• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TENZO: Lampotova lamka! A nějaký model pro osamělé mládence, normálně mu to překapávalo do kovové konvičky.

    Brňané chodívali pro kávu k Lamplotovi - Brněnský deník
    http://brnensky.denik.cz/podnikani/lamplota_obchod_20070427.html

    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    TENZO: nebude to stejny princip jako totok?
    TENZO
    TENZO --- ---
    Mam dalsi otazka. oslovil me starozitnik s tim ze ma tyhle veci

    Podle meho odhadu je to prekapavac. ale nejsem si jist. znate to nekdo popripade jak to pouzit prosim?
    3MARIE
    3MARIE --- ---
    A New Study Says the Color of Your Mug Can Make Your Coffee Taste Worse -- Grub Street
    http://www.grubstreet.com/2014/12/coffee-mug-color-study.html?mid=facebook_nymag
    KOLU
    KOLU --- ---
    nakonec bude největší prdel, že na tom začneš dělat espresso a lidi ti tam budou chodit a říkat, že nechtěj pikolo. co pak? změníš hrubost mletí a extrakční poměry a budeš dělat café crema? a co když někdo bude chtít "pikolo"? dva mlejnky? nakonec se ti rozpadne celej koncept kavárny, která byla aspoň něčím originální...
    KOLU
    KOLU --- ---
    TENZO: La Spaziale hlavně nepoužívá tradiční HX s cirkulací grupy, ale prohřejvá hlavu a grupu párou. je to dost divokej systém, nemám s tím žádnou osobní zkušenost, tady je vo tom nějaký povídání http://www.liminicoffee.co.uk/la_spaziale_workings.html . joa má to 53 mm portafiltry, menší, než je standard 58 mm, takže bych to osobně nechtěl - ale pokud plánuješ "italský presíčko" (ne WBC, měřit extrakci a dělat nejlepší espresso ve městě - na to bys ostatně potřeboval řešit vodu jinak, než katexovym změkčovačem) a je ti to prcák, tak to asi sloužit bude. po výměně těsnění a sprch v grupě a pravděpodobně hodně intenzivním čištění vodních cest a pák od zbytků kávovejch usazenin, páč lze očekávat, že paní, páč měla malinkou kavárnu, něco jako backflush s detergentem nikdy nedělala (osobní zkušenost s tím, jak to v malejch kavárnách většinou vypadá).

    nicméně ptám se znova: jakej k tomu budeš kupovat mlejnek (novej mi nic neříká, navíc je to úplně nepodstatný a 10 let starej Robur bude pořád lepší jak např. novej Macap M4)?
    TENZO
    TENZO --- ---
    KOLU: Mlejnek samozrejme poresim novej. Uprava vody je odmekcovacem ktery dostanu k te masine. No me jde o to ze novej stal 90 litru, pani mela kavarnu malinkou, ale zjistila ze je spise na jinej obchod tak to zavrela, masina ji lezi tak 3 roky doma a zavazi. pusti ji tudiz za super price ana splatky, coz si aktualne muzu dovolit. nemam prachy na masinu abych je dal najednou. Holt se nepovedlo vychovat lidi na dzezvu tak, aby to utahlo kavarnu amusi nastoupit kapucinko s vobrazkama a espresicko. Tak se ptam abych ty penize nenahael do kanalu. casem bych asi poridil lepsi stroj urcite.
    KOLU
    KOLU --- ---
    btw slušný použitý mlejnky/kávovary se taky daj objevit v bazaru tady: http://primacafe.cz/primafrm/
    KOLU
    KOLU --- ---
    skoro si říkám, když už jedeš turka, tak by to chtělo mít to espresso stylový. mizerný/průměrný espresso dneska umí každej a bez toho, aby ses zrovna týhle náročný (technicky i obsluhou) metodě pořádně věnoval aspoň několik měsíců, nemáš šanci konzistentně produkovat cokoli lepšího, než mizerný/průměrný espresso.
    co to třeba tlačit z ručního pákovýho (manual lever) kávovaru?
    jinak jsem se ti trochu porozhlídnul po bazarech - osobně bych se asi držel osvědčenejch značek (např.):
    http://elektro.bazos.cz/inzerat/40322926/kavovar-FAEMA-ENOVA-S1.php (S1 je bez volumetriky)
    http://elektro.bazos.cz/inzerat/41094370/Profesionalni-kavovar-FAEMA-ENOVA-1gr.php (s volumetrikou)
    http://elektro.bazos.cz/.../41089697/Predam-LACNO-kavovar-RANCILIO-EPOCA-S1mlyncek-RANCILIO-MD50.php (bez volumetriky, ok mlejnek)

    mmch tohle vypadá dost použitelně http://aukro.cz/kavovar-i4840416503.html a za ty peníze je to v cajku. Domobar je sice spíš polo-profi mašina, ale pokud nehodláš vytlačit víc jak 30 espress za hodinu pak by to mělo bejt v pohodě (a na víc kafí by to stejně chtělo dvojpáku).
    a Nuova Simonelli byly vždycky považovaný za dobrý mašiny: http://aukro.cz/kavovar-pakovy-i4850657002.html kdybych nebyl bez peněz na Islandu, tak to koupim, nějaký fotky střev jsou tady: http://www.espresso-restorations.com/NSMAC.html a tady je rozpis komponent: http://www.nuovadistribution.com/images/parts%20books%20pdf/mac_2000_part_book_a.pdf

    nebo stylovku: http://elektro.bazos.cz/inzerat/41656000/Vintage-Kavovar-Gaggia.php ale to už vyžaduje trochu víc práce okolo...
    KOLU
    KOLU --- ---
    hm, nějaký spaziale.

    opakování o kávě po sto jedenácté - nejdůležitější je mlýnek. jestli toho espressa nebudeš tlačit moc, tak ti bude stačit jakákoli profesionální jednopáka. pokud bude funkční. ale chce to dobrej mlejnek. to na fotce ve mně moc důvěru nevzbuzuje.
    btw jak máš vyřešený ošetření vody?
    TENZO
    TENZO --- ---
    KOLU: Bohzeul typ nemam je to ten co je na fotce, ale zkusim zjistit
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KURE: + prazeni na filtr taky bude hrat urcitou roli
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    KURE: menis hrubost?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: je z ní kyselejší
    KURE
    KURE --- ---
    zravim, potreboval bych poradit,
    mam novou mocca konvici a mam pocit ze je z ni kafe kysele (porovnani oproti stejne kave z frenchpressu a haria)
    co delam spatne?
    SPYYDY
    SPYYDY --- ---
    MESKALITO: Je to obzvlášť po ránu před cestou do práce nepraktický (proto si taky dělám ráno doubleshot s malým "d"), ale taky nechávám aeropress vychladnout tak na něco okolo tělesný teploty.
    No a v létě neni nic lepšího než vyloženě nachlazenej filtr.) Za mě lepší i než cold drip, ale to je zas jiné téma :)
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Taky miluju studenej filtr
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    MESKALITO: tak espre bys mel dostat co nejrychlejs a v podstate ho hned vypit,to nemuze a nemelo by 5 minut stat...filtry zprvu kdyz jsou horky chutnaj horce,chute se objevujou az chladnutim...ale nemam poneti proc :D kuprikladu dneska sem si udelal nejakou kenu a kdyz uz byla skoro studena tak chutnala bozsky...tepla byla plocha,horka a studena uz jen kysela...
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    SATAI: u espressa s tím problém nemám, naopak si rád vychutnám rozdíl horké/studené (tam ten rozdíl cítím u každé kávy jinak nějaká mě chutná víc za studena nějaká za tepla)
    SATAI
    SATAI --- ---
    MESKALITO: Ja bych v tom nevidel problem. Take se s klesajici teplotou menim z cichace v chutnace.
    Jen bych v tom nehledal domaci pripravu, stava se mi to i v kavarnach ;)
    MESKALITO
    MESKALITO --- ---
    je běžné, že mě u domácí přípravy(překap, french press) zpravidla chutná respektive nechutná prvních cca 10-15 minut než pořádně vychladne (všechny mě do té doby chutnají stejně unyle)? A více méně je jedno jestli je káva od Mahlefitze, DS, CS nebo udělaná na náplavce z brewbaru. Postrádám chuťové buňky?
    KOLU
    KOLU --- ---
    TENZO: pokud neuvedeš typ stroje, tak ti tady k tomu nikdo neřekne vůbec nic. La Spaziale je výrobce a skrze svojí historii vyráběl desítky různejch kávovarů...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam