• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    HONCKA: vážení je imho o konzistenci .. pokud víš jak ti který shot z jaké dávky a při jaké extrakci chutnal, je nekonečně jednodušší se k nějakému nastavení vrátit (a míň náročný na materiál - fakt nerada vyhazuju kávu zbytečně, jen proto, že jsem líná si něco zapsat) .. navíc si po nějakém čase začneš všímat podobností určitých káv/stylů pražení určitých pražičů/změnách v chuti při daných podmínkách typu déšť/slunce/jaro/léto/podzim .. a nekonečně se ti zrychlí nastavování a zlepší se ti odhad .. což je ale pouze můj konstrukt z vlastních zkušeností :)
    GEEK: .. ano, pracuju v kavárně, kde ač máme Mythose vážím minimálně 85% shotů co za den udělám .. na trzích na to pravda není tak moc času, ale taky se snažím vážit co nejvíce to jde - hlavně když se rychle střídá počasí
    BOODIA: v KK se váží, v alze se váží taky a myslím si že i v šálku (ale tam bohužel nezavítám tak často), jsem si téměř jistá, že se váží i v Emě .. tam "refraktometr" taky není žádný sprostý slovo ;)

    imho pro domácí přípravu je to vážení/časování snad ještě důležitější, protože v kavárně mě sdělání x shotů denně jenom na nastavování až tak nebolí, ale přijde mi fakt divný když, si někdo dá tu práci a dělá doma espresso a není mu líto vyhodit třetinu/polovinu balení kávy jenom na tom, aby vytlačil pocitově dobré kafe .. (nebavím se o lidech co během jednoho/tří zkušebních shotů z nového balení "nastaví" a pak už s tím nehnou dokud jim nepřijde novej pytel) ..
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    GEEK: momentalne v jenu co vim,kafe karlin,nevim jak ondra v alze...kazdopadne kavarny s mythosem uplne nemusej porad vzhledem k vcelku slusny stabilite (presto vazime docela casto)
    GEEK
    GEEK --- ---
    BOODIA: jen pro informaci, kde prosim te tady vazi kazdou davku?
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: "Jinak to trvá pár vteřin, než začne téct káva." ano, to je správně. pokud káva vytéká okamžitě ven, tak je něco fakt šeredně špatně...
    u nás v kavárně je to typicky 8-10 sec po spuštění čerpadla, pro "italský" espresso se většinou doporučovalo něco kolem 4-6 sec. ale to je jen orientační údaj, podstatná je celková délka extrakce, hmotnost kávy a hmotnost nápoje, páč to všechno lze konzistentně měřit (a s pomocí TDS metru pak i určit extraction yield v situaci, kdy to "chutná blbě" a nevíš proč a nebo co s tím).
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: tak jsem zkusil prvně 15 g a uz to začalo mít konečně chuť, ale za 25 toho bylo málo, tak jsem snížil na 14 g a +- jsem na 50 ml a i mi to chutná :-)

    Zitra začnu zkoušet jinou kávu, tak jsem zvědavej na rozdíl.

    Jinak to trvá pár vteřin, než začne téct káva. Pochopil jsem správně, ze to přístroji nevadí vid?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KOLU: v tomhle se neshodnem, ja si doma delam kafe pro radost. IMHO za par let budou na trhu automaty, ktery ti udelaj kafe na 0,01g 0,1s a 0,1ml a z baristu se stanou cisnici
    KOLU
    KOLU --- ---
    btw jsou tam momentálně nejmíň tři kavárny, kde se váží každej dose. a jsou konzistentní. naopak vyhlášený turistický destinace (třeba řetězec, co má John Sharp - Kilimanjaro, Project, ...) maj často problém s tím, že každej barista tam dělá jiný kafe, protože všechno jedou na lásku a bez stopek a váhy je to ode zdi ke zdi.
    KOLU
    KOLU --- ---
    v Miláně a Paříži možná... v Edinburghu jsme vážili každej dose a dokonce i každej shot během extrakce. plus jsme odměřovali čas. měli jsme EK43 a Mythos One, cokoli bylo mimo +/- 1 sec od toho, jak se určil recept ráno, se neservírovalo zákazníkovi. i přes to, že je Mythos považovanej za jeden z nejstabilnějších mlejnků se během dne mírně dolaďovala hrubost mletí.

    láska a ruční práce je "sooo nineties".
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BOODIA: Asi bavime, co jsem byl v Milane, tak v jedny kavarne mely 5 mlynku, nevisela tam zadna cedule typu segafredo, mohl sis vybrat druh, podle nazvu ja poznam prd, byly to ale jednodruhovy arabiky
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    GEEK: u wish
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    HONCKA: to se ale asi nebavime o kavarne s vyberovym kafem...
    GEEK
    GEEK --- ---
    HONCKA: no prave, vazi se snad jednou, pak si to oddavkujou. vazini kazdy davky delaj snad jen v laboratori na herak:)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BOODIA: V cechach moc do kavaren nechodim, kdyz mam nahodou cas jdu radsi na pivo a kafe si udelam doma, ale v Milane a v Parizi jsem v zadny kavarne nevidel, ze by barista vazil kazdou davku, mozna max pred smenou na serizeni mlynku :)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    HONCKA: s mythosem,kterej (musim zaklepat) ze docela drzi, je pravda ze vazime v provozu min,ale in a out stejne vazime prubezne... vaha je pritel,ne pan...a nemyslim si ze by v salku/alze,coffee room,jenu,u nas tim ze vazime davky to delani kafe meli radi nebo umeli nejak min...
    CLICK_JOE
    CLICK_JOE --- ---
    nezblaznil
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BOODIA: Proc? Kafe mam dobry, kremu taky jsem toho nazoru, ze delat dobry kafe je to hlavne o umu, lasce a rucni pracii ne o stopkach, vaze a odmernymu valci :) BTW v zadny kavarne jsem nevidel, ze by vazili, ze ty, co za neco staly mely narvano a kdyby mel barista vazit kazdou davku, tak by se zblaznil :)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KOLU: mame v kavrne pullmana,to je luxus...vzit do ruky nejakej jinej tamper uz je docela neprijemny :D
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    HONCKA: stejne si porid vahu,to casovacem nenahradis...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    KOLU: Kafe a Pepi Møreti, to zní dobře:-)
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: končíme nejdřív v deset https://www.facebook.com/events/1453642018265106/
    jestli jsi měl v singlu 8 g, tak do double misky nacpi rovnou 16 g. zkus stejný mletí a reguluj rychlost extrakce změnou dávky.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: vahu mam s presnosti na desetinu g. Kazdopadne diky za nabidku. Zkusim se dohodnout doma. V sobotu jedu pryc, ale mohl bych se zkusit utrhnout. Do kolika tam budes? Btw do ty dvojity mam tedy cpat 14g a dodrzovat budu stejny mleti nebo mi to s tim hne diky zmene misky?
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: single misku rovnou zahoď a uč se na dvojitym. jestli máš váhu s přesností na jednotky g, tak jí můžeš zahodit taky.
    jinak to, co popisuješ, je pravděpodobně rukama. špatná distribuce, pěchování... kdybys měl čas, stav se po 17h tuhle sobotu do YE'S kafe / studio na Letenské náměstí 5, můžeme to spolu probrat naživo. mě v začátcích osobní konzultace s Ernestem_gaskinem a Terezzkou pomohla extrémně moc.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: tak jsem vcera udelal dost testu a je to teda HC. Jel jsem 8 g a na mlynku jsem se dostal na hodnotu 3, protoze u 2 uz to neslo protlacit pres paku. Jsem ted ve fazi, kdy mi +- sedi 25 vterin a dostanu o neco malo vic nez 30 ml, ale furt je to takova vodicka a cremu nemam zadnou. Kde mam ted hledat problem? Zkousel jsem dat i 9 g, ale to uz neprotlaci. Mam tedy zkusit prepnout mlynek na 4 a zkusit 9 g? Popr. nemuze to zachranit, kdyz udelam dvojity, ale vytahnu z nej 50 ml misto 60 ml?

    Diky!
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KOLU: quamar m80 k tomu oldscool analogovy casovac
    SATAI
    SATAI --- ---
    MR_DAN: huh, teď abych šel mezi bohémy ochutnávat ;)
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: Gaggia má 60mm páku, takže do toho jdou vrazit úplně všechny misky s 58-58,5 mm vnitřním průměrem...

    jinak nevim, od La Boheme jsem dlouho nic nepil a mám vůči nim osobní antipatie. preferuju Sweet Shop od Square Mile.

    JOSKA_CZ: 500 Kč. je to používaný ani ne měsíc, jsem to koupil a pak se sbalil a odcestoval na Island... momentálně vlastně nemám doma ani žádnej kávovar :D


    HONCKA: gratuluju, co máš za mlejnek? na Anfimu Super Caimano dělá odchylka při časování na 0,1 sec +/- 0,3 g, Macapy M4D jsou ještě horší (+/- 0,5 g), NS Mythos One dávkoval s přesností asi +/- 0,2 g...
    SATAI
    SATAI --- ---
    doubleshot on Twitter: "Ondřej Hurtík 2. misto World coffee in good spirits 2015!!!!! OMG! ;0) http://t.co/7rUBltLmc2"
    https://twitter.com/doubleshot_cz/status/611541044019249152
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KOLU: pouzivam k mlynku fotograficky casovac, dokonce jsem to vazil a mele to v pohode na 0,1g, navic se to mnohem lip serizuje, kdyz menis druh kavy
    JOSKA_CZ
    JOSKA_CZ --- ---
    KOLU: za kolik? Mám nerezový určený k zapuštění do desky a vypadá dost ošklivě, tohle by se mi hodilo :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: do CS jsem dnes volal a rikali, ze nemaj zadny skladem na Gaggii, tak je to docela zvlastni. Kazdopadne do DS se taky dnes nedostanu, tak zkusim, to co jsem vybral a vymenit muzu vzdycky, ale dekuju za rady. Dalsi misky a tamper jsou jasny :)

    Jeste se zeptam. Delam ted z:

    La Boheme Cafe Ethiopia Yirgacheffe - zrnková káva, 100% Arabica, 226 gramů | COFFEEANDTEA.cz - káva, čaje, kávovary, čokolády
    http://www.coffeeandtea.cz/la-boheme-cafe-ethiopia-yirgacheffe-zrnkova-kava-226-gramu

    a mam jeste koupenej na zkousku pytel:

    La Boheme Cafe Espresso - zrnková káva, 100% Arabika | COFFEEANDTEA.cz - káva, čaje, kávovary, čokolády
    http://www.coffeeandtea.cz/la-boheme-cafe-espresso-zrnkova-kava-226-gramu

    Jsou to vubec vhodny kavy na pripravu espressa?
    KOLU
    KOLU --- ---
    HONCKA: na vážení dávky kávy. neexistuje jinej přístroj, kterej by umožnil přesně a opakovaně určit hmotnost kávy, ze který budeš připravovat kafe, než váha (tedy ideálně váha s rozlišením na 0,1 g).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam