se ti ohřívá jen okraj (což akorát štve při pití) .. imho lepší je mít ohřáté dno, aby se káva zbytečně neochlazovala (od chladnějšího materiálu) při extrahování do hrnku/sklenice/shotu - při ochlazování se kávě mění chuť (tímhle bych se řídila pokud máš provoz a nádobí neustále používáš) .. na druhou stranu, na domácí použití, bych hrnky stejně předehřívala horkou vodou až těsně před extrakcí, neb pokud nemáš kávovar zapnutej 24/7 za tu chvilku (zapnutí, nahřátí stroje - cca 15 20 minut) se hrnky vyhřát stejně nestihnou - a pak je zbytečné je na tom kávovaru vůbec mít (protože se do nich akorát zbytečně práší) .. čili prostě záleží, co máš za provoz :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    BOODIA: Proc? Neco mi uniklo? Ma to nejaky zasadni vliv na kvalitu shotu?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    JAKOUBEK: hlavne si obrat to nadobi na tom kavovaru :D
    GEEK
    GEEK --- ---
    JAKOUBEK: nektery lidi jsou holt nenasytni:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam