• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: aha tak to dělám špatně. Každopádně jsem rád, ze uz se to dá alespoň pít :-)
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: jakmile zmáčkneš tlačítko kafe, tak spustíš i stopky. samozřejmě se pak optimální čas liší mašina od mašiny (podle toho, s jakou strmostí narůstá tlak na začátku extrakce), ale je to jedinej technicky konzistentní okamžik, od kterýho se to dá měřit. a od kterýho se to standardně měří.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: ok a do těch cca 25 se počítá i doba, kdy nic neteče?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    GEEK: momentalne v jenu co vim,kafe karlin,nevim jak ondra v alze...kazdopadne kavarny s mythosem uplne nemusej porad vzhledem k vcelku slusny stabilite (presto vazime docela casto)
    GEEK
    GEEK --- ---
    BOODIA: jen pro informaci, kde prosim te tady vazi kazdou davku?
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: "Jinak to trvá pár vteřin, než začne téct káva." ano, to je správně. pokud káva vytéká okamžitě ven, tak je něco fakt šeredně špatně...
    u nás v kavárně je to typicky 8-10 sec po spuštění čerpadla, pro "italský" espresso se většinou doporučovalo něco kolem 4-6 sec. ale to je jen orientační údaj, podstatná je celková délka extrakce, hmotnost kávy a hmotnost nápoje, páč to všechno lze konzistentně měřit (a s pomocí TDS metru pak i určit extraction yield v situaci, kdy to "chutná blbě" a nevíš proč a nebo co s tím).
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: tak jsem zkusil prvně 15 g a uz to začalo mít konečně chuť, ale za 25 toho bylo málo, tak jsem snížil na 14 g a +- jsem na 50 ml a i mi to chutná :-)

    Zitra začnu zkoušet jinou kávu, tak jsem zvědavej na rozdíl.

    Jinak to trvá pár vteřin, než začne téct káva. Pochopil jsem správně, ze to přístroji nevadí vid?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KOLU: v tomhle se neshodnem, ja si doma delam kafe pro radost. IMHO za par let budou na trhu automaty, ktery ti udelaj kafe na 0,01g 0,1s a 0,1ml a z baristu se stanou cisnici
    KOLU
    KOLU --- ---
    btw jsou tam momentálně nejmíň tři kavárny, kde se váží každej dose. a jsou konzistentní. naopak vyhlášený turistický destinace (třeba řetězec, co má John Sharp - Kilimanjaro, Project, ...) maj často problém s tím, že každej barista tam dělá jiný kafe, protože všechno jedou na lásku a bez stopek a váhy je to ode zdi ke zdi.
    KOLU
    KOLU --- ---
    v Miláně a Paříži možná... v Edinburghu jsme vážili každej dose a dokonce i každej shot během extrakce. plus jsme odměřovali čas. měli jsme EK43 a Mythos One, cokoli bylo mimo +/- 1 sec od toho, jak se určil recept ráno, se neservírovalo zákazníkovi. i přes to, že je Mythos považovanej za jeden z nejstabilnějších mlejnků se během dne mírně dolaďovala hrubost mletí.

    láska a ruční práce je "sooo nineties".
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BOODIA: Asi bavime, co jsem byl v Milane, tak v jedny kavarne mely 5 mlynku, nevisela tam zadna cedule typu segafredo, mohl sis vybrat druh, podle nazvu ja poznam prd, byly to ale jednodruhovy arabiky
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    GEEK: u wish
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    HONCKA: to se ale asi nebavime o kavarne s vyberovym kafem...
    GEEK
    GEEK --- ---
    HONCKA: no prave, vazi se snad jednou, pak si to oddavkujou. vazini kazdy davky delaj snad jen v laboratori na herak:)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BOODIA: V cechach moc do kavaren nechodim, kdyz mam nahodou cas jdu radsi na pivo a kafe si udelam doma, ale v Milane a v Parizi jsem v zadny kavarne nevidel, ze by barista vazil kazdou davku, mozna max pred smenou na serizeni mlynku :)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    HONCKA: s mythosem,kterej (musim zaklepat) ze docela drzi, je pravda ze vazime v provozu min,ale in a out stejne vazime prubezne... vaha je pritel,ne pan...a nemyslim si ze by v salku/alze,coffee room,jenu,u nas tim ze vazime davky to delani kafe meli radi nebo umeli nejak min...
    CLICK_JOE
    CLICK_JOE --- ---
    nezblaznil
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BOODIA: Proc? Kafe mam dobry, kremu taky jsem toho nazoru, ze delat dobry kafe je to hlavne o umu, lasce a rucni pracii ne o stopkach, vaze a odmernymu valci :) BTW v zadny kavarne jsem nevidel, ze by vazili, ze ty, co za neco staly mely narvano a kdyby mel barista vazit kazdou davku, tak by se zblaznil :)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    KOLU: mame v kavrne pullmana,to je luxus...vzit do ruky nejakej jinej tamper uz je docela neprijemny :D
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    HONCKA: stejne si porid vahu,to casovacem nenahradis...
    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    KOLU: Kafe a Pepi Møreti, to zní dobře:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam