• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    GEEK
    GEEK --- ---
    BOODIA: jen pro informaci, kde prosim te tady vazi kazdou davku?
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: "Jinak to trvá pár vteřin, než začne téct káva." ano, to je správně. pokud káva vytéká okamžitě ven, tak je něco fakt šeredně špatně...
    u nás v kavárně je to typicky 8-10 sec po spuštění čerpadla, pro "italský" espresso se většinou doporučovalo něco kolem 4-6 sec. ale to je jen orientační údaj, podstatná je celková délka extrakce, hmotnost kávy a hmotnost nápoje, páč to všechno lze konzistentně měřit (a s pomocí TDS metru pak i určit extraction yield v situaci, kdy to "chutná blbě" a nevíš proč a nebo co s tím).
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: tak jsem zkusil prvně 15 g a uz to začalo mít konečně chuť, ale za 25 toho bylo málo, tak jsem snížil na 14 g a +- jsem na 50 ml a i mi to chutná :-)

    Zitra začnu zkoušet jinou kávu, tak jsem zvědavej na rozdíl.

    Jinak to trvá pár vteřin, než začne téct káva. Pochopil jsem správně, ze to přístroji nevadí vid?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KOLU: v tomhle se neshodnem, ja si doma delam kafe pro radost. IMHO za par let budou na trhu automaty, ktery ti udelaj kafe na 0,01g 0,1s a 0,1ml a z baristu se stanou cisnici
    KOLU
    KOLU --- ---
    btw jsou tam momentálně nejmíň tři kavárny, kde se váží každej dose. a jsou konzistentní. naopak vyhlášený turistický destinace (třeba řetězec, co má John Sharp - Kilimanjaro, Project, ...) maj často problém s tím, že každej barista tam dělá jiný kafe, protože všechno jedou na lásku a bez stopek a váhy je to ode zdi ke zdi.
    KOLU
    KOLU --- ---
    v Miláně a Paříži možná... v Edinburghu jsme vážili každej dose a dokonce i každej shot během extrakce. plus jsme odměřovali čas. měli jsme EK43 a Mythos One, cokoli bylo mimo +/- 1 sec od toho, jak se určil recept ráno, se neservírovalo zákazníkovi. i přes to, že je Mythos považovanej za jeden z nejstabilnějších mlejnků se během dne mírně dolaďovala hrubost mletí.

    láska a ruční práce je "sooo nineties".
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BOODIA: Asi bavime, co jsem byl v Milane, tak v jedny kavarne mely 5 mlynku, nevisela tam zadna cedule typu segafredo, mohl sis vybrat druh, podle nazvu ja poznam prd, byly to ale jednodruhovy arabiky
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    GEEK: u wish
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    HONCKA: to se ale asi nebavime o kavarne s vyberovym kafem...
    GEEK
    GEEK --- ---
    HONCKA: no prave, vazi se snad jednou, pak si to oddavkujou. vazini kazdy davky delaj snad jen v laboratori na herak:)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BOODIA: V cechach moc do kavaren nechodim, kdyz mam nahodou cas jdu radsi na pivo a kafe si udelam doma, ale v Milane a v Parizi jsem v zadny kavarne nevidel, ze by barista vazil kazdou davku, mozna max pred smenou na serizeni mlynku :)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    HONCKA: s mythosem,kterej (musim zaklepat) ze docela drzi, je pravda ze vazime v provozu min,ale in a out stejne vazime prubezne... vaha je pritel,ne pan...a nemyslim si ze by v salku/alze,coffee room,jenu,u nas tim ze vazime davky to delani kafe meli radi nebo umeli nejak min...
    CLICK_JOE
    CLICK_JOE --- ---
    nezblaznil
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BOODIA: Proc? Kafe mam dobry, kremu taky jsem toho nazoru, ze delat dobry kafe je to hlavne o umu, lasce a rucni pracii ne o stopkach, vaze a odmernymu valci :) BTW v zadny kavarne jsem nevidel, ze by vazili, ze ty, co za neco staly mely narvano a kdyby mel barista vazit kazdou davku, tak by se zblaznil :)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KOLU: mame v kavrne pullmana,to je luxus...vzit do ruky nejakej jinej tamper uz je docela neprijemny :D
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    HONCKA: stejne si porid vahu,to casovacem nenahradis...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    KOLU: Kafe a Pepi Møreti, to zní dobře:-)
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: končíme nejdřív v deset https://www.facebook.com/events/1453642018265106/
    jestli jsi měl v singlu 8 g, tak do double misky nacpi rovnou 16 g. zkus stejný mletí a reguluj rychlost extrakce změnou dávky.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: vahu mam s presnosti na desetinu g. Kazdopadne diky za nabidku. Zkusim se dohodnout doma. V sobotu jedu pryc, ale mohl bych se zkusit utrhnout. Do kolika tam budes? Btw do ty dvojity mam tedy cpat 14g a dodrzovat budu stejny mleti nebo mi to s tim hne diky zmene misky?
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: single misku rovnou zahoď a uč se na dvojitym. jestli máš váhu s přesností na jednotky g, tak jí můžeš zahodit taky.
    jinak to, co popisuješ, je pravděpodobně rukama. špatná distribuce, pěchování... kdybys měl čas, stav se po 17h tuhle sobotu do YE'S kafe / studio na Letenské náměstí 5, můžeme to spolu probrat naživo. mě v začátcích osobní konzultace s Ernestem_gaskinem a Terezzkou pomohla extrémně moc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam