• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    TENZO
    TENZO --- ---
    GEEK: Ne bavime se o turkovi original (dzezva) To ale v tom clanku nepisou ze jde o turka z CR (mimochodem ten ceskej se v nekterych castech sveta dela taky, ale trochu jinak)
    Takze kdyz mam na kavarne napsano turecka kava original, tak automaticky si kazdej predstavuje ze jde o poctivej ceskej lograk za 20kc ze standardky, pokud to neni nekdo kdo je trochu svetaznalej, nebo z turecka ci podobne zeme. Turkum muj turek chutna a radi se vraci.

    AXTHEB: Jak udelat spravne turka, je slozita otazka, neexistuje zadnej spravnej zpusob v podstate. zalezi na teplote media na kterem stoji dzezva, kave, zvyklosti naroda a podobne.

    Nicmene stale existuje narod kavovych fasitku ktery me presvedcuje o tom ze jejich zpusob je jedinej spravnej.
    TENZO
    TENZO --- ---
    KOLU: Turka za minutu nidky neudelas.
    V turecka kave je mnohem vice chuti nez v espressu, coz je vyzkouseno na lidech. Nektera kavy treba Etiopie je v turkovi mene kysela a chut je proste plnejsi.
    GEEK
    GEEK --- ---
    DAVE_PAGE: mohli by se toho chytnout hipsteri
    KOLU
    KOLU --- ---
    cupping nepřeextrahuješ (pokud dodržíš správnej postup, hrubost mletí s peakem kolem 850 um a teplotu).
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    pred casem jsme si delali legraci z toho, ze turek zase prijde jednoho dne do mody. A koukam, ze ta doba se uz blizi :)
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    ano, káva na cupping se připravuje velmi podobně jako turek (chtěla bych vidět, jak si někdo z turka stahuje zbytky krusty), ALE .. cuppuje se po lžičkách a rozhodně jeden člověk nevypije 250 ml hrnek jednoho kafe .. a slyšeli jsme někdy o přeextrahování? - což je btw. to, z čeho bolí žaludek ;)

    osobně si nemyslím, že cupping má být omluva pro pití turka .. cuppuje se pro to, aby člověk/barista/pražič .. odhalil chutě/defekty/profil kávy a rozhodně to není způsob přípravy, kterou by si lidi extrémně vychutnávali (imho) .. turek je odfláknutej french press s neukončenou extrakcí a to je ten důvod, proč z něj bolí břicho (nemusí začít bolet okamžitě .. ale rozhodně to není pro žaludek nic zdravýho)
    SATAI
    SATAI --- ---
    M4Y4: Byt tebou ochutnam, udelam si nazor a az pak konfrontuji s okolim.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    Dostal se ke mně pytlík Gavioty - Columbia, jaká je kvalita téhle pražírny? 2 roky zpět tu byl akorát post o jakési nespokojenosti. Díky.
    GEEK
    GEEK --- ---
    AXTHEB: prave ze uplne prima :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    GEEK: To je zavadejici otazka.

    TENZO: Jak se spravne pripravuje turek?
    GEEK
    GEEK --- ---
    TENZO: bavime se o ceskym turkovi?
    GEEK
    GEEK --- ---
    KOLU: diky, mrknu
    KOLU
    KOLU --- ---
    TENZO: mnohem lepší v čem? neni to prostě jenom jiná metoda přípravy + choděj ti do byzu lidi, co se setkávaj s přeextrahovanym espressem z přepraženejch zrn (a nebo naopak podextrahovanym, i když to v ČR neni tak úplně běžný)?

    sorry, ale tyhle "mnohem lepší" mě začínaj obecně dost srát. lepší v čem? a než jaký espresso - nejlepší, jaký seš ty schopnej vyprodukovat? a s jakym vybavenim a zrnem? a co když někdo jinej dovede udělat lepší?
    a vůbec - dokud nebudeš schopnej vypotit jednoho turka co minutu, tak je pořád ještě espresso mnohem lepší co se rychlosti přípravy týká...
    TENZO
    TENZO --- ---
    JAKOUBEK: Dobre zrno je zvlaste u turka zaklad. Pokus s modrou jakobs me privedl do pekla:D
    A mas pravdu no. cupping je vlastne turkiada:)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    TENZO: Ostatně tolik populární cuppingy nejsou nic jiného, než srkání "turků" po lžičkách :) A všichni u toho chrochtaj blahem a tváří se dost důležitě ;) Dobrý zrno je základ.
    TENZO
    TENZO --- ---
    GEEK: Turek, pripravovanej spravne, je mnohem lepsi nez espresso. Testovano na lidech v moji kavarne. Spousta z nich me tvrdila ze je po kave boli zaludek. Tak jsem jim rekl, ze pokud bude i po tehle tak ji nemusi platit. Nikdy se to nestalo.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---


    Pokud nekdo chodi na naplavkovy Brewbar pro svou sobotni porci lahodneho moku, zkuste kluky podporit, at to kafe mate zas o fous lepsi. To ekacko za to fakt stoji.

    A pro ty, kteri na naplavku nechodi, aale radi by si osvojili ci vylepsili dovednost domaci pripravy... mrknete na ty kurzy. Je to jedina moznost se od kluku z Brewbaru dovedet neco vic ;)

    Hithit - Ještě lepší kafe na BREWBARU
    https://www.hithit.com/cs/project/968/jeste-lepsi-kafe-na-brewbaru
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    náhodou jsem narazil a nevím jestli brečet nebo se smát

    Italská firma Lavazza bude vyrábět svoji kávu přímo ve vesmíru | Reflex.cz
    http://www.reflex.cz/...eo/57140/italska-firma-lavazza-bude-vyrabet-svoji-kavu-primo-ve-vesmiru.html
    KOLU
    KOLU --- ---
    GEEK: odpověď zkus hledat třeba zde https://vimeo.com/28227701 a nebo v literatuře (zrovna čtu Uncommon Grounds od Perdergrasta, ale je to tam spíš o USA kultuře). jak jsem to pochopil já, tak šlo především o rychlost a komfort přípravy a celý to souviselo s první pákovou Gagií co přišla na trh v roce 1938... a byl to jinej nápoj (měl cremu, to do tý době na kafi nebylo). stačilo míň kafe. a bylo to levnější. to bylo pro Italy myslím hodně podstatný.
    SATAI
    SATAI --- ---
    No, chtel jsem si sice koupit tablet, ale tohle taky vypada dobre... ;)

    Hithit - Ještě lepší kafe na BREWBARU
    https://www.hithit.com/cs/project/968/jeste-lepsi-kafe-na-brewbaru
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam