• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FARFELOO: no nedělala bych to za střízliva a před půlnocí. Ale pokud se ti podaří zjistit proč jsou Lampota, tak by mě to zajímalo.
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    vtipny je, ze kdyz si clovek da vyhledat perkolator v google images, tak to najde vsechno mozny od moka konvicky po dymky na koureni cracku :D
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    Ha! Lamplota je klasickej non-stop v Brně na nádraží. Mám tam jít zkusit kafíčko?:-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Páni - jeho patentový list je k dispozici on-line

    Coffee percolator
    http://www.freepatentsonline.com/1759121.pdf
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TENZO: Lampotova lamka! A nějaký model pro osamělé mládence, normálně mu to překapávalo do kovové konvičky.

    Brňané chodívali pro kávu k Lamplotovi - Brněnský deník
    http://brnensky.denik.cz/podnikani/lamplota_obchod_20070427.html

    TENZO
    TENZO --- ---
    DYSTOPIK: Udajne to vymyslel nekdo z Brna:)
    TENZO
    TENZO --- ---
    KOLU: v podstate ano, ale mnohem lepsi:)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    vietnamskej filtr se evidentně hojně vyráběl v československu, podle toho, kolik jsem jich viděl. Možná nějakej mezistupeň mezi cikorkou a turkem :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    jasan, vietnamskej filtr. díkes.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    (nastavit = přitlačit)
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    mam to v práci a ze začátku mi dělalo docela problém, než jsem se to naučil správně nastavit, aby to extrahovalo tak akorát rychle. ale filtry nepoužívám - mam tam drobný dirky
    TENZO
    TENZO --- ---
    KOLU: Je to ve sve podstate drip. Do te horni casti se da papirovy filter, a nasype hrubo mleta kava. zaleje vodou a proteka do dolni sklenene nadoby. Super vec. Ma to vychytavku v tom ze nad kavou je dalsi vicko s dirkama a tak se kava zaleva rovnomerne.
    KOLU
    KOLU --- ---
    TENZO: a podělíš se?
    TENZO
    TENZO --- ---
    Uz to vim. diky
    TENZO
    TENZO --- ---
    No to me napadlo, tenhle vietnaskej filtr mam. ale problem je ze to dolni sitko ma diry spise jako mrizka od mlynku na maso v prumeru, coz me prijde hodne + ve dne te nadoby nahore je jen malej otvor a je jeden
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    TENZO: nebude to stejny princip jako totok?
    TENZO
    TENZO --- ---
    Mam dalsi otazka. oslovil me starozitnik s tim ze ma tyhle veci

    Podle meho odhadu je to prekapavac. ale nejsem si jist. znate to nekdo popripade jak to pouzit prosim?
    3MARIE
    3MARIE --- ---
    A New Study Says the Color of Your Mug Can Make Your Coffee Taste Worse -- Grub Street
    http://www.grubstreet.com/2014/12/coffee-mug-color-study.html?mid=facebook_nymag
    KOLU
    KOLU --- ---
    nakonec bude největší prdel, že na tom začneš dělat espresso a lidi ti tam budou chodit a říkat, že nechtěj pikolo. co pak? změníš hrubost mletí a extrakční poměry a budeš dělat café crema? a co když někdo bude chtít "pikolo"? dva mlejnky? nakonec se ti rozpadne celej koncept kavárny, která byla aspoň něčím originální...
    KOLU
    KOLU --- ---
    TENZO: La Spaziale hlavně nepoužívá tradiční HX s cirkulací grupy, ale prohřejvá hlavu a grupu párou. je to dost divokej systém, nemám s tím žádnou osobní zkušenost, tady je vo tom nějaký povídání http://www.liminicoffee.co.uk/la_spaziale_workings.html . joa má to 53 mm portafiltry, menší, než je standard 58 mm, takže bych to osobně nechtěl - ale pokud plánuješ "italský presíčko" (ne WBC, měřit extrakci a dělat nejlepší espresso ve městě - na to bys ostatně potřeboval řešit vodu jinak, než katexovym změkčovačem) a je ti to prcák, tak to asi sloužit bude. po výměně těsnění a sprch v grupě a pravděpodobně hodně intenzivním čištění vodních cest a pák od zbytků kávovejch usazenin, páč lze očekávat, že paní, páč měla malinkou kavárnu, něco jako backflush s detergentem nikdy nedělala (osobní zkušenost s tím, jak to v malejch kavárnách většinou vypadá).

    nicméně ptám se znova: jakej k tomu budeš kupovat mlejnek (novej mi nic neříká, navíc je to úplně nepodstatný a 10 let starej Robur bude pořád lepší jak např. novej Macap M4)?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam