• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    EXAGE: toho zvyku obsadit 4 místa na dvě hodiny za účelem konzumace dvou kafí, limonády a vody, toho jsem si taky všimla.
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    EXAGE: no vidis, taky sis mohl udelat cestu do Vrsovic do kavarny Slagr na nejlepsi vetrnik ve stredni Evrope a par metru ulici pod kavarnou si koupit v Coffee Source vynikajici Ethiopii Sidamo :)
    COUDAK
    COUDAK --- ---
    EXAGE: to samý když jsem tam byl já.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    V sobotu jsem byl v Alze pro kafe, neměli, byl jsem odkázán na Šálek, jelikož se mi tam už nechtělo autem vracet, hodil jsem to za hlavu a vyrazil tam kolem poledne v neděli s přítelkyní, že si koupím kafe a rovnou si tam na chvilku sedneme (ještě jsem tam nebyl).. Jak bláhová představa, hroznej šrot, všude plno a přitom téměř každý měl před sebou prázdný stůl. Nevím zda dokonzumovali a jen si povídali a nebo zda čekali na objednávku (obsluha za pultem teda lítala solidně) :-/, přišlo mi ale divný, že by čekala celá kavárna najednou.
    Kafe stejně neměli, takže jsem z dvojice vybral Kenyu co piju v práci a posmutnělej, že Costa Ricu stejně neseženu se ženou přejel do Alzy, tam vše v pohodě a klidu.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Viděl jsem na arkadach, tak asi Spar.
    SALAMIN
    SALAMIN --- ---
    ahoj, měl bych dotaz ohledně mletí kávy. Víte o nějakém místě na Praze 1 nebo 2, kde by byl k dispozici mlýnek na kávu? V některých supermarketech ho mívali, ale když ho teď hledám, nemůžu ho najít. Díky za každou radu. Kolegyně koupila 4kg zrnkové kávy a my nemáme v kanclu mlýnek. Není kafe a schyluje se ke vzpouře :-D
    GEEK
    GEEK --- ---
    ja ty obraceny hrnky beru v restauraci jako dobrej ukazatel toho, jak to kafe bude asi vypadat. kdyz je maj dnem dolu, tak vim, ze aspon neco o tom vi a ze i s tou shitovou kavou si trochu vyhrajou. nemluvim o do brejch kavarnach, kde predpokladam, ze to kafe bude dobry, i kdyz budou mit hrnky v lednici.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    BLACK_ONYX: dej mi rok, maximálně dva ;)
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    JAKOUBEK: az se ho budeš chtít zbavit, tak dej vědět ;-)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MESKALITO: to je nesmysl, u meho la cimbali je horka, ale jde na tom udrzet ruku, aby to melo nejaky vliv, musela by mit mnohem vetsi teplotu a nalit na to mnohem vetsi mnozstvi nez par kapek z hrnicku
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Pak se i hrnky chladí a mrazí B-)
    Rozhodně mám radši šálek studenej než rozpalenej ze spodní řady.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TEEAK: Je skvele, ze to nekdo napsal. I kdyz ta ma otazka byla opravdu recnicka s lehce ironickym podtextem ;) Nahrivani je bezna praxe. A hrnky at ma na kavovaru kazdy, jak se mu to hodi. Ja mam treba u espressa dost casto opacny problem. "Proc nepijes?" "Cekam, az to povychladne." ;)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    JAKOUBEK: já nemám patent na vědomosti kávového světa (sorry, jestli to tak vypadá) a píšu jenom vlastní zkušenosti z provozu - je to jen můj názor .. (jen mi přišlo zvláštní, že někdo kdo má na to koupit si Rocket a zná se/kafe řeší s baristickými mistry .. se pak ptá, jak ovlivňuje nahřátí hrnku kvalitu shotu) :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TEEAK: Neboj. Je to schvalene a tolerovane nejvyssimi baristickymi misty ;) Ja obvykle pouzivam teplou vodu nebo nezahrivam vubec, at necekam, az kava povychladne. V zasade si dost vynikajicich baristu fakt mysli, ze je to absolutne jedno a hrnicky jsou na kavovaru hlavne proto, aby byly po ruce nebo ze jinde zabiraji misto ;) Ale aspon je zase o cem diskutovat. ;)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    JAKOUBEK: v kavárnách se hrnky nahřejou i když jsou v několika vrstvách .. jednak z myčky na kávovar už jdou horké a druhak kávovar v provozu fakt hřeje dost (a v provozu i třetí hrnek nahoře opravdu je nahřátý) .. nijak ti to nehaním, jen jsem se přidala k názoru .. osobně bych nádobí nedávala okapávat na kávovar, a rozhodně bych nezakrývala mřížku kávovaru utěrkou (vnitřnosti kávovaru se pak můžou ještě přehřívat) .. ale je to tvoje mašina a tvoje uvážení
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    ještě jsem někde četl, že tím můžeš zbytečně devastovat střeva kávovaru (okapávající studená voda na rozpálené kovové zařízení) etc....
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TEEAK: Jo to jsem si je nechal vecer okapat po umyti. Proto ta uterka pod nadobim. Jinak to s tim jestli odspodu nebo shora, to je v domacich podminkach opravdu jedno. Ono shora totiz neni shora, ale zevnitr, kdy se teply vzduch drzi uvnitr salku a nahriva ho zevnitr ;) proti horkemu omraji tam mam tu mikrouterku. Krome toho mi nedela dobre pocit, ze se mi do hrnku "prasi". Takova nicim nepodlozena obsesivni predstava. V provozu maj stejne hrnky nastosovane a berou ty horni, ktere nejsou nikdy nijak zvlast horke. To je to posledni, co bych mel potrebu resit ;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    nejvtipnější je bydlet ve městě, kde maj takhle hrnky ve všech kavárnách... nebo možná nejsmutnější?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    JAKOUBEK: hrnky/nadoby na espre se nahrivaji odspodu...
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    JAKOUBEK: takhle se ti ohřívá jen okraj (což akorát štve při pití) .. imho lepší je mít ohřáté dno, aby se káva zbytečně neochlazovala (od chladnějšího materiálu) při extrahování do hrnku/sklenice/shotu - při ochlazování se kávě mění chuť (tímhle bych se řídila pokud máš provoz a nádobí neustále používáš) .. na druhou stranu, na domácí použití, bych hrnky stejně předehřívala horkou vodou až těsně před extrakcí, neb pokud nemáš kávovar zapnutej 24/7 za tu chvilku (zapnutí, nahřátí stroje - cca 15 20 minut) se hrnky vyhřát stejně nestihnou - a pak je zbytečné je na tom kávovaru vůbec mít (protože se do nich akorát zbytečně práší) .. čili prostě záleží, co máš za provoz :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    BOODIA: Proc? Neco mi uniklo? Ma to nejaky zasadni vliv na kvalitu shotu?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    JAKOUBEK: hlavne si obrat to nadobi na tom kavovaru :D
    GEEK
    GEEK --- ---
    JAKOUBEK: nektery lidi jsou holt nenasytni:)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    GEEK: To je. Svatá pravda :)



    Nicméně už teď pošilhávám po něčem lepším, než je ten Rocket, co mám :/
    GEEK
    GEEK --- ---
    myslim, ze az budu nekdy kafe fajnsmekr master guru, tak za 50k si kavovar stejne nekoupim. to by mi asi doma neproslo:) za to je hodne cihel a cementu;)
    DWAY
    DWAY --- ---
    JAKOUBEK: jo tak ono pro zacatek to staci :) Taky muzem zjistit po dvou letech, ze se na ten kavovar akorat prasi, a to by me u kavovaru za 50k trosku sralo...
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DWAY: No tak urcite. Pokud jsi kavovar zatim nemel, tak na pochopeni problematiky by to melo stacit. Tak po roce, mozna dvou letech, zjistis, jakym omezenim levny kavovar pri honbe za dobrym espressem vlastne je, a zacnes zvazovat upgrade ;) To chce cas.
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Vaha na desetiny je nezbytnost.
    DWAY
    DWAY --- ---
    JAKOUBEK: vahu upechovani hrubost mleti :) Jako neni to profesionalni kavovar, ale vyrat se s tim da.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    DWAY: Tak u toho moc nenatunis. Ale aspon tu vahu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam