• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MR_DAN: protože to je chemická metoda .. a příprava kávy je jenom jedna z mnoha věcí, který ji využívají :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    vtipny je, ze kdyz si clovek da vyhledat perkolator v google images, tak to najde vsechno mozny od moka konvicky po dymky na koureni cracku :D
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Ha! Lamplota je klasickej non-stop v Brně na nádraží. Mám tam jít zkusit kafíčko?:-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Páni - jeho patentový list je k dispozici on-line

    Coffee percolator
    http://www.freepatentsonline.com/1759121.pdf
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TENZO: Lampotova lamka! A nějaký model pro osamělé mládence, normálně mu to překapávalo do kovové konvičky.

    Brňané chodívali pro kávu k Lamplotovi - Brněnský deník
    http://brnensky.denik.cz/podnikani/lamplota_obchod_20070427.html

    TENZO
    TENZO --- ---
    DYSTOPIK: Udajne to vymyslel nekdo z Brna:)
    TENZO
    TENZO --- ---
    KOLU: v podstate ano, ale mnohem lepsi:)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    vietnamskej filtr se evidentně hojně vyráběl v československu, podle toho, kolik jsem jich viděl. Možná nějakej mezistupeň mezi cikorkou a turkem :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    jasan, vietnamskej filtr. díkes.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    (nastavit = přitlačit)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    mam to v práci a ze začátku mi dělalo docela problém, než jsem se to naučil správně nastavit, aby to extrahovalo tak akorát rychle. ale filtry nepoužívám - mam tam drobný dirky
    TENZO
    TENZO --- ---
    KOLU: Je to ve sve podstate drip. Do te horni casti se da papirovy filter, a nasype hrubo mleta kava. zaleje vodou a proteka do dolni sklenene nadoby. Super vec. Ma to vychytavku v tom ze nad kavou je dalsi vicko s dirkama a tak se kava zaleva rovnomerne.
    KOLU
    KOLU --- ---
    TENZO: a podělíš se?
    TENZO
    TENZO --- ---
    Uz to vim. diky
    TENZO
    TENZO --- ---
    No to me napadlo, tenhle vietnaskej filtr mam. ale problem je ze to dolni sitko ma diry spise jako mrizka od mlynku na maso v prumeru, coz me prijde hodne + ve dne te nadoby nahore je jen malej otvor a je jeden
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    TENZO: nebude to stejny princip jako totok?
    TENZO
    TENZO --- ---
    Mam dalsi otazka. oslovil me starozitnik s tim ze ma tyhle veci

    Podle meho odhadu je to prekapavac. ale nejsem si jist. znate to nekdo popripade jak to pouzit prosim?
    3MARIE
    3MARIE --- ---
    A New Study Says the Color of Your Mug Can Make Your Coffee Taste Worse -- Grub Street
    http://www.grubstreet.com/2014/12/coffee-mug-color-study.html?mid=facebook_nymag
    KOLU
    KOLU --- ---
    nakonec bude největší prdel, že na tom začneš dělat espresso a lidi ti tam budou chodit a říkat, že nechtěj pikolo. co pak? změníš hrubost mletí a extrakční poměry a budeš dělat café crema? a co když někdo bude chtít "pikolo"? dva mlejnky? nakonec se ti rozpadne celej koncept kavárny, která byla aspoň něčím originální...
    KOLU
    KOLU --- ---
    TENZO: La Spaziale hlavně nepoužívá tradiční HX s cirkulací grupy, ale prohřejvá hlavu a grupu párou. je to dost divokej systém, nemám s tím žádnou osobní zkušenost, tady je vo tom nějaký povídání http://www.liminicoffee.co.uk/la_spaziale_workings.html . joa má to 53 mm portafiltry, menší, než je standard 58 mm, takže bych to osobně nechtěl - ale pokud plánuješ "italský presíčko" (ne WBC, měřit extrakci a dělat nejlepší espresso ve městě - na to bys ostatně potřeboval řešit vodu jinak, než katexovym změkčovačem) a je ti to prcák, tak to asi sloužit bude. po výměně těsnění a sprch v grupě a pravděpodobně hodně intenzivním čištění vodních cest a pák od zbytků kávovejch usazenin, páč lze očekávat, že paní, páč měla malinkou kavárnu, něco jako backflush s detergentem nikdy nedělala (osobní zkušenost s tím, jak to v malejch kavárnách většinou vypadá).

    nicméně ptám se znova: jakej k tomu budeš kupovat mlejnek (novej mi nic neříká, navíc je to úplně nepodstatný a 10 let starej Robur bude pořád lepší jak např. novej Macap M4)?
    TENZO
    TENZO --- ---
    KOLU: Mlejnek samozrejme poresim novej. Uprava vody je odmekcovacem ktery dostanu k te masine. No me jde o to ze novej stal 90 litru, pani mela kavarnu malinkou, ale zjistila ze je spise na jinej obchod tak to zavrela, masina ji lezi tak 3 roky doma a zavazi. pusti ji tudiz za super price ana splatky, coz si aktualne muzu dovolit. nemam prachy na masinu abych je dal najednou. Holt se nepovedlo vychovat lidi na dzezvu tak, aby to utahlo kavarnu amusi nastoupit kapucinko s vobrazkama a espresicko. Tak se ptam abych ty penize nenahael do kanalu. casem bych asi poridil lepsi stroj urcite.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam