• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    Dostal se ke mně pytlík Gavioty - Columbia, jaká je kvalita téhle pražírny? 2 roky zpět tu byl akorát post o jakési nespokojenosti. Díky.
    GEEK
    GEEK --- ---
    AXTHEB: prave ze uplne prima :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    GEEK: To je zavadejici otazka.

    TENZO: Jak se spravne pripravuje turek?
    GEEK
    GEEK --- ---
    TENZO: bavime se o ceskym turkovi?
    GEEK
    GEEK --- ---
    KOLU: diky, mrknu
    KOLU
    KOLU --- ---
    TENZO: mnohem lepší v čem? neni to prostě jenom jiná metoda přípravy + choděj ti do byzu lidi, co se setkávaj s přeextrahovanym espressem z přepraženejch zrn (a nebo naopak podextrahovanym, i když to v ČR neni tak úplně běžný)?

    sorry, ale tyhle "mnohem lepší" mě začínaj obecně dost srát. lepší v čem? a než jaký espresso - nejlepší, jaký seš ty schopnej vyprodukovat? a s jakym vybavenim a zrnem? a co když někdo jinej dovede udělat lepší?
    a vůbec - dokud nebudeš schopnej vypotit jednoho turka co minutu, tak je pořád ještě espresso mnohem lepší co se rychlosti přípravy týká...
    TENZO
    TENZO --- ---
    JAKOUBEK: Dobre zrno je zvlaste u turka zaklad. Pokus s modrou jakobs me privedl do pekla:D
    A mas pravdu no. cupping je vlastne turkiada:)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TENZO: Ostatně tolik populární cuppingy nejsou nic jiného, než srkání "turků" po lžičkách :) A všichni u toho chrochtaj blahem a tváří se dost důležitě ;) Dobrý zrno je základ.
    TENZO
    TENZO --- ---
    GEEK: Turek, pripravovanej spravne, je mnohem lepsi nez espresso. Testovano na lidech v moji kavarne. Spousta z nich me tvrdila ze je po kave boli zaludek. Tak jsem jim rekl, ze pokud bude i po tehle tak ji nemusi platit. Nikdy se to nestalo.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---


    Pokud nekdo chodi na naplavkovy Brewbar pro svou sobotni porci lahodneho moku, zkuste kluky podporit, at to kafe mate zas o fous lepsi. To ekacko za to fakt stoji.

    A pro ty, kteri na naplavku nechodi, aale radi by si osvojili ci vylepsili dovednost domaci pripravy... mrknete na ty kurzy. Je to jedina moznost se od kluku z Brewbaru dovedet neco vic ;)

    Hithit - Ještě lepší kafe na BREWBARU
    https://www.hithit.com/cs/project/968/jeste-lepsi-kafe-na-brewbaru
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    náhodou jsem narazil a nevím jestli brečet nebo se smát

    Italská firma Lavazza bude vyrábět svoji kávu přímo ve vesmíru | Reflex.cz
    http://www.reflex.cz/...eo/57140/italska-firma-lavazza-bude-vyrabet-svoji-kavu-primo-ve-vesmiru.html
    KOLU
    KOLU --- ---
    GEEK: odpověď zkus hledat třeba zde https://vimeo.com/28227701 a nebo v literatuře (zrovna čtu Uncommon Grounds od Perdergrasta, ale je to tam spíš o USA kultuře). jak jsem to pochopil já, tak šlo především o rychlost a komfort přípravy a celý to souviselo s první pákovou Gagií co přišla na trh v roce 1938... a byl to jinej nápoj (měl cremu, to do tý době na kafi nebylo). stačilo míň kafe. a bylo to levnější. to bylo pro Italy myslím hodně podstatný.
    SATAI
    SATAI --- ---
    No, chtel jsem si sice koupit tablet, ale tohle taky vypada dobre... ;)

    Hithit - Ještě lepší kafe na BREWBARU
    https://www.hithit.com/cs/project/968/jeste-lepsi-kafe-na-brewbaru
    GEEK
    GEEK --- ---
    KOLU: jeste z ty historie, proc se vubec espresso uchytilo? sice chteli urychlit proces pripravy kavy, coz se jim povedlo, ale ten objem byl preci mnohem mensi nez u kafe, na ktery byli do ty doby zvykli. takzejim vyhovovalo, ze to muzou exovat, nebo ze je to proste jeden ze zpusobu pripravy kavy, nebo ze z toho dostanou neco, co nedostanou jinym zpusobem pripravy? nebo vsechno dohromady?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TENZO: já to tušila už při spojení slov "šéfbaristka" a "costa" .. paní Jeřábková ví o výběrové kávě kulový .. což dokazují i její "sofistikované" odpovědi :/
    GEEK
    GEEK --- ---
    KOLU: fajn, diky za vysvetleni
    KOLU
    KOLU --- ---
    GEEK: vem si 15 g VST (nebo 14 g LM Strada) misku, naplň jí předpisovejma 14 g kávy (italové by dokonce raději 6,5 g/porci), proveď extrakci a uvidíš sám. budeš mít na vrchu bláto.
    samotná expanze puku _po_extrakci_ (tedy odvedení zbytkového tlaku skrze trojcestný ventil mimo prostor nad pukem v důsledku čehož se káva "rozepne" a nalepí na sprchu) o tom, co se během extrakce dělo, neříká vůbec nic. a o to větší prdel to je u kávovaru bez trojcestnýho ventilu...
    mimochodem s 7 g VST miskama je bláto na většině mašin totálně nevyhnutelný (prostě je tam příliš moc místa na to, aby se kafe po extrakci nalepilo na sprchu a vytlačilo všechnu vodu pryč).

    espresso metoda extrakce má úplně stejnou schopnost extrahovat rozpustný a nerozpustný látky ze zrna jako všechny ostatní metody. na tlaku bohužel nezáleží. ale k tomu bys musel použít logiku:
    míra extrakce závisí (je přímo úměrná) na kontaktním času, teplotě a aktivní ploše povrchu zrn (respektive na distribuci hrubostních frakcí). "fines" (částečky jež obsahují jednu a méně celulárních buňek z toho tvýho dřeva a maj tedy zcela obnaženej veškerej obsah a přístupnej extrakci) se vyluhují v obou případech snadno. u větších částic to trvá trochu dýl, páč nejprve v důsledku vyšší teploty z nich unikne CO2, aby se pak mohla skrze povrch dovnitř dostávat voda a mohlo docházet k extrakci (v podstatě osmóza).
    a jak se došlo k espressu?
    páč bylo potřeba dělat kafe rychleji, tak se mlelo postupně jemněji a jemněji, aby k správný extrakci (tj. vyplavení nějakejch 18-22 % celkový hmotnosti do nápoje) stačil kratší a kratší čas. problém je ale ten, že čím jemnějc meleš, tím hůř to prokapává skrz filtr, až se dostaneš do situace, kdy ti gravitace sama o sobě nestačí a musíš hnát vodu skrz kafe pod tlakem... žádnej jinej důvod extrakce pod tlakem u espressa nemá.
    mimochodem ten dostatečnej tlak - proč je to zrovna 9 bar? je to zvláštní, ale hydraulickej odpor kávovýho puku se stoupajícím tlakem klesá, až do nějakejch 8-10 bar, kdy začne naopak stoupat. proto 9 bar, "sweet spot" nejsnadnějšího protlačení kapaliny skrze vrstvu dřeva, která tomu klade odpor.

    meh...
    SATAI
    SATAI --- ---
    GEEK: Peer reviewed clanek nekde v impaktovanem casopise nebo se to nestalo.
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    GEEK: Celková prospěšnost? Tu můžeme hodnotit jenom molekulu po molekule... Napiš prosím, která jiná sloučenina je zdraví škodlivá a jakým způsobem se liší její množství u různých nápojů. Je vůbec kofein zdraví škodlivý? I kdyby ve velkých dávkách byl (150-200mg/kg tělesné váhy je odhadovaná smrtelná dávka), tak lidi stejně kafe pijou z velké části kvůli němu. Kromě toho: Espresso má na 1ml určitě větší obsah kofeinu než jakýkoliv jiný nápoj z kávy...
    GEEK
    GEEK --- ---
    KOLU: tak uplne sucha samozrejme neni, ale nelouhuje se x minut, neni to blato. ale samozrejme je jednodussi napsat bullshit nebo dat minusko...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam