• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?
    SATAI
    SATAI --- ---
    MR_DAN: No ono je to neco mezi filtrem a frenchpressem, ale espresso teda urcite nebude ;)
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    TWARR: k jaké konkrétně? :)
    TWARR
    TWARR --- ---
    BINARY_PARANOIC: jak jsi dosel k tehle idee?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    BINARY_PARANOIC: z aeropressu espresso nevymacknes ;-) at se budes snazit jakkoliv, vzdycky ti z toho vyleze jenom filtr
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    Zdravím a měl bych dotaz na ty z vás, kdo používáte aeropress — jaký máte recept na shot, zkrátka něco chuťově i množstvím co nejvíce podobné klasickému espressu? Je mi samozřejmě jasné, že díky malému tlaku to nikdy nebude úplně ono, ale… :) A klidně i tip na konkrétní kávu pro aeropress vhodnou (ideálně sehnatelnou v Praze, Liberci či Ústí nad Labem) — zatím kupuji Colombia Excelso SN z mamacoffee, ale jsa prozatím kávovým amatérem, rád si nechám poradit od vás vypitějších :)

    Díky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: aha tak to jsem netusil. To bych samozrejme mlcel..
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: sociální rehabilitace... já nevim, tohle bych asi nehanil a prostě tam chodil jenom na limonádu.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    DEIKSAC: na spravnym miste ale bude mistni verze o vic nez dve minuty lepsi. :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Jinak si myslim, ze kdyby byl v CZ jedinej problem z casem pripravy, tak muzou bejt vsichni spokojeny. Ja vidim zasadni problem v tom, ze si objednam espresso a dostanu mocku a to i v kavarne. Aktualne mam negativni zkusenost s http://www.greendoors.cz/cafe_na_pul_cesty/o_kavarne
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DEIKSAC: tak to si musis dat expresso, aby to bylo rychle :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    muj beef s timhle exaktnim kavarenim je zhruba nasledujici
    v italii vlezu do podniku, objednam espresso, zaplatim 0,80-1,1€ a za max minutu mam kafe
    v praze vlezu do podniku, objednam espresso, zaplatim 1-1,5€ a za zhruba tri minuty mam kafe
    v ktere zemi nepochopili, co znamena espresso?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    HONCKA: vážení je imho o konzistenci .. pokud víš jak ti který shot z jaké dávky a při jaké extrakci chutnal, je nekonečně jednodušší se k nějakému nastavení vrátit (a míň náročný na materiál - fakt nerada vyhazuju kávu zbytečně, jen proto, že jsem líná si něco zapsat) .. navíc si po nějakém čase začneš všímat podobností určitých káv/stylů pražení určitých pražičů/změnách v chuti při daných podmínkách typu déšť/slunce/jaro/léto/podzim .. a nekonečně se ti zrychlí nastavování a zlepší se ti odhad .. což je ale pouze můj konstrukt z vlastních zkušeností :)
    GEEK: .. ano, pracuju v kavárně, kde ač máme Mythose vážím minimálně 85% shotů co za den udělám .. na trzích na to pravda není tak moc času, ale taky se snažím vážit co nejvíce to jde - hlavně když se rychle střídá počasí
    BOODIA: v KK se váží, v alze se váží taky a myslím si že i v šálku (ale tam bohužel nezavítám tak často), jsem si téměř jistá, že se váží i v Emě .. tam "refraktometr" taky není žádný sprostý slovo ;)

    imho pro domácí přípravu je to vážení/časování snad ještě důležitější, protože v kavárně mě sdělání x shotů denně jenom na nastavování až tak nebolí, ale přijde mi fakt divný když, si někdo dá tu práci a dělá doma espresso a není mu líto vyhodit třetinu/polovinu balení kávy jenom na tom, aby vytlačil pocitově dobré kafe .. (nebavím se o lidech co během jednoho/tří zkušebních shotů z nového balení "nastaví" a pak už s tím nehnou dokud jim nepřijde novej pytel) ..
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    BOODIA: Díky :-)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    BLACK_ONYX: kazdopadne OBROVSKA GRATULACE!!!!!!!!!!!
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    BOODIA: jo, kazdy dose jde na váhu.
    KOLU
    KOLU --- ---
    ve Filamentu jsme měli už odzkoušený, že na NS Aurelia II s Mythosem One (a SO kafem od Has Beanu, každej tejden jinym) byl ideální drop (první kapka) 8-10 sec, 10 g v šálku kolem 20. sec a konec extrakce (30 g) ve 28-30 sec (vše dle konkrétní kávy). vše se vždy měřilo od zapnutí čerpadla.
    jestli ti tam 5 sec nic neteče a pak to nateče za 25 sec, tak je to myslím pořád ještě velmi v mantinelech toho, co lze považovat za standardní.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: aha tak to dělám špatně. Každopádně jsem rád, ze uz se to dá alespoň pít :-)
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: jakmile zmáčkneš tlačítko kafe, tak spustíš i stopky. samozřejmě se pak optimální čas liší mašina od mašiny (podle toho, s jakou strmostí narůstá tlak na začátku extrakce), ale je to jedinej technicky konzistentní okamžik, od kterýho se to dá měřit. a od kterýho se to standardně měří.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: ok a do těch cca 25 se počítá i doba, kdy nic neteče?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    GEEK: momentalne v jenu co vim,kafe karlin,nevim jak ondra v alze...kazdopadne kavarny s mythosem uplne nemusej porad vzhledem k vcelku slusny stabilite (presto vazime docela casto)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam