• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    SATAI
    SATAI --- ---
    TRIPLT: Dolce Gusto urcite ne. Z tehle veci se kave podoba afaik jenom Nespresso.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TRIPLT: pak se asi rozhoduj podle toho, kolik kávy vypijou .. kapsle jsou dražší než zrnkovka vs. rozčilování se s automatem (předpokládám, že pákový kávovar asi pořizovat nebudete) .. osobně si myslím, že když to nechtějí řešit, asi bych koukla do místního tržiště a koupila "jetý" kapslák a nebo počkala po vánocích (jestli to nemá být pod stromeček), kdy jich tam coby "nevhodných dárků" bude tuna :)
    TRIPLT
    TRIPLT --- ---
    Ahoj! :)
    (Svůj kávovar jsem odsunul na neurčito až budou finanční možnosti pořídit něco lepšího).
    Rodičům se stala nemilá událost a "kávovar" - Dolce Gusto - spálil blesk...

    Jdu si tedy pro radu zda v této cenové kategorii 3,5k znova pořídit Dolce Gusto, nebo obyčejný levný kávovar na esspreso... :)
    Popřípadě jaký?
    (Vybírám pouze z těchto variant, rodičům se nechce štvát s něčím na způsob Dripperů atd... a v " " jim káva chutná vždy jako káva ať pochází odkudkoliv...) :)
    Děkuji! :)
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    BOODIA: Díky za tip, to je zadarmo! :)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    EXAGE: tohle sem musel koupit...v coffee source za 440...to je kradez...
    YARIN
    YARIN --- ---
    pijete tu nekdo robustu? kde si ji clovek muze dat v praze krome tohohle mista? http://cerstve-prazena-kava.cz/ diky!
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    Imho každé kave svědčí něco trochu jiného. Co se mi osvědčilo ne espresso, otevrit pytel den dopredu. U některých káv pak dostaneš vybalancovanejsi salek. Posledni dobou zjišťuji, ze i některý kafe na filtru mi chutnají trochu starší.
    KOLU
    KOLU --- ---
    EXAGE: fór je v tom, že bloom vlastně nechceš. cílem je uvolnit CO2, nic víc (žádný nafukování ani jiný skopičiny)...
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    XMARGE: Ona tahle vychází fakt levně 499 - 130 filtry a něco za dripper a je za pár kaček. :)
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    EXAGE: vem dripper do domácích potřeb a kup tak velkou konvičku, jak potřebuješ a aby ti na ná ten dripper seděl. já mám od Simaxu asi za dvě kila, dá se sehnat i levnější a není potřeba original Hario...
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    EXAGE: Tak konvici muzes koupit libovolnou. Treba nejakou z laboratorniho skla za par korun, na to nemusis vyhazovat penize za hario, obzvlast pokud mas uz dripper.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    SAMIEL: Nevím, pokud má někdo zkušenost budu rád když se podělí, jinak plánuju konvičku, abych mohl dělat víc jak jednu kávu, tak to pak zkusím sám z většího množství kávy. Zatím mi nejlépe finančně vychází tahle, protože je i s filtry a dripperem (byť plastovým)... za 499,-

    http://www.cerstvakava.cz/product/1169-sada-hario-v60-vcsd-02b-konvice-dripper-filtry_1.jpg

    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    EXAGE: Hele, ale ten uhel kuzele normalni v60 a te 02 by mel byt stejny. Takze pokud dodrzis pomer kavy a vody, tak by to mnozstvi, z jakeho to delas, nemelo mit na bloom moc vliv.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    SAMIEL: To jsem zkoušel jemnější a bez úspěchu, kafe stejný jako doma (kde to funguje), myšleno ze stejného balení.
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    EXAGE: Imho to bude hrubosti mleti.
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    V práci si dělám do Hario V60 02 zpravidla jedno kafe ze 17g... a mám problém s bloomem, prostě to nechce vyběhnout, uvolňuje to CO2, ale prostě ne se to nafouknout, doma dělám v Grindripperu (je maličkej) a není to problém.
    Někde jsem četl, že aby to hezky bloomovalo i v 02 je třeba dělat z většího množství kávy (resp dělat více kávy najednou) protože je ten cone velkej, je to možný?
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Já měl třeba zrovna z Coffee Source jednu kávu, která asi do 3 týdnů od pražení při bloomu šíleně pěnila. Až po těch 3 týdnech mi začala chutnat...
    KOLU
    KOLU --- ---
    SAMIEL: tak pro pražiče je samozřejmě ideální, když je jeho kafe ideální tak aspoň rok od upražení, žejo... myslim, že se tím relativně dost zaobírá Scott Rao v The Coffee Roasters Companion.

    OFF TOPIC:
    "in 1950 the Jamaican Coffee Board was formed. From this point onwards coffees from the Blue Mountain region made slow and steady gains in reputation until they came to be considered among finest coffees in the world. At that time, however, few well-processed coffees were available and today Jamaica's coffees cannot really compete against the very best coffees from Central and South America, or East Africa. Jamaican coffees tend to be clean, sweet and very mild. They lack complexity or distinct characteristics that one may expect from speciality grade coffees." - The World Atlas of Coffee, James Hoffmann
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    KOLU: No vidis, ja si treba necham klidne poradit od prazice. Pokud mi rekne, ze jeho kafe je idealni v rozmezi 7-30 dni, tak ho vezmu za slovo. Pokud ti to chutna mladsi a je to tvuj ideal, je to tvoje vec a preju dobrou chut :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    v Edinburghu (Nuova Simonelli Mythos One a Aurelia II) jsme na espresso používali kafe, co dorazilo cca 2-4 dny od upražení (HasBean), každej tejden nový. těch 4-11 dní bylo ideál, čerstvější bylo nepříjemně trpký. jinej problém jsme nezaznamenali... v Reykjavík Roasters je to to samý, navíc si ho tu pražíme sami, typicky je tak 2-4 dny starý, než jde do mlejnce.
    u filtru (Square Mile) taky tak 2 dny ležet a pak to bylo bez vady. novější opět dělalo trochu bordel, byl potřeba delší bloom a mlít trochu jemněji.
    možná jsem vybíravej, ale dva tejdny starý kafe bych už prostě nechtěl pít - ať si kdo chce říká, jak je to "pořád dobrý"... nechci "dobrý", chci skvělý. ostatně při spotřebě cca 250-300 g týdně s čerstovstí problém nemám.
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    todle by mě celkem zajímalo jaké máte zkušenosti.
    moje: na espresso jak u které kávy, ale 7-10 dní minimálně(jinak se to v tom mlýnku chová hrozně nestandardně), některé jsou nejlepší dokonce až po 3 týdnech
    domácí příprava: čím dřív tím lépe, ale rozdíl mezi 7 - 20 dny moc nevidím
    u obojího mě přijde že záleží jak je to zabalené, můžu si koupit kávu měsíc starou v zavařované plechovce a po rozbalení je to jak týden stará káva.
    SAMIEL
    SAMIEL --- ---
    KOLU: Treba casino mocca vylozene pise na sacku, ze se ma (zjevne i na drip) pouzit kava az po 7 dnech od prazeni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam