• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SAPKAFE - Jak na něj, názory, rady a porady triky - závislost?





    *





    odkazy






    - jak na kávu

    - cuketka

    - home - barista




    *


    Kafe roku není:

    *

    JACOBS
    *





    rozbalit záhlaví
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: sociální rehabilitace... já nevim, tohle bych asi nehanil a prostě tam chodil jenom na limonádu.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Jinak si myslim, ze kdyby byl v CZ jedinej problem z casem pripravy, tak muzou bejt vsichni spokojeny. Ja vidim zasadni problem v tom, ze si objednam espresso a dostanu mocku a to i v kavarne. Aktualne mam negativni zkusenost s http://www.greendoors.cz/cafe_na_pul_cesty/o_kavarne
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DEIKSAC: tak to si musis dat expresso, aby to bylo rychle :)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    muj beef s timhle exaktnim kavarenim je zhruba nasledujici
    v italii vlezu do podniku, objednam espresso, zaplatim 0,80-1,1€ a za max minutu mam kafe
    v praze vlezu do podniku, objednam espresso, zaplatim 1-1,5€ a za zhruba tri minuty mam kafe
    v ktere zemi nepochopili, co znamena espresso?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    HONCKA: vážení je imho o konzistenci .. pokud víš jak ti který shot z jaké dávky a při jaké extrakci chutnal, je nekonečně jednodušší se k nějakému nastavení vrátit (a míň náročný na materiál - fakt nerada vyhazuju kávu zbytečně, jen proto, že jsem líná si něco zapsat) .. navíc si po nějakém čase začneš všímat podobností určitých káv/stylů pražení určitých pražičů/změnách v chuti při daných podmínkách typu déšť/slunce/jaro/léto/podzim .. a nekonečně se ti zrychlí nastavování a zlepší se ti odhad .. což je ale pouze můj konstrukt z vlastních zkušeností :)
    GEEK: .. ano, pracuju v kavárně, kde ač máme Mythose vážím minimálně 85% shotů co za den udělám .. na trzích na to pravda není tak moc času, ale taky se snažím vážit co nejvíce to jde - hlavně když se rychle střídá počasí
    BOODIA: v KK se váží, v alze se váží taky a myslím si že i v šálku (ale tam bohužel nezavítám tak často), jsem si téměř jistá, že se váží i v Emě .. tam "refraktometr" taky není žádný sprostý slovo ;)

    imho pro domácí přípravu je to vážení/časování snad ještě důležitější, protože v kavárně mě sdělání x shotů denně jenom na nastavování až tak nebolí, ale přijde mi fakt divný když, si někdo dá tu práci a dělá doma espresso a není mu líto vyhodit třetinu/polovinu balení kávy jenom na tom, aby vytlačil pocitově dobré kafe .. (nebavím se o lidech co během jednoho/tří zkušebních shotů z nového balení "nastaví" a pak už s tím nehnou dokud jim nepřijde novej pytel) ..
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    BOODIA: Díky :-)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    BLACK_ONYX: kazdopadne OBROVSKA GRATULACE!!!!!!!!!!!
    BLACK_ONYX
    BLACK_ONYX --- ---
    BOODIA: jo, kazdy dose jde na váhu.
    KOLU
    KOLU --- ---
    ve Filamentu jsme měli už odzkoušený, že na NS Aurelia II s Mythosem One (a SO kafem od Has Beanu, každej tejden jinym) byl ideální drop (první kapka) 8-10 sec, 10 g v šálku kolem 20. sec a konec extrakce (30 g) ve 28-30 sec (vše dle konkrétní kávy). vše se vždy měřilo od zapnutí čerpadla.
    jestli ti tam 5 sec nic neteče a pak to nateče za 25 sec, tak je to myslím pořád ještě velmi v mantinelech toho, co lze považovat za standardní.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: aha tak to dělám špatně. Každopádně jsem rád, ze uz se to dá alespoň pít :-)
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: jakmile zmáčkneš tlačítko kafe, tak spustíš i stopky. samozřejmě se pak optimální čas liší mašina od mašiny (podle toho, s jakou strmostí narůstá tlak na začátku extrakce), ale je to jedinej technicky konzistentní okamžik, od kterýho se to dá měřit. a od kterýho se to standardně měří.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: ok a do těch cca 25 se počítá i doba, kdy nic neteče?
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    GEEK: momentalne v jenu co vim,kafe karlin,nevim jak ondra v alze...kazdopadne kavarny s mythosem uplne nemusej porad vzhledem k vcelku slusny stabilite (presto vazime docela casto)
    GEEK
    GEEK --- ---
    BOODIA: jen pro informaci, kde prosim te tady vazi kazdou davku?
    KOLU
    KOLU --- ---
    POHODAVOLE: "Jinak to trvá pár vteřin, než začne téct káva." ano, to je správně. pokud káva vytéká okamžitě ven, tak je něco fakt šeredně špatně...
    u nás v kavárně je to typicky 8-10 sec po spuštění čerpadla, pro "italský" espresso se většinou doporučovalo něco kolem 4-6 sec. ale to je jen orientační údaj, podstatná je celková délka extrakce, hmotnost kávy a hmotnost nápoje, páč to všechno lze konzistentně měřit (a s pomocí TDS metru pak i určit extraction yield v situaci, kdy to "chutná blbě" a nevíš proč a nebo co s tím).
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KOLU: tak jsem zkusil prvně 15 g a uz to začalo mít konečně chuť, ale za 25 toho bylo málo, tak jsem snížil na 14 g a +- jsem na 50 ml a i mi to chutná :-)

    Zitra začnu zkoušet jinou kávu, tak jsem zvědavej na rozdíl.

    Jinak to trvá pár vteřin, než začne téct káva. Pochopil jsem správně, ze to přístroji nevadí vid?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KOLU: v tomhle se neshodnem, ja si doma delam kafe pro radost. IMHO za par let budou na trhu automaty, ktery ti udelaj kafe na 0,01g 0,1s a 0,1ml a z baristu se stanou cisnici
    KOLU
    KOLU --- ---
    btw jsou tam momentálně nejmíň tři kavárny, kde se váží každej dose. a jsou konzistentní. naopak vyhlášený turistický destinace (třeba řetězec, co má John Sharp - Kilimanjaro, Project, ...) maj často problém s tím, že každej barista tam dělá jiný kafe, protože všechno jedou na lásku a bez stopek a váhy je to ode zdi ke zdi.
    KOLU
    KOLU --- ---
    v Miláně a Paříži možná... v Edinburghu jsme vážili každej dose a dokonce i každej shot během extrakce. plus jsme odměřovali čas. měli jsme EK43 a Mythos One, cokoli bylo mimo +/- 1 sec od toho, jak se určil recept ráno, se neservírovalo zákazníkovi. i přes to, že je Mythos považovanej za jeden z nejstabilnějších mlejnků se během dne mírně dolaďovala hrubost mletí.

    láska a ruční práce je "sooo nineties".
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    BOODIA: Asi bavime, co jsem byl v Milane, tak v jedny kavarne mely 5 mlynku, nevisela tam zadna cedule typu segafredo, mohl sis vybrat druh, podle nazvu ja poznam prd, byly to ale jednodruhovy arabiky
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    GEEK: u wish
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam